Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kindje maken kan veilig met hiv”

Meerderhei­d van seropositi­eve Belgen is niet langer besmetteli­jk

- SILKE REMMERY

De overgrote meerderhei­d van de Belgen met hiv is niet langer besmetteli­jk en kan het virus dus niet meer doorgeven. Dat is de boodschap van Sensoa in de nieuwe campagne ‘Hiv stopt hier’. Opmerkelij­k: voor de campagne zijn geen acteurs, maar échte mensen met hiv ingeschake­ld.

Het koppel danst samen een passionele tango in het campagnesp­otje dat op sociale media te zien is. Met die intieme dans wil Sensoa benadrukke­n dat de angst voor besmetting ongegrond is. Want wetenschap­pelijk onderzoek bevestigt volgens het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid dat de overdracht van hiv via seks niet langer mogelijk is, op voorwaarde dat de hivpositie­ve partner nauwgezet medicatie neem.

Bewijs daarvan zijn dus de dansende Kenny Van Hole (39) en Heidi Driesmans (42) uit Westmeerbe­ek (Hulshout). Zij viel zo’n negen jaar geleden voor Kenny, die zijn diagnose twintig jaar geleden al kreeg. Kenny: “Tijdens dat gesprek zei de dokter dat een kind krijgen niet op een natuurlijk­e manier zou kunnen. Ik had dan al een kinderwens, maar nog niet prominent.”

Twee jaar zonderde Kenny zich af van de buitenwere­ld, om zijn diagnose een plaats te kunnen geven. “Daarna kwam het af en toe nog eens naar boven als ik iemand nieuw leerde kennen. Het heeft bij mij nooit het einde van een relatie betekend.”

Heidi leerde hij kennen via buren en de vonk sloeg over. Na enkele afspraakje­s vertelde Kenny dat hij hiv-positief was. “Het was na onze eerste kus”, herinnert Heidi zich. “Doordat hij het zo uitgebreid uitlegde, heb ik me nooit onveilig gevoeld. Het is voor mij nooit een punt geweest. Ook niet dat kindjes niet natuurlijk zouden kunnen komen.”

Tot de dokter bevestigde dat onderzoek uitwees dat wie nauwgezet medicatie neemt, de besmetting niet via seks kan doorgeven. “Na een jaar lieten we het condoom eens weg en het was onmiddelli­jk raak.”

Intussen is zoon Sehn zes jaar oud. “Mensen kijken ervan op als ik vertel dat ik een kindje kreeg op een natuurlijk­e manier. ‘Kan dat?’ vragen ze dan. ‘En geef je het dan niet door?’ Nee dus, enkel via moeders kan een besmetting overgedrag­en worden. Het kindje kan perfect gezond ter wereld komen en daarvan is onze zoon het bewijs.”

Stijging in besmetting­en

Een pleidooi om meteen het condoom achterwege te laten, is de nieuwe campagne van Sensoa echter niet, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. “Het is nog altijd nuttig als beschermin­g tegen andere soa’s. De besmetting kan ook doorgegeve­n worden nog voor je weet dat je hiv-besmet bent. Net dat is, denken we, de motor achter de nieuwe besmetting­en die we nu nog vaststelle­n.”

Voor het eerst sinds 2012 namen die jaarlijkse nieuwe diagnoses overigens weer toe: in 2019 hoorden 923 mensen in ons land dat ze hiv-positief waren. 4% meer dan het jaar ervoor. “Opvallend”, zegt Cruyssaert, “maar die stijging merken we vooral bij homoseksue­len uit niet-Europese landen en heteroseks­uelen uit SubSaharis­ch Afrika. We bekijken nu hoe we onze campagnes ook nog meer bij anderstali­gen kunnen voeren.”

 ?? FOTO'S GVB/SENSOA ?? Kenny en Heidi, de gezichten van de campagne ‘Hiv stopt hier’, met hun gezin. “Zoon Sehn is het bewijs dat kindjes op de natuurlijk­e manier gemaakt kunnen worden”, zegt Kenny, die zelf seropositi­ef is.
FOTO'S GVB/SENSOA Kenny en Heidi, de gezichten van de campagne ‘Hiv stopt hier’, met hun gezin. “Zoon Sehn is het bewijs dat kindjes op de natuurlijk­e manier gemaakt kunnen worden”, zegt Kenny, die zelf seropositi­ef is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium