Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woonhaven dwingt huurders te verhuizen

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij wil actief meewerken aan groenbuffe­r rond Umicore

- JAN STASSIJNS

De sociale huurders van Woonhaven zullen verplicht moeten verhuizen uit de wijk Moretusbur­g in Hoboken. “We willen actief meewerken aan de groene bufferzone tussen de woonwijk en de fabriek van Umicore”, klinkt het in de brief. Woonhaven gaat met zijn huurders wel op zoek naar een andere woning.

“Er is veel verwarring ontstaan en daar willen we met deze brief duidelijkh­eid in creëren”, staat er te lezen in een brief van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven aan zijn huurders in de wijk Moretusbur­g in Hoboken. De wijk ligt vlak naast de fabriek van Umicore, die voor kinderen in de buurt een gezondheid­srisico vormt. Na een onverklaar­bare piek in de loodwaarde­n van het bloed afgelopen zomer, opperde Umicore het idee om een groene bufferzone aan te leggen. En daarvoor biedt het metaalverw­erkend bedrijf bewoners van de wijk aan om hun huis te kopen, op vrijwillig­e basis. Woonhaven heeft 28 sociale huurwoning­en vlak bij de fabriek en wil actief meewerken aan die buffer- zone.

Huiseigena­ars mogen blijven

Wie een huis bezit in de wijk, staat het vrij om dat te verkopen aan Umicore. Bij de sociale huurders was evenwel verwarring ontstaan. Zij dachten ook dat ze zelf konden beslissen of ze wilden blijven. Schepen van Wonen en voorzitter van Woonhaven, Fons Duchateau (N-VA) benadrukte in het verleden dat niemand gedwongen zou worden. Met een brief schept Woonhaven duidelijkh­eid. “U zult op termijn moeten verhuizen”, staat er te lezen. “Wie aangaf niet te willen verhuizen, contactere­n we opnieuw. We begrijpen heel goed dat dit nieuws bij velen slecht binnenkomt. Maar uw gezondheid en die van alle andere mensen in de wijk zijn ook belangrijk. ”

Woonhaven zegt samen met de huurders op zoek te zullen gaan naar een andere (sociale) woning. “We hebben altijd gezegd dat we actief willen meewerken om die groene bufferzone te realiseren”, zegt Antwerps schepen van Wonen en voorzitter van Woonhaven, Fons Duchateau (N-VA). “De verkoop van ons patrimoniu­m is nog niet in kannen en kruiken, maar de intentie is wel duidelijk. De manier waarop de waardebepa­ling van de huizen gebeurd, is vastgelegd. We gaan er dus vanuit dat we de correcte prijs zullen krijgen.”

PVDA reageert fel op nakende verkoop van de het sociaal patrimoniu­m; “Hoeveel keer hebben we schepen Duchateau horen zeggen dat de bewoners niet onder druk werden gezet om te verhuizen? Hij bleef dat maar herhalen: de verhuis van bewoners is volledig vrijwillig”, zegt PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders, ook dokter bij Geneeskund­e voor het Volk in Hoboken. “De neus van Pinokkio Duchateau wordt steeds langer. Bovendien is die bufferzone zinloos. Er is nog geen analyse over de oorzaak van de verhoogde loodwaarde­n bij de kinderen uit de wijk. En het moet bij de bron aangepakt. Umicore heeft de middelen, de brains en de technologi­e om proper te produceren. Dan moet de wijk niet gesloopt worden.”

Fons Duchateau

Voorzitter Woonhaven “De verkoop van ons patrimoniu­m is nog niet in kannen en kruiken, maar de intentie is wel duidelijk.”

Mie Branders

PVDA-raadslid “Hoe vaak hebben we schepen Duchateau horen herhalen: ‘de verhuis van bewoners is volledig vrijwillig’?”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? In de wijk Moretusbur­g heerste verwarring. Huurders van Woonhaven dachten dat ook zij mochten kiezen of ze wilden blijven.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O In de wijk Moretusbur­g heerste verwarring. Huurders van Woonhaven dachten dat ook zij mochten kiezen of ze wilden blijven.
 ?? FOTO JAVDP ??
FOTO JAVDP
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium