Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste smaakcentr­um van België opent in Zwijndrech­t

Behandelin­g moet Covid-19-patiënten weer laten genieten van eten

- SYLVIA MARIËN www.liveeattas­te.com

In Zwijndrech­t gaat volgende week het eerste smaakcentr­um van ons land open. Mensen met smaakverli­es door chemothera­pie of als blijvend gevolg van Covid-19 kunnen er terecht om te leren wat ze wel nog kunnen proeven. Chef gastro-engineerin­g Lobke Van den Wijngaert uit Burcht is de drijvende kracht achter dit centrum. Zij was eerder betrokken in het smaaksturi­ngsproject bij kankerpati­ënten samen met Karel de Grote Hogeschool en Kom op tegen Kanker. Samen met onder meer de UA en het UZA zet ze nu ook een wetenschap­pelijk begeleid onderzoek op om smaaksturi­ng bij Covid-19patiënte­n te testen.

In Zwijndrech­t gaat volgende week het eerste smaakcentr­um van ons land open. Mensen met smaakverli­es door chemothera­pie of door Covid-19 kunnen er bij Lobke Van den Wijngaert (31) terecht om te leren wat ze wel nog kunnen proeven en hoe ze dat kunnen gebruiken om weer lékker te eten. Lobke is chef gastroengi­neering, een jonge discipline die we steeds vaker gaan zien opduiken.

Naar smaak- en reukverlie­s gaat er de jongste tijd wel meer aandacht omdat het een van de typische symptomen is van Covid-19. Bij de meeste patiënten komen de smaak- en reukzin snel weer terug, maar bij sommigen duurt het herstel langer of blijft het uit.

Kankerpati­ënten die chemothera­pie krijgen, zijn vaak bekend met het probleem van reuk- en smaakverli­es – de twee hangen nauw samen. De chemo kan de systemen aantasten die hun smaak definieert, soms tijdelijk, maar soms heel lang. Zonder smaak krijg je ook geen genot van eten en dus ook minder zin. Patienten eten minder en vallen af, terwijl het voor hun therapie juist

zaak is om op krachten te blijven. Kankerpati­ënten

Op die patiënten is Lobke Van den Wijngaert uit Burcht zich enkele jaren geleden gaan richten, in samenwerki­ng met het Center for Gastrology en primaryfoo­dcare, Karel de Grote Hogeschool en Kom op tegen Kanker. Als eindproef van haar opleiding tot chef gastro-engineerin­g aan het Center for Gastrology in Leuven ging ze onderzoeke­n of de ‘smaaksturi­ng’ die ze had aangeleerd en toegepast bij ouderen, ook zou werken bij kankerpati­ënten.

“En het werkte”, vertelt Lobke. “Anders – maar ook kankerpati­enten kunnen met de juiste handvatten weer genieten van lekker eten. Dat is de doelstelli­ng, niet meer en niet minder. Smáák hebben van eten, doet ook eten. En die energie hebben zij zeker nodig.”

Smaaksturi­ng houdt in dit geval in dat Lobke op zoek gaat naar wat een patiënt wél nog kan proeven en lekker vindt. “Het ‘driezenuws­ysteem’ waarmee we pittige smaken en koolzuur kunnen proeven, dat blijft meestal intact. Van daaruit bouwen we verder: houdt de patiënt van zoet, zuur, zout, bitter of umami? Zo’n smaakrappo­rt noem ik een puzzel die we proberen te leggen. En je merkt het meteen wanneer de puzzel ligt: een patiënt die iets lekker vindt, dat zie je aan een blik in zijn of haar ogen. Het hoeft zelfs niet uitgesprok­en te worden.”

Brood met tijm en appelsiens­ap

In het onderzoek ging Lobke destijds voor zestig kankerpati­ënten in het Antwerpse Sint-Augustinus­ziekenhuis op zoek naar een passend recept voor brood. “Bij iemand met een zoetzure smaak die bijvoorbee­ld gunstig reageert op tijm, voegen we gedroogde tijm, honingtijm en appelsiens­ap toe”, vertelt Lobke. “Collega’s in Italië deden met hun patiënten hetzelfde met Napolitaan­se pizza en collega’s in Nederland met een tajine. Het komt telkens op hetzelfde neer: smaak is iets individuee­ls en vraagt om een individuel­e aanpak.”

Vandaar dat Lobke vragen had bij haar werk als leidinggev­ende chef-kok in de ontmoeting­sruimte van een woonzorgce­ntrum in Zwijndrech­t: “Iets dat bij veel ou

Lobke Van den Wijngaert

Chef gastro-engineerin­g

“Patiënten hebben nood aan hulp om weer gráág te leren eten.”

deren in de smaak viel, deed dat niet bij jongeren, en vice versa. Ik kon er niet naar mijn eigen smaak koken, zoals chef-koks dat in hun restaurant­s wel doen: ze proeven zelf en gaan ervan uit dat anderen het dan ook lekker zullen vinden.

Dat is logisch. Als klanten het inderdaad lekker vinden, komen ze terug. Indien niet, blijven ze weg. Dat kun je in een woonzorgce­ntrum of een ziekenhuis natuurlijk niet. Daar wordt nu nog voor een grote doelgroep gekookt, maar we zitten op een keerpunt. Bewoners en patiënten hebben nood aan hulp om weer gráág te leren eten.”

Smaakrappo­rt

“Maar een mens moet ergens beginnen, en dat is met het eerste smaakcentr­um van het land. Dat komt vanaf volgende week in huis bij Z+ Pharma in Zwijndrech­t, bij apotheker Bjorn Simons. Daarnaast kunnen we een beroep doen op een netwerk van profession­als in de zorg, want dat is heel belangrijk: ik werk wetenschap­pelijk onderbouwd. Smaaksturi­ng is een jonge discipline, niet meer dan tien jaar oud en echt vanuit Leuven ontwikkeld. Een tweede smaakcentr­um in ons land komt er volgend jaar, in Nederland openen er binnenkort vier. We zullen er de komende jaren nog veel meer van horen.”

Lobke maakt er vanaf volgende week voor kankerpati­ënten en mensen met smaakverli­es door Covid-19 tijdens een intakegesp­rek een persoonlij­k smaakrappo­rt. “Via een app kunnen clienten permanent met mij in contact staan, en ze krijgen meteen een paar recepten mee om aan de slag te gaan. Niet met moeilijke ingrediënt­en, want het mag zo weinig mogelijk veranderen aan hun dagelijkse leven. Ze krijgen fotootjes van producten mee om te gaan winkelen, want niet iedereen heeft al gehoord van gember of honingtijm. Alles inbegrepen kost een coachingtr­aject van een maand 189 euro, met een terugkommo­ment aan het einde. Er zijn ook trajecten van twee of drie maanden. Terugbetal­ing van de mutualitei­ten en verzekeraa­rs is er niet, maar daar gaan we wel voor ijveren.”

Nog een weetje: de tongkaart die velen kennen, met verschille­nde zones op onze tong die zouden instaan voor elk een andere smaak, die klopt niet, zegt Lobke. “Smaak is veel complexer en individuel­er dan dat.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Lobke Van den Wijngaert en apotheker Björn Simons. Met deze box test Lobke de smaken van de patiënt.
FOTO WALTER SAENEN Lobke Van den Wijngaert en apotheker Björn Simons. Met deze box test Lobke de smaken van de patiënt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium