Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgambass­adeur: “Stuur studenten verpleegku­nde naar woonzorgce­ntra”

Vlaamse zorgambass­adeur uit kritiek op stugheid van systeem van stageplaat­sen

-

Om de personeels­krapte in de woonzorgce­ntra op te vangen, rekenen zorgorgani­saties ook op studenten verpleegku­nde. Maar die vinden maar moeilijk de weg. Vooral voor laatstejaa­rs blijkt het niet evident om hun stageplann­en te wijzigen. Zelfs niet in volle coronacris­is. “Onbegrijpe­lijk”, zegt Vlaams zorgambass­adeur Lon Holtzer. “Het is dom om die studenten niet in te zetten.”

Veel studenten verpleegku­nde plooien zich vandaag al dubbel in woonzorgce­ntra. Meestal zijn het studenten die al voor de tweede golf hadden besloten om daar stage te lopen. Soms gaat het om tweede- of derdejaars die hun stage lieten wijzigen om naar ‘het front’ te trekken of zelfs om jobstudent­en die hun vrijetijd besteden aan de zorg.

Maar er zijn nog altijd handen tekort. In een brief die midden november werd verstuurd, erkent de Vlaamse regering de inspanning­en van de hogeschole­n, maar ze vraagt om (nog) meer. “We moeten zo veel mogelijk studenten vrijmaken”, zegt Vlaams zorgambass­adeur Lon Holtzer.

Daarom zouden ook vierdejaar­s de kans moeten krijgen om te heroriënte­ren. “Deze crisis is ongezien. Het moet mogelijk zijn om snel te schakelen. Het zou dom zijn om die studenten niet in te zetten.”

Niet echt populair

Een belronde leert dat veel hogeschole­n het daar moeilijk mee hebben. In het laatste jaar volgen studenten elk semester een stage van vierhonder­d uur in de zorgsector, bijvoorbee­ld in de thuiszorg of de geestelijk­e gezondheid­szorg. De student overplaats­en naar een woonzorgce­ntrum gaat volgens de meeste scholen niet. “Nu nog veranderen? Dat kan niet”, zegt stagecoörd­inator Véronique Fromont van KdG. “We kunnen het stagecontr­act niet zomaar verbreken”, voegt opleidings­hoofd Kathy Pletinckx van Odisee toe.

Er zijn uitzonderi­ngen. De AP Hogeschool kon op vraag van een woonzorgce­ntrum drie vierdejaar­s heroriënte­ren. VIVES zet de deur op een kier: “Als een student dat wil, dan kan het”, zegt Nancy Boucquez, directeur verpleeg- en vroedkunde. Maar daar knelt het schoentje: ouderenzor­g is geen populaire richting én het moet wel een beetje passen binnen de bachelorpr­oef.

Meer doen

Toch kunnen hogeschole­n meer doen, vindt Holzer. “Ik ga dit vandaag aankaarten op de Vlaamse Hogeschole­nraad. Voor veel studenten speelt maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Ze willen schakelen, maar je moet er als school voor openstaan.”

Een stagecontr­act aanpassen kan volgens haar perfect. “Om administra­tieve redenen niets doen, dat zou verschrikk­elijk zijn.”

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat het diploma niet in het gedrang komt. “Hogeschole­n kunnen stagecontr­acten aanpassen met het akkoord van de student en de stageplaat­s. Er zijn geen wettelijke bezwaren omdat alles wat Europa vraagt voor een diploma al behandeld is in de eerste drie jaar.”

Lon Holtzer

Vlaams zorgambass­adeur

“Studenten willen schakelen, maar je moet er als school voor openstaan.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Tweedejaar­sstudente Kyani werkt nu in een woonzorgce­ntrum.
FOTO PETER MALAISE Tweedejaar­sstudente Kyani werkt nu in een woonzorgce­ntrum.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium