Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijandig sfeertje bereikt kookpunt

-

In de vierde wedstrijd bereikt het vijandige sfeertje tussen de twee rivalisere­nde clubs het kookpunt. Voor, tijdens én na de match komt het tot aanvaringe­n tussen spelers, coaches en zelfs journalist­en.

Van Damme versus Maes

Alles begint met een interview van Joachim Van Damme in Gazet van Antwerpen. “Het is altijd hetzelfde met die van d’n Beerschot, ze hebben altijd al een grote mond gehad”, laat de middenveld­er van KV optekenen.

In een ander interview in deze krant gooide Beerschot-middenveld­er Alexander Maes nog meer olie op het vuur. “Zo’n Van Damme hangt een hele wedstrijd de eikel uit. Hij praat voortduren­d met de scheidsrec­hter en ontsnapt dan nog vaak aan een gele kaart. En als hij een speler van de tegenstand­er een kaart kan aannaaien, zal hij ook niet twijfelen”, aldus Maes, die aan datzelfde interview nog fijntjes toevoegde: “Zij hebben de ervaring, wij het talent.”

“Zoiets had ik nog nóóit meegemaakt”, blikt Van Damme twee jaar later terug op dat bewuste interview. “Vooral omdat ik nog nooit een woord met Maes had gewisseld. Ik begreep niet waarom ik persoonlij­k werd aangevalle­n. Bij iedereen binnen de club kwam die quote wel binnen, moet ik zeggen.

Het leek vooral bedoeld om de boel op te jutten. Ik denk niet dat hij dat echt meende.”

Hallo, Alexander Maes? “Ik blijf achter mijn uitspraken van toen staan, want ik bedoelde dat als compliment. Zij hadden gewoon meer eikels in hun ploeg, mannen die weten hoe ze een wedstrijd naar zich toe kunnen trekken. Wij hadden toen meer lieve jongens in de ploeg. Achteraf is daar ook niets van blijven hangen. Na de verloren finale zat ik samen met De Witte bij de dopingcont­role. Daar hebben we een heel rustig en normaal gesprek gehad. Zo hoort het ook. Op het veld mag het oorlog zijn, nadien moet je dat kunnen vergeten.”

Op het veld is het op die druilerige zaterdagav­ond in januari wel degelijk oorlog. Van Damme pakt halfweg de eerste helft geel en wordt daarna voortduren­d ‘gezocht’ door de Beerschots­pelers. Van Damme: “Ik had zo’n vermoeden dat Vreven tegen zijn spelers had gezegd: ‘Die Van Damme moet je zot maken’.”

Niet Van Damme, wel zijn ploegmaats Mera en Schoofs werden uitgeslote­n. “Ik beheers dat spelletje beter dan ze bij Beerschot dachten. Door mijn fysieke speelstijl slik ik

veel gele kaarten, maar nauwelijks rode.”

In de tweede promotiefi­nale kwamen Maes en Van Damme elkaar in een bepalend duel nog eens tegen. “Ik ontfutseld­e hem de bal, waarna Storm in diezelfde fase de 1-0 maakte. Voor mij was de cirkel toen rond. Ik ben Maes met een ‘knipoogske’ voorbijgel­open.”

Vreven versus Vrancken

Maar nog even terug naar die kille zaterdagav­ond op het Kiel, waar de bezoekers ondanks twee rode kaarten toch nog konden standhoude­n. Op de aansluiten­de persconfer­entie is het vervolgens de beurt aan de trainers om te clashen. In zijn wedstrijda­nalyse hekelt Vrancken de ‘slagen onder de gordel’ die Beerschot in de wedstrijda­anloop zou hebben uitgedeeld. Nog voor Vreven kan reageren, trapt de KV-coach het zelf af, iets wat Vreven het weekend daarvoor zelf ook had gedaan na een wedstrijd tegen Westerlo.

“Dit zegt genoeg over jou hé, amateur!”, riep Vreven hem nog

na.

De Witte versus Frans

Bijna tegelijker­tijd ontstaat er ook tumult in de mixed zone, waar journalist­en met de spelers kunnen spreken. “Waar is Koen

Frans?”, roept Seth De Witte. Onze journalist maakt zich kenbaar, waarna het tot een pittige maar beschaafde discussie komt tussen de twee - met Tim Matthys als geamuseerd toeschouwe­r. “Er waren die dag een paar scherpe commentaar­stukken verschenen in de krant”, vertelt De Witte. “Jullie journalist­en speelden natuurlijk goed in op die rivaliteit, maar in zijn stuk stonden een paar zaken waar ik het niet eens mee was. Dat wilde

ik hem even duidelijk maken. ‘Seg maatje, wat zijt gij allemaal

aan het schrijven?’ Ik heb daar ook geen spijt van. Als kapitein is het soms je taak om je ploegmaats te beschermen, ook tegen de pers. Ondertusse­n is dat helemaal rechtgezet hoor. Koen was een van de eersten van wie ik een berichtje had ontvangen na de gewonnen bekerfinal­e. Dat getuigt van respect.”

Doelpunten: Rode kaarten: 74’ Schoofs, 75’ Mera

“Weinig mensen weten dit, maar Beerschot is een club waar ik veel sympathie voor heb. Ik ben opgegroeid op 5 km van het Kiel. En plots leefden ‘mijn’ twee clubs op voet van oorlog...” Seth De Witte Ex-speler KV Mechelen

 ??  ?? Lees verder op blz. 8-9:
de promotiefi­nales
Lees verder op blz. 8-9: de promotiefi­nales

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium