Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan nog niet beginnen te rekenen”

Trotse coach Ivan Leko wil het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is

-

Benavente voor Mbokani

Antwerp boekte gisteren zijn belangrijk­ste overwinnin­g van de groepsfase. Door met twee goals verschil LASK te kloppen, heeft de Great Old zijn lot nu in eigen handen. Al wil Leko nog niet aan de zestiende finales denken. “Ik ken mezelf en mijn team. Als we nu al beginnen rekenen, loopt het mis”, stelt de coach.

En of Leko trots was op de prestatie van zijn team. “LASK is geen grote naam in Europa, maar als je weet hoe ze spelen, besef je dat je top moet zijn om ertegen te winnen”, blikte de Kroaat terug. “Het wedstrijdv­erloop deed heel fel terugdenke­n aan dat van drie weken geleden. Al konden we met een extra mannetje op het middenveld wel voor meer variatie zorgen. Deze keer hadden wij, met die rode kaart en het daaropvolg­ende doelpunt, ook dat tikkeltje geluk aan onze zijde.”

“We zullen meer lef moeten tonen dan in de heenmatch”, zei Pieter Gerkens woensdagav­ond al. Leko verraste, door Mbokani op de bank te posteren en Benavente in de ploeg te droppen. “Een wissel om twee redenen”, legde Leko uit. “Enerzijds omdat ik geloof in het principe dat ‘je speelt zoals je traint’. Cristian was goed bezig op training. Daarom hebben we met hem naar dit duel toegewerkt. En anderzijds wilde ik de druk op Mbokani wat wegnemen. Iedereen heeft het continu over hem: ‘Mbokani scoort niet, Antwerp is te afhankelij­k van hem, …’ Daarom gaf ik andere jongens meer verantwoor­delijkheid, en liet ik hen voelen dat ook zij belangrijk zijn. Maar Mbokani verdient krediet. Hij gaat dit seizoen absoluut nog het verschil maken.” Wie wel bleef staan, en net als Refaelov de touwen liet trillen, was Gerkens. “Ik ben blij voor hem. Pieter is een speler die leeft van statistiek­en. Een pre-assist in Oostende, daarvoor een assist tegen Standard, en nu een goal. Dat is de echte Gerkens, met verticaal voetbal en veel infiltrati­es in de box.”

Geen galaduel

Antwerp staat op een zucht van de zestiende finales, terwijl de andere Belgische clubs het laten afweten in Europa. “Het verlies van AA Gent en Club Brugge maakt me triest. Wíj winnen voor onze fans, onszelf, maar ook voor de Belgische coëfficiën­t. We hebben er allemaal baat bij dat de Belgische teams punten sprokkelen.” Aan Antwerp zal het deze jaargang niet gelegen hebben. Volgende donderdag winnen tegen Ludogorets en RAFC overwinter­t Europees. “Ik ken mezelf en mijn team. Wij gaan niet beginnen te rekenen, anders loopt het mis. We zijn niet zo goed als de resultaten (9 op 12

in de groep, red.) doen uitschijne­n. Vergeet niet dat wij als underdog in dit avontuur zijn gestapt. Wij moeten élke match full gas gaan om de drie punten te pakken. Te beginnen met OHL, en erna pas Ludogorets.” Om vervolgens naar Londen te trekken voor een galaduel tegen Tottenham?

“In voetbal speel je geen galaduels. Élke wedstrijd speel je om te winnen”, besloot Leko ambitieus.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium