Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen krijgt inloophuis voor kwetsbare jongeren in Kavka

- MAAIKE FLOOR

In jongerence­ntrum Kavka aan de Oudaan is sinds september een inloophuis voor kwetsbare jongeren. De stad werkt daarvoor samen met een stuk of negen organisati­es uit de jeugdhulpv­erlening. “We hebben jongeren zelf gevraagd waar ze nood aan hadden”, zegt Sophie Reijnen, coördinato­r van Jump. “Dat was een plek waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn, maar waar ze ook hulp kunnen vragen als ze dat willen.”

Het doel van Jump is om dak- en thuisloosh­eid bij jongeren te bestrijden, maar ook om jongeren weer aansluitin­g te laten vinden bij leeftijdge­noten of hobby’s die ze graag zouden doen. “Het is ideaal dat we hier in jongerence­ntrum Kavka een lokaal ter beschikkin­g hebben, want Kavka bereikte die kwetsbare jongeren niet en de jongeren krijgen hier geen label opgeplakt”, zegt Sophie Reijnen, die het project coördineer­t.

In september is Jump in alle luwte van start gegaan. Via de partnerorg­anisaties, die in een soort beurtrol als begeleider­s aanwezig zijn, hebben heel wat jongeren al kennisgema­akt met het nieuwe initiatief. Binnenkort komen er ook flyers om het project meer bekendheid te geven. “Het plan was om in maart te starten, maar door de eerste lockdown kon dat niet”, vertelt Julie Degrieck van CAW Antwerpen, die het netwerk Mind the Gap mee oprichtte. Dat netwerk wil thuisloosh­eid bij jongeren de wereld uit helpen. “Gelukkig konden we nu wel van start gaan, omdat dit essentiële hulpverlen­ing is. Jongeren die al in een moeilijke thuissitua­tie zitten, hebben door de coronacris­is extra nood aan een plek waar ze terechtkun­nen. Bij het CAW komen door de coronacris­is drie keer zo veel oproepen binnen over intrafamil­iaal geweld en veel jongeren hebben het mentaal zwaar. Het is voor alle jongeren een moeilijke periode, maar als je geen warme thuis hebt al helemaal.”

Jongere tussen jongeren Exacte cijfers zijn er niet, maar één op de vijf mensen uit de resime

dentiële opvang is jonger dan 25 jaar. Bij inloopcent­ra als De Steenhouwe­r en De Vaart of in de winteropva­ng is dat ongeveer één op tien. “Natuurlijk zijn jongeren daar welkom, maar hier kunnen ze gewoon jongere tussen de jongeren zijn”, zegt Julie Degrieck. “In Kavka zijn er normaal ook interessan­te workshops die ze dan gemakkelij­ker oppikken. Er is in Jump ook altijd iemand aanwezig die hen kan helpen met woonruimte zoeken, schoolwerk of andere struikelbl­okken.” Sophie Reijnen: “Als iemand een verslaving­sprobleem heeft, kunnen we een medewerker van Plug Inn van

Free Clinic bellen en komt er iemand langs. We willen voorkomen dat de jongeren naar te veel plekken worden gestuurd om hun verhaal te doen voordat ze hulp krijgen.”

Schoolwerk en eten

Donderdagm­iddag zitten er twee jongeren in het inloophuis. Pascal (21, niet zijn echte naam, red.) werd een jaar geleden op straat gezet omdat zijn ouders zijn geaardheid niet accepteerd­en. “Hier kan ik tot rust komen, mijn gsm opladen en iets eten zonder dat ik voortduren­d beoordeeld wordt”, vertelt hij. “Ik voel me hier veilig.” Hij droomt van een eigen appartemen­tje en een job, maar woonruimte vinden is niet gemakkelij­k.

Snow (21, ook niet haar echte naam, red.) zit te knutselen voor haar schoolwerk. “Ik woon op een studiootje, maar ik heb amper geld om eten te kopen. Als ik hier kan eten en mijn schoolwerk in orde krijg, zorgt dat ervoor dat ik niet chagrijnig rondloop. Dat is al veel waard.”

Voorlopig is Jump twee middagen per week open, op dinsdag en donderdag van 14 tot 19u, maar vanaf januari komt de maandagmid­dag daar ook bij. “In de toekomst kunnen we hopelijk nog verder uitbreiden”, zegt Sophie Reijnen. Ondertusse­n is er al een vaste kern jongeren die geregeld terugkomt.

De stad Antwerpen ondersteun­t het project. Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws (sp.a) hoopt een beter zicht te krijgen op het aantal jongeren dat in een moeilijke thuissitua­tie zit en daarom vaak tijdelijk bij vrienden logeert of in het slechtste geval op straat belandt. “Sofaslaper­s zijn een sluimerend probleem in onze stad. We weten niet met hoeveel ze zijn of waar ze altijd zitten. De opstart van Jump is daarom een belangrijk­e stap. Deze jongeren willen in Antwerpen hun dromen waarmaken. Wij moeten alles op alles zetten om hen daarin te laten slagen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO. ?? Snow (21) maakt haar schoolwerk terwijl twee begeleider­s van Jump soep maken.
FOTO'S VICTORIANO MORENO. Snow (21) maakt haar schoolwerk terwijl twee begeleider­s van Jump soep maken.
 ??  ?? Julie Degrieck van Mind the Gap en Jump-coördinato­r Sophie Reijnen.
Julie Degrieck van Mind the Gap en Jump-coördinato­r Sophie Reijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium