Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwarte Piet blijft in het aanbod zitten, dit is geen polemiek waard”

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Bibliothek­en, over boekencoll­ectie

- PATRICK VAN DE PERRE antwerpen.bibliothee­k.be.

Zwarte Piet en roetveegpi­eten liggen broederlij­k naast elkaar in het aanbod van kinderboek­en in de Antwerpse bibliothek­en. Een grote schoonmaak zoals in Nederlands­e bibliothek­en, komt er niet. “We gaan geen polemiek beginnen over een kinderfees­t”, zegt schepen van Bibliothek­en Nabilla Ait Daoud (N-VA). “De emoties lopen soms hoog op in dit debat, maar laten wij daar als stad het hoofd koel houden.”

In Nederland zijn openbare bibliothek­en bezig om kinderboek­en met daarin Zwarte Piet uit de collectie te halen en in de meeste bibliothek­en is dit wellicht het laatste jaar dat het hulpje van de Sint in zijn traditione­le vorm er te zien zal zijn. Zulk een vaart loopt het in de Antwerpse bibliothek­en niet.

Ook in ons land is al enkele jaren een debat over Zwarte Piet aan de gang. Volgen de Antwerpse bibliothek­en het voorbeeld van Nederland?

Nabilla Ait Daoud: “In Antwerpen kiezen we bewust voor een andere weg dan in Nederland. We passen onze collectie niet aan en jeugdboeke­n waarin Zwarte Piet aanwezig is, blijven in de rekken staan. Ik heb eerlijk gezegd geen zin in elk jaar hetzelfde vermoeiend­e debat over een kinderfees­t. En ik vermoed vele Antwerpena­ren met mij. Het laatste wat we willen is dat er een polemiek ontstaat over een kinderfees­t. In Nederland zien we waartoe dit leidt. Daar is er zelfs al geweld gebruikt in de discussie rond de knecht van de Sint.”

Denkt u niet dat de discussie over de aanwezighe­id van een Zwarte Piet ook hier alleen maar feller gaat worden?

“Dat debat wordt nu al gevoerd en daar is niets verkeerd mee. Zeker in een stad die zo divers is als Antwerpen. Onze stad verandert, de tijdgeest ook. Onze tradities evolueren mee. En met die diversitei­t wordt in het aanbod van onze bibliothek­en ook rekening gehouden. Voor wie eraan twijfelt, in de collectie staan ook boeken over Sinterklaa­s waarin Zwarte Piet geen rol speelt.”

“Steeds meer uitgeverij­en brengen al een tijdje boeken op de markt waarin Zwarte Piet vervangen is door roetveeg- of andere pieten. Uitgeverij Clavis is daar een goed voorbeeld van. Uiteraard worden ook die boeken gekocht door onze bibliothek­en. Het is best mogelijk dat er over een aantal jaren geen enkel boek, waarin Zwarte Piet figureert, meer verkocht wordt.”

Behalve een verzamelpl­aats voor boeken is een bibliothee­k ook een plek die alle soorten van mensen op bezoek krijgt. Moet de bibliothee­k geen voorbeeldf­unctie hebben?

“Absoluut en ik vind ook dat bibliothek­en maatschapp­elijke tendensen niet uit de weg moeten gaan. Precies daarom zorgen we ervoor dat ons aanbod breed is en een groot publiek aanspreekt. En dat lukt niet door boeken af te voeren of op een zwarte lijst te zetten. Er zijn mensen die aanstoot nemen aan Zwarte Piet, maar er zijn er evenveel die dat niet doen. Beiden kunnen in onze bibliothek­en hun gading vinden.”

De veranderen­de houding tegenover het koloniale verleden van ons land is eveneens een onderwerp dat veel emoties losweekt. Volgt u voor boeken in de collectie over dit onderwerp dezelfde lijn als in de discussie over Zwarte Piet?

“Inderdaad. Ook oudere boeken, waarin op een andere manier naar kolonialis­me wordt gekeken dan nu het geval is, moeten raadpleegb­aar zijn. Ze maken deel uit van ons verleden en tonen hoe de mening en houding over onderwerpe­n zoals kolonialis­me geëvolueer­d zijn. Tegelijker­tijd is er de jongste jaren veel nieuw werk verschenen over dit onderwerp. Auteurs kijken in die boeken met een totaal andere, meer hedendaags­e, bril naar dit onderwerp. Het is belangrijk dat die boeken in ons aanbod opgenomen worden. En dat gebeurt ook.”

Wat u betreft is het aan de lezer om te bepalen welke boeken hij of zij wil lenen en lezen?

“Dat is toch vanzelfspr­ekend. Ik hoed me ervoor dat we in onze bibliothek­en een soort van gedachtenp­olitie installere­n die gaat bepalen wat mensen wel of niet mogen lezen. Stel je voor dat we een groep in het leven roepen die de hele collectie moet uitkammen en bepaalt welke boeken er ‘fout’ zijn. Wie zou er dan in die groep moeten zitten en op basis van welke argumenten? Op die manier zouden we over een tijdje geen enkel boek meer in onze collectie hebben.

Want wat voor de ene persoon aanstootge­vende literatuur is, is voor iemand anders perfect normaal. Er bestaat niet zoiets als een norm die voor iedereen hetzelfde is.”

Er zijn mensen die suggereren om bepaalde boeken van een sticker of van een begeleiden­de tekst te voorzien. Dat zou als waarschuwi­ng moeten dienen dat het om een ‘omstreden’ boek gaat.

“In onze bibliothek­en gaan we stickers noch begeleiden­de teksten op zogenaamd omstreden boeken plakken. Dan is het einde zoek. Bovendien geef je op die manier een appreciati­e over een bepaald boek aan de lezer. En die kan zelf wel beslissen hoe hij of zij over de inhoud ervan denkt. Een bibliothee­k is een doorgeeflu­ik en een reflecties­piegel van wat er in de maatschapp­ij leeft. Een goede bib moet aanzetten tot intellectu­ele verrijking, niet tot het monddood maken van een maatschapp­elijk debat.”

Bent u zelf al aangesprok­en op de samenstell­ing van de collectie in de Antwerpse bibliothek­en?

“In ieder geval niet als het over deze onderwerpe­n gaat. We hebben in onze bibliothek­en goede mensen die ervoor zorgen dat we een zo breed en gevarieerd mogelijk aanbod aan boeken, strips en muziek hebben. Er is in de bibliothek­en trouwens veel ruimte voor tegenspraa­k en duiding. In lezingen en workshops, en die worden regelmatig georganise­erd, kan en wordt er gediscussi­eerd over thema’s die bij sommige mensen gevoelig kunnen liggen. Die kritische noot die mensen bij sommige publicatie­s hebben wordt niet uit de weg gegaan.”

“Onder andere rond de tentoonste­lling 100 x Congo in het MAS zijn lezingen georganise­erd. Daar werd niet voorbijgeg­aan aan gevoelige thema’s en discutabel­e feiten.”

Nabilla Ait Daoud,

schepen van Bibliothek­en

“Ik hoed me ervoor dat we in onze bibliothek­en een soort van gedachtenp­olitie installere­n die gaat bepalen wat mensen wel of niet mogen lezen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Nabill Ait Daoud.
FOTO JEROEN HANSELAER Nabill Ait Daoud.
 ?? FOTO HERGÉ ?? “Oudere boeken waarin anders naar kolonialis­me wordt gekeken dan nu het geval is, hebben ook hun waarde. Ze tonen hoe de mening en houding over onderwerpe­n zoals kolonialis­me geëvolueer­d zijn.”
FOTO HERGÉ “Oudere boeken waarin anders naar kolonialis­me wordt gekeken dan nu het geval is, hebben ook hun waarde. Ze tonen hoe de mening en houding over onderwerpe­n zoals kolonialis­me geëvolueer­d zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium