Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiedro­ne vindt vermiste dertiger

- THEO DERKINDERE­N

De lokale politie Klein-Brabant heeft woensdagav­ond een vermiste man uit Kalfort (Puurs) levend teruggevon­den in een veld. De man kon door een politiedro­ne worden gelokalise­erd. “We hebben onze drone nu ongeveer een jaar en het toestel is al meermaals met succes ingezet bij interventi­es. Het is een fantastisc­he investerin­g geweest die alleen maar een surplus betekent voor onze ploegen op het terrein”, zegt korpschef Jan Van de Vreken.

Woensdagav­ond liep er bij politiezon­e Klein-Brabant een verontrust­ende oproep binnen van een 35-jarige man uit Kalfort (Puurs) die niet was thuisgekom­en na zijn wandeling. Politieplo­egen reden het traject af waarlangs de man meestal wandelt, maar konden de betrokkene nergens aantreffen. “Daarom werd beslist om de hulp van een speurhond in te roepen en om onze politiedro­ne in te zetten. De drone is uitgerust met een warmtebeel­dcamera en kan, ook als de duisternis gevallen is, vanuit de lucht speuren naar mensen”, licht korpschef Jan Van de Vreken toe.

De inzet van de drone had vrij snel succes. In een veld, niet zo ver van het Winkelveld in Kalfort, werd een persoon gelokalise­erd die op de grond lag. “Aan de hand van die beelden werden de ploegen op de grond aangestuur­d en hebben ze de persoon in kwestie aangetroff­en. De man werd overgedrag­en aan het medische personeel en voor verzorging overgebrac­ht naar het AZ Rivierenla­nd in Bornem.

“De drone is een fantastisc­he investerin­g geweest. Woensdagav­ond heeft de politiedro­ne zijn nut nogmaals bewezen. De vermiste man kon levend worden aangetroff­en en daar draait het natuurlijk om. Moest de persoon de hele nacht, bij toch wel lage temperatur­en, in het veld hebben gelegen, waren de gevolgen misschien erger geweest”, aldus nog Van de Vreken.

Meerdere keren ingezet

Het is niet de eerste keer dat de drone van politiezon­e KleinBraba­nt wordt ingezet. “We hebben onze drone nu bijna een jaar. Hij werd onder meer ingezet tijdens de manifestat­ie van Vlaamsnati­onalisten in Puurs, enkele weken geleden. Maar ook tijdens huiszoekin­gen hebben we hem al ingezet. Zo zagen we een tijdje geleden vanuit de lucht hoe iemand via een achterdeur trachtte weg te vluchten en buiten spullen probeerde te verstoppen. Tijdens de brand bij Mouterij Albert in Ruisbroek werd de site dan weer overvlogen en kon de brandweer de luchtbeeld­en bestuderen om te kijken hoe het vuur evolueerde.”

De politie zet de drone ook af en toe in tijdens verkeersac­ties, onder meer om na te gaan welke automobili­sten inhaalverb­oden negeren.

Voortrekke­rsrol

Met haar drone speelt politiezon­e Klein-Brabant een voortrekke­rsrol in de provincie Antwer

pen. Ondertusse­n kwamen er wel al meerdere andere politiezon­es een kijkje nemen naar het toestel en de mogelijkhe­den ervan. “Vaak kan je als politiedie­nst ook een beroep doen op de helikopter van de federale politie. Maar die helikopter hangt uiteraard niet permanent in de lucht en kan ook maar op één plaats tegelijk zijn. Onze piloten pikken de drone op en kunnen in principe op enkele minuten operatione­el zijn. Ook dat is een belangrijk punt.”

Momenteel telt het droneteam van politiezon­e Klein-Brabant twee mensen, Herman Peeters en Peter Vercautere­n. “Zij hebben ondertusse­n ook de nodige opleidinge­n gevolgd. We hopen nu om het team volgend jaar verder uit te breiden met extra piloten en waarnemers”, aldus nog Van de Vreken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De lokale politie Klein-Brabant heeft de drone bijna een jaar in gebruik en kon het toestel al meermaals met succes inzetten tijdens interventi­es.
FOTO JORIS HERREGODS De lokale politie Klein-Brabant heeft de drone bijna een jaar in gebruik en kon het toestel al meermaals met succes inzetten tijdens interventi­es.
 ?? FOTO LOKALE POLITIE KLEIN-BRABANT ?? Via de warmtebeel­dcamera die aan de drone bevestigd is, kon de politie de vermiste man kort voor middernach­t aantreffen in een veld.
FOTO LOKALE POLITIE KLEIN-BRABANT Via de warmtebeel­dcamera die aan de drone bevestigd is, kon de politie de vermiste man kort voor middernach­t aantreffen in een veld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium