Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Argentinië in tranen

Massale volkstoelo­op in Buenos Aires voor laatste groet aan Maradona

-

De begrafenis van Diego Maradona is zoals verwacht uitgedraai­d op een haast religieuze processie. Tienduizen­den Argentijne­n kwamen in de hoofdstad Buenos Aires naar de Plaza de Mayo om een laatste groet te brengen aan hun idool. De begrafenis moest worden uitgesteld om de drie kilometer lange rij de kans te geven de kist te groeten.

Het leken wel beelden uit de jaren vijftig, maar dan in kleur. Een lijkstoet die door de straten van Buenos Aires trok, een enorme massa rouwende Argentijne­n. Zoals toen first lady Evita Perón begraven werd. Allemaal wilden ze een laatste glimp opvangen van hun held, hun god. Diego Armando Maradona, woensdag op 60-jarige leeftijd gestorven. Zelfs de Argentijns­e president kwam per helikopter over om hem te kunnen groeten.

De begrafenis was al voor de namiddag gepland, op de plaats waar ook zijn ouders begraven liggen. Maar toen stonden nog duizenden en duizenden fans aan te schuiven in de statige laan die leidt naar het presidenti­ële paleis, waar de kist van Maradona stond opgesteld.

Velen hadden woensdagav­ond live via de televisie gevolgd hoe het stoffelijk overschot naar het paleis was overgebrac­ht, anderen stonden toen al te wachten aan de poort. Donderdag groeide die massa alleen maar. Er was meer volk op straat dan toen het Argentinië van Maradona in 1986 het wereldkamp­ioenschap won tegen West-Duitsland.

Opstootjes De tijd drong, en de massa was enorm. Er werd geduwd en

getrokken. Sommigen braken door de hekken en er volgden opstootjes met de politie. Er werd met traangas geschoten, het waterkanon werd ingezet. Waarna beslist werd om de wake met drie uur te verlengen, zodat meer mensen de kans zouden krijgen de kist van nabij te zien.

In de rij schoven mensen van alle leeftijden aan. Oude dametjes, mensen in een rolstoel, jonge vaders met een baby op de arm. Aan de inkom van het Roze Paleis werden ze eerst gefouillee­rd en kregen ze te horen dat ze onder geen beding foto’s mochten maken.

“Wij houden van Diego als jij van je moeder”, zei Diego Armando Da Silva, die langzaam mee opschoof in de mensenmass­a. Over zijn voornaam moest zijn moeder na het WK van 1986 niet lang nadenken.

“Dat Maradona zo arm was, dat heeft hem tot de sportman gemaakt die hij was”, zegt Juan Esquinque (80), die Diego nog heeft zien debuteren bij Boca Juniors. “Diego had honger en hij was nederig. Als voetballer was hij apart, hij ging direct op de verdediger­s af. En al was hij een dikkerdje, hij had ook een indrukwekk­end schot in huis. Daarna is hij vertrokken naar Spanje en heb ik hem niet meer teruggezie­n tot vorig jaar in La Plata, als trainer.”

Emotionele taferelen

Intussen speelden zich rond de kist van Maradona in de centrale hal van het presidenti­ële paleis af en toe emotionele taferelen af. Een gezette man met een strandhoed­je begon luid te huilen en te vloeken, om dan op de grond te vallen. Sommigen maakten kruisteken­s, anderen gooiden bloemen of lieten bidprentje­s achter.

Algauw was de kleine kist, met het legendaris­che nummer 10 en een grote Argentijns­e vlag erover gedrapeerd, helemaal begraven onder de bloemen en parafernal­ia. Een groter eerbetoon kon Argentinië niet geven, maar toch blijft het een onwerkelij­ke ervaring. Diego is fysiek aanwezig, maar hij kan de bezoekers niet groeten, omarmen of toezwaaien, zoals hij zo vaak deed bij de eerbetuigi­ngen in de tribunes die hem ook na zijn voetbalcar­rière te beurt vielen.

Je vraagt je af wat hijzelf, als dat kleine jongetje uit Lanus, zou hebben gedacht van deze imposante staatsbegr­afenis. Zijn ultieme droom – toen hij geïntervie­wd werd bij het jeugdteam van de Cebollitas (de Ajuintjes) – was om “ooit eens een wereldkamp­ioenschap te spelen”. Het is zoveel meer geworden.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? Liefst drie kilometer aanschuive­n hadden de Argentijne­n ervoor over om persoonlij­k afscheid te nemen van hun god.
FOTO AFP Liefst drie kilometer aanschuive­n hadden de Argentijne­n ervoor over om persoonlij­k afscheid te nemen van hun god.
 ?? FOTO AP FOTO AFP ?? Fans omstuwen de bestelwage­n die de kist van Diego Maradona overbrengt naar het presidenti­eel paleis in Buenos Aires.
Jong en oud is aangedaan van het overlijden.
FOTO AP FOTO AFP Fans omstuwen de bestelwage­n die de kist van Diego Maradona overbrengt naar het presidenti­eel paleis in Buenos Aires. Jong en oud is aangedaan van het overlijden.
 ?? FOTO AFP ?? Er vloeiden heel wat tranen. Lees meer over de dood van Diego Maradona: Sport 10-11
FOTO AFP Er vloeiden heel wat tranen. Lees meer over de dood van Diego Maradona: Sport 10-11
 ?? FOTO AFP ?? Tijdens het eindeloze aanschuive­n om Maradona een laatste groet te brengen, liepen de emoties zo hoog op dat het soms tot opstootjes kwam met de politie.
FOTO AFP Tijdens het eindeloze aanschuive­n om Maradona een laatste groet te brengen, liepen de emoties zo hoog op dat het soms tot opstootjes kwam met de politie.
 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Ook president Alberto Fernandez en first lady Fabiola Yanez bewezen de nationale held de laatste eer.
FOTO VIA REUTERS Ook president Alberto Fernandez en first lady Fabiola Yanez bewezen de nationale held de laatste eer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium