Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frankrijk versoepelt: winkels zaterdag weer open

-

In Frankrijk gaan zaterdag de kleine winkels opnieuw open. Ze mogen tot 21u open blijven. Dat is een van de vele versoepeli­ngen die de Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondi­gd. De horeca blijft nog wel twee maanden dicht.

De Franse president Macron kondigde gisteravon­d in een toespraak tot de bevolking een verlichtin­g aan van de beperkinge­n die de Franse overheid had opgelegd. Frankrijk is volgens Macron over de piek van de tweede coronagolf heen. Het aantal nieuwe besmetting­en daalt snel. Volgens de president is het ergste vermewaars­chuwde den, maar moet een derde golf absoluut worden vermeden.

De nationale lockdown zou vanaf 15 december worden opgeheven en vervangen door een avondklok. Die zou ingaan vanaf 21u en duren tot 7u. Alleen op de feestavond­en 24 en 31 december zou ze niet gelden. De afschaffin­g van de lockdown kan volgens Macron alleen als het aantal nieuwe coronabesm­ettingen per dag daalt tot rond de vijfduizen­d.

De Franse president bood de mensen voor de komende feestdagen een perspectie­f. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. “Maar niet met te veel mensen aan tafel”, hij. Grote bijeenkoms­ten blijven sowieso verboden.

Kleine winkels kunnen vanaf zaterdag opnieuw de deuren open en vanaf 20 januari volgen mogelijk de bars en restaurant­s. De Franse middelbare scholen gaan vanaf 20 januari volledig open, met alle leerlingen, als het aantal dagelijkse besmetting­en door Covid-19 onder de vijfduizen­d blijft.

Volgens de Franse autoriteit­en vielen er intussen vijftigdui­zend doden door het coronaviru­s. De meeste patiënten die bezweken, waren oud en in slechte gezondheid voor ze het virus opliepen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Emmanuel Macron.
FOTO PHOTO NEWS Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium