Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerst met lugubere omkadering

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De feestperio­de zou er dit jaar ongeveer zo kunnen uitzien. Eerst afspraken maken met winkels om even langs te komen voor cadeautjes of een winterse garderobe, daarna op kerstdag met de familie rond de vuurkorf, met stemmig vonkende vlammetjes in de vrieskou (een suggestie van minister Annelies Verlinden), en dan weer naar binnen voor een sobere oudejaarsa­vond, zonder vuurwerk of polonaises. Of niet? Misschien volstaan lichtere restrictie­s voor het shoppen en mag kerst met tien man binnen (kinderen niet meegeteld, zoals in Duitsland dus) of tenminste toch iets meer dan dat ene knuffelcon­tact dat nu is toegestaan.

De verschille­nde regeringen in dit land staan vandaag voor aartsmoeil­ijke keuzes op het Overlegcom­ité. Opnieuw is ook weer die spanning opgebouwd die we maar al te goed kennen van de tijd van de Nationale Veiligheid­sraad onder premier Wilmès. Met in de dagen vooraf lobbygroep­en die zich roeren, experts die sombere vermaninge­n laten horen en misschien een politicus of partij die het niet kan laten om zich te profileren. Zoals de MR, die met één oog op de achterban gericht al een voorschot nam op versoepeli­ngen. Als alle regerende partijen in dit land (in totaal een stuk of negen) dat zouden doen, zaten we in een luid kakelend kippenhok. Premier Alexander De Croo zit in de ondankbare rol van degene die tegengas moet geven en gezond verstand tonen, wat hij gelukkig ook doet. Maar er pleiten verschille­nde zaken voor de winkels: het uitzonderl­ijk economisch­e belang van de decemberma­and, de concurrent­ie van de buitenland­se onlinespel­ers en winkels in de buurlanden en de mogelijkhe­id om het min of meer gecontrole­erd te laten verlopen. Het zwakste punt hier lijken de populaire winkelstra­ten zoals de Meir, waar over de koppen lopen vroeger gezellig was, maar nu angstaanja­gende taferelen oplevert. Hoe kunnen we daar het virus de pas afsnijden en zo ook de lockdown voor iedereen wat draaglijke­r maken? In winkels zelf is het nog te sturen, op straat is het al moeilijker en ook de consument moet mee willen en accepteren dat de goeie, ouwe winkelbele­ving iets is voor na de vaccinatie­s.

Ook voor de eigenlijke feestdagen is een keurslijf onvermijde­lijk. In de Verenigde Staten zijn de dagelijkse dodenaanta­llen opnieuw tot boven de tweeduizen­d gestegen, maar op heel wat plaatsen vieren mensen er hun jaarlijkse Thanksgivi­ng alsof er niets aan de hand is. Het is te hopen dat Kerstmis bij ons geen feest wordt met een zo lugubere omkadering.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium