Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IT’er teelt shiitakes op houten stammen na burn-out

Gewezen IT’er teelt shiitake op houten stammen

- FILIP SPOELDERS

Van de IT-sector naar het telen van eetbare paddenstoe­len op hout. Lintenaar Bart Vinck zette deze grote stap na een burn-out. Ondertusse­n is hij de enige paddenstoe­lenkweker in ons land die shiitake (Japanse paddestoel­ensoort, red) op deze manier laat groeien.

Het werken in de natuur, het contact met andere producente­n in de korte keten en het zelf in handen nemen van de verkoop: ondanks zijn lange loopbaan in de IT-sector wil Bart niet meer ruilen met zijn vorig leven.

“Na mijn burn-out wilde ik niet meer in hetzelfde stramien terechtkom­en. Ik ging op zoek naar iets totaal anders. Aangezien ik dikwijls zeurde over de kwaliteit van voeding in supermarkt­en besloot ik er om zelf iets aan te doen. Vroeger had ik eens shiitake gegeten in Frankrijk. Ik kreeg toen meer uitleg over hoe gezond deze paddenstoe­len zijn. In West-Vlaanderen vond ik twee bedrijven die ze kweekten op substraat. Maar ik was op zoek naar de klassieke teeltwijze, namelijk op hout. Hiervoor kreeg ik veel uitleg bij een teler in Nederland.”

In 2016 kocht Bart zijn eerste hout. Aangezien shiitake op hout anderhalf jaar nodig heeft om te groeien, had hij pas in 2017 zijn eerste bevredigen­de oogst.

“De shiitake worden geteeld op eiken stammen. Die ga ik in de Ardennen halen. Bomen die normaal als brandhout zouden dienen. De moeilijkhe­id was het vinden van een geschikte kweeklocat­ie. De stammen moeten immers in een naaldbos liggen. Bepaalde insecten die slecht zijn voor de paddenstoe­len komen niet voor in dit bostype. In het Antwerpse vind je dergelijke bossen niet. Uiteindeli­jk kwam ik terecht bij een eigenaar in Geraardsbe­rgen.”

In dat bos heeft hij momenteel 3.500 stammen liggen. “Ik boor gaatjes in de stammen om het shiitake-broed of mycelium in te enten. Daarna krijgt het alle tijd om te groeien. Dit proces zorgt voor een heerlijke smaak. Na vier tot vijf jaar van oogsten is zo’n stam helemaal verpulverd door de groeiende paddenstoe­len. Die

eten een stam helemaal op. Het is duidelijk een zeer ecologisch­e teeltwijze.” Buurderije­n

De oogst verloopt ondertusse­n zeer goed, zodat Bart zelfbewust naar zijn klanten kan stappen. “Het hangt een beetje af van de weersomsta­ndigheden, maar tijdens het hoogseizoe­n oogst ik veertig tot vijftig kilo per week. Als voorstande­r van de korte keten verkoop ik rechtstree­ks aan mijn klanten. Dit zijn bijvoorbee­ld restaurant­s zoals in Antwerpen bij Mico & Jon, Table Dance en Loes & Krikke of het Gentse Mokja. Maar ook de chef van het restaurant van de Ancienne Belgique is een fan.”

Door de verplichte sluiting van de horeca dit jaar vond Bart goede partners bij verschille­nde buurderije­n, waar gezinnen rechtstree­ks van lokale producente­n kunnen kopen.

Ondanks de geslaagde ommezwaai in zijn leven staat Bart nu voor een grote uitdaging. “Ik moet op zoek naar een nieuw naaldbos. Veel naaldbosse­n in Europa sterven af door de droogte, de warme zomers en het werk van de letterzett­er, een kever die de bomen aantast. Ook het bos in Geraardsbe­rgen is dood. Het zou goed zijn mocht ik een bos vinden van ongeveer één hectare. Wie me kan helpen, mag zich altijd melden”, besluit Bart Vinck.

 ?? FOTO MARC-PIETER DEVOS ??
FOTO MARC-PIETER DEVOS
 ?? FOTO MARC-PIETER DEVOS ?? Bart aan het werk met zijn houten stammen.
FOTO MARC-PIETER DEVOS Bart aan het werk met zijn houten stammen.
 ?? FOTO RR ?? Een portie shiitaki.
FOTO RR Een portie shiitaki.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium