Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brusselse kilometerh­effing dreigt alleen maar brokken te maken

Open Vld en PS beloven voorstel van partijgeno­ten te torpederen

-

De Brusselse kilometerh­effing voor auto’s zal er deze legislatuu­r niet meer komen. Bij Open Vld, dat zowel in de Brusselse als in de Vlaamse regering zit, moet de schatkist van Brussels minister van Financiën Sven Gatz het afleggen tegen de portemonne­e van de Vlaamse pendelaar. In Wallonië klinkt het ‘non’ zelfs nog iets feller.

Brusselse ministerra­ad is het nog niet eens geraakt over de kilometerh­effing die ze wil invoeren. “Maar nog voor het einde het jaar komen we naar buiten met een concreet voorstel”, klinkt het bij meerdere partijen. Daarmee trekt Brussel vervolgens naar Vlaanderen en Wallonië, in de hoop dat er toch nog een vergelijk mogelijk is nadat een uitgelekte kladversie vorige maand al werd afgeschote­n door de twee andere gewesten.

Volgens het plan dat nu op tafel ligt, zal al wie vanaf 2022 in Brussel rondrijdt met de auto, een vaste tol betalen bij het binnenrijd­en en een bijkomend bedrag per kilometer. Voor de Brusautomo­bilisten zou in ruil daarvoor de verkeersbe­lasting verdwijnen. Maar voor wie uit Vlaanderen, Wallonië of het buitenland komt, is de heffing een extra kost. Het Waals Parlement keurde vorige week daarom een motie goed waarin ze overleg eist. “Dat komt er ook”, verzekert Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), “maar we zullen dat doen aan de hand van een concreet voorstel.”

Eigenlijk kan Van den Brandt zich die moeite besparen. In de Waalse regering kant MR zich vivan rulent tegen de tol, en ook PS zet de hakken in het zand. Aan Vlaamse zijde komt Van den Brandt oog in oog te staan met ambtgenoot Lydia Peeters (Open Vld), die eerder al aankondigd­e dat ze voluit kiest voor de portemonne­e van de Vlaamse pendelaar. “Desnoods ondernemen we juridische stappen”, zegt Peeters.

Wil van de partij

Hoe hard Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het wil spelen, is koffiedik kijken. Zit echter ook in die Brusselse regeselse ring: Sven Gatz, partijgeno­ot van Lydia Peeters. Als minister van Financiën heeft hij zelfs de sleutel in handen van de schatkist waarin de heffing elk jaar tussen de 200 en de 500 miljoen euro moet storten. Gatz schaart zich achter het Brussels regeerakko­ord. Maar binnen Open Vld zijn ze ervan overtuigd dat de Brusselaar zich deze keer wel zal plooien naar de wil van zijn partij. En die is, zo leert navraag ons, de lijn-Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium