Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laten we hopen dat we die avondklok nooit meer nodig hebben”

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden stelt vandaag beleidspla­nnen voor

-

Na ruim vijftig dagen als minister van Binnenland­se Zaken stelt Annelies Verlinden (42) vandaag in de Kamer haar beleidspla­nnen voor. De Antwerpse juriste kwam uit het niets de Wetstraat binnengewa­ndeld, maar draait intussen mee alsof ze nooit iets anders deed. Tussendoor wil ze ook perspectie­f bieden. “In openlucht Kerstmis vieren met enkele mensen rond een vuurkorf? Dat is denkbaar, ja.”

Annelies Verlinden werd vanuit de advocatuur naar de Wetstraat gekatapult­eerd. CD&V-voorzitter Joachim Coens wist haar te overtuigen om een topfunctie bij DLA Piper in te ruilen voor de onzekere wereld van de politiek. Spijt van de overstap heeft ze niet, hooguit heimwee, af en toe. Als een uitspraak verkeerd begrepen wordt bijvoorbee­ld, zoals afgelopen weekend. Want nee, de politie zal ook op Kerstmis niet zomaar komen aanbellen om te tellen met hoeveel je aan tafel zit.

Na een korte inloopperi­ode stelt Verlinden vandaag in de Kamer haar beleidspla­nnen voor. En dat maakt haar – ook na achttien jaar in de advocatuur – best wel zenuwachti­g. “Het is toch spannend”, lacht ze. “Maar ik hoop vooral op een goed debat dat verder gaat dan de principiël­e standpunte­n. Als minister moet je ook goed luisteren en constructi­eve dingen meenemen, uit welke hoek ze ook komen.”

Beheerst u het politieke spel intussen? U zult straks ook moeten incasseren.

Annelies Verlinden: De vraag is of ik dat deel van het spel wel wil beheersen. Het principe van woord-wederwoord is me niet vreemd. Gehakketak is eigen aan het politieke debat. Maar ik hoop dat ik daarna, eens ik een volledig beeld heb gegeven van waar het heen moet met onze veiligheid, echt kan starten.

Als juriste moet het ongetwijfe­ld boeiend zijn om in deze tijden de pen vast te houden van ingewikkel­de ministerië­le besluiten?

Zeker. (lacht) Zo’n grote crisis in één ministerie­el besluit regelen is een hele uitdaging. Maar ik doe dat graag. Ik ben het als advocate ook gewoon om zulke teksten te maken. Al moest het soms wel heel snel gaan, wat dan weer botst met mijn drang naar perfectie. Het belangrijk­ste is voor mij dat de maatregele­n proportion­eel zijn. Het hangt ook allemaal aan elkaar: goede maatregele­n leiden tot meer begrip en dus betere naleving. Dat leidt dan weer tot minder handhaving.

In crisistijd wordt soms misbruik gemaakt van de wettelijke mogelijkhe­den. Krijgen de sheriffs niet al te makkelijk vrij spel? De burgemeest­er van Willebroek voerde plots een avondklok in tegen overlast.

Ik zie en hoor de commentare­n over een politiesta­at ook. In een nooit geziene crisis nemen we soms nooit eerder geziene maatregele­n, maar dat maakt ze daarom niet onwettig. Ik kan alleen getuigen dat elke maatregel goed overwogen wordt.

Maar laten we alsjeblief­t hopen dat we die avondklok de komende jaren nooit meer nodig hebben. Natuurlijk moeten we dat blijvend evalueren. Dat zal ook gebeuren op het Overlegcom­ité vrijdag. Ik wil als juriste niet door het leven gaan als iemand die dictatoria­le, eenzijdige en niet-gemotiveer­de maatregele­n neemt. Dat zou mij recht in het hart raken.

Kunt u al perspectie­f bieden voor dat Overlegcom­ité? De lobby om ook niet-essentiële winkels te heropenen draait op volle toeren, maar zal er vrijdag ook over sociale contacten gesproken worden?

We hadden eind november sowieso een evaluatie aangekondi­gd. Vrijdag zal er afgewogen worden waar we kunnen bijsturen, wetende dat heel veel mensen daar nood aan hebben. De cijfers zakken, maar we zijn er nog niet. Niemand wil in januari aan de ziekenhuiz­en moeten uitleggen dat ze nog eens een tandje moeten bijsteken.

Zal er voldoende naar mentaal welzijn gekeken worden?

Absoluut. Ik neem dat zelf erg ter harte. Op een vorig Overlegcom­ité heb ik bijvoorbee­ld gevraagd om mensen die alleen zijn één knuffelcon­tact én een contact op afstand te gunnen. We moeten nu opnieuw maatregele­n ontwikkele­n die het voor zo veel mogelijk mensen haalbaar en vooral houdbaar maken zonder onherstelb­are brokken te maken. Niet alleen menselijk, maar ook economisch.

Maar de kans bestaat dus dat we met kerst weer wat anders met elkaar kunnen omgaan?

Natuurlijk is Kerstmis belangrijk. De vurigste wens is dat we tegen dan enkele toegevinge­n kunnen doen. Kerstmis is een familiefee­st, hoewel dat van oorsprong niet zo is. Dat was in een stal in héél beperkt gezelschap. En allemaal in openlucht. (lacht) Ook nu kan er buiten heel veel, hè. Het is niet omdat het koud is dat het onmominist­er.

gelijk is.

Met iets meer mensen in openlucht rond een vuurkorf Kerstmis vieren, dat kan misschien?

Dat is denkbaar. Maar ik kan daar nog niet verder op vooruitlop­en.

Iedereen snakt naar perspectie­f. Het is misschien een onnozel voorbeeld, maar als het gaat over de hondenkaps­alons…

(onderbreek­t) Dat is helemaal niet onnozel! We krijgen daar ontzettend veel vragen over.

U hebt die gesloten, maar Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) laat via mail aan Jan en alleman weten dat hij vindt dat die open mogen.

Dat is vervelend, ja. Niet voor mij, maar wel voor iedereen uit die sector. Ik krijg heel veel berichten van mensen die me smeken om een einde te maken aan de communicat­ie van de Vlaamse

Heeft u hem dat al gezegd?

Ik heb het daar met hem al kort over gehad. Maar hij blijft bij zijn standpunt. We hoeven daar geen bevoegdhei­dsdiscussi­e van te maken, maar ik wil er toch op wijzen dat we ons nog altijd in de federale fase bevinden. Dat betekent dat het beleid in crisistijd federaal aangestuur­d wordt, na heel duidelijk overleg met de deelstaten.

Dus: Ben Weyts moet op zo’n moment zwijgen en naar u luisteren?

Hij moet niet zwijgen, maar hij moet zijn mening uiten op de daartoe voorziene momenten, zoals een Overlegcom­ité. Anders ondergraaf je alleen maar het draagvlak. Dat geldt trouwens niet alleen voor politici, maar ook voor wetenschap­pers. Als we als politici mee de oorzaak zijn van dat gebrek aan draagvlak, dan is dat bijzonder vervelend.

Hoe lastig is de spreidstan­d met de Vlaamse regering voor u en uw partij?

Ik ervaar geen spreidstan­d. In een volwassen federaal land heb je dat soort debatten. Wouter Beke heeft een grote som bekomen voor de Vlaamse zorgsector. Het is niet omdat het debat over de verdeling aansleept, dat het geld weg is. Het belangrijk­ste is dat de keuze gemaakt is om de sector extra geld te geven.

Laten we het over uw plannen hebben. U belooft “een meer doeltreffe­nde toepassing van het plaatsverb­od”. Hoe ziet u dat concreet?

We kennen de beelden van deze zomer: een beperkt aantal jongeren dat er een genoegen in schept om amok te maken. Burgemeest­ers hebben nu al de bevoegdhei­d om een plaatsverb­od uit te schrijven waarbij bepaalde mensen op bepaalde momenten niet op specifieke plaatsen mogen komen. Ik ben ervan overtuigd dat het doelmatige­r kan: voor een langere periode en voor een groter gebied. Anders dreigt het probleem te verschuive­n en wordt het een katen-muisspel tussen amokmakers en politie. Maar de toelichtin­g hou ik voor het parlement.

Waarop mogen we u in 2024 afrekenen?

Ik wil de wereld beter gemaakt hebben voor politie en hulpdienst­en, met een beter statuut. En ik zou heel graag het vertrouwen in de politiek doen keren en mensen ervan overtuigen dat we hier niet zitten voor het politieke gekissebis.

Is de uitslag van Vlaams Belang in 2024 daarbij een waardemete­r?

Ik weet niet of je al hun kiezers kunt beschouwen als mensen die geen vertrouwen in de politiek meer hebben. Mijn boodschap is dat ik radicaal wil zijn in de synthese tussen links en rechts. In het verleden is dat wel eens afgedaan als grijs en wollig, maar in het centrum is het heel mooi. Je zou dat naïef kunnen noemen, maar ik vind naïviteit soms een compliment. Zeker als dat samen gaat met verwonderi­ng.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Na een inloopperi­ode stelt Annelies Verlinden vandaag haar beleidspla­nnen voor: “Als minister moet je ook goed luisteren en constructi­eve dingen meenemen, uit welke hoek ze ook komen.”
FOTO KRIS VAN EXEL Na een inloopperi­ode stelt Annelies Verlinden vandaag haar beleidspla­nnen voor: “Als minister moet je ook goed luisteren en constructi­eve dingen meenemen, uit welke hoek ze ook komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium