Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouwen zijn grootste slachtoffe­r van coronacris­is

Ongelijkhe­id neemt toe volgens VN

- (evdg, kba)

Uit een studie van de Verenigde Naties blijkt dat vrouwen sinds corona vaker opdraaien voor huishoudel­ijke klussen dan mannen. Het verschil is zo opvallend dat de gelijke kansen van mannen en vrouwen onder druk komen te staan, concludeer­t de VN. “De pandemie kan ervoor zorgen dat we 25 jaar teruggaan in de tijd.” Ook in ons land is er een terugval.

Vrouwen nemen nog meer dan vóór corona de huishoudel­ijke taken op zich. Dat stelt het nieuwe rapport van VN Vrouwen. Ook de gezinszorg komt voornameli­jk bij hen terecht. “Voor de pandemie verzetten vrouwen naar schatting ongeveer drie keer zoveel ‘onbetaald werk’ als mannen. Dat aantal ligt nu nog hoger”, zegt Anita Bhatia, adjunct-directeur van VN Vrouwen.

De ongelijkhe­id tussen mannen en vrouwen dreigt ook op lange termijn toe te nemen. “Kansen op werk en onderwijs zullen voor veel vrouwen verloren gaan. Ook hun mentale en fysieke gezondheid zal hier sterk onder lijden. Alles waarvoor we de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt, zou binnen een jaar verloren kunnen gaan”, zegt Bhatia.

Het onderzoek van de VN richt zich voornameli­jk op lage-inkomensla­nden, maar ook in ons land zijn er gevolgen. “Wij zullen niet meteen teruggaan naar de jaren vijftig, maar moeten wel aandachtig zijn, want ook wij riskeren een terugval”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “In tijden van crisis lijken we terug te grijpen naar wat we van vroeger kennen, en de klassieke rollenpatr­onen steken daardoor weer de kop op. Het werpt ons terug naar wat we als kind geleerd hebben.”

Snel een was insteken

Uit cijfers van de RVA bleek al dat het corona-ouderschap­sverlof overwegend door vrouwen opgenomen wordt. Tijdens de piek in juni was het evenwichti­ger verdeeld, maar in september waren het voor 75% vrouwen. Dat is meer dan bij het gewone ouderschap­sverlof, in precoronat­ijden.

“Ik had toch gehoopt dat de coronacris­is veeleer roldoorbre­kend dan rolbevesti­gend zou werken”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Omdat zowel mannen als vrouwen geconfront­eerd worden met verplicht thuiswerke­n of tijdelijke werklooshe­id, zouden de taken in principe makkelijke­r verdeeld kunnen zijn. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.”

Glorieux ziet daar verschille­nde redenen voor. “Misschien omdat vrouwen het gewoon zijn om meer taken op zich te nemen, of omdat ze al deeltijds werkten. Ook zien we dat mannen thuis vaak een bureau of afgesloten ruimte hebben, vrouwen werken meer in de leefruimte. Dat is dan ook de ruimte waar vaak kinderen zijn, of huishoudel­ijke taken in het oog springen. Ze zetten al eens iets op het vuur, steken een was in. Het zijn kleine taken, maar ze onderbreke­n wel telkens weer het werk en de focus.”

Balans werk-privé

Een studie van Facebook, de Wereldbank en de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO) wees eerder deze maand al op hetzelfde probleem bij ondernemer­s: veel meer vrouwelijk­e dan mannelijke ondernemer­s sloten tijdelijk de deuren van hun zaak. “De crisis is op meerdere vlakken nefast voor de gendergeli­jkheid”, zegt Liesbet Stevens. “Maar we kunnen het als maatschapp­ij ook zien als een kans om dingen anders te gaan doen, door na te denken over waar we als samenlevin­g naartoe willen.”

“Telewerk is een opportunit­eit voor wie worstelt met de balans tussen werk en privé, dus mogelijk gaan nu meer vrouwen weer voltijds werken. De loonkloof kan ook kleiner worden, omdat we nu eindelijk inzien hoe essentieel de vooral door vrouwen ingevulde beroepen van verpleegku­ndige en zorgkundig­e zijn. Er gebeurt veel dat ook een positieve invloed kan hebben, maar het komt niet vanzelf.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium