Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben grote dromen”

Retin Obasohan is één van de zes Antwerpena­ars in selectie Belgian Lions

- PATRICK CEULEMANS

De Belgian Lions vertoeven momenteel in de Litouwse hoofdstad Vilnius en spelen vandaag de EKkwalific­atiewedstr­ijd tegen Tsjechië. Zondag volgt dan het duel met Litouwen. In de selectie van bondscoach Dario Gjergja zitten zes rasechte Antwerpena­ars. Eén van hen is Retin Obasohan, die bij het Tsjechisch­e Nymburk speelt en vandaag dus enkele ploegmaats bekampt.

De nationale basketbals­electie lijkt weer sterk op die uit de jaren tachtig of negentig. Toen zaten er in de groep van de Belgian Lions, met Sinjoor Tony Van den Bosch als bondscoach, met spelers als Ronny Bayer, Guy Haerbos, Eddy Lenaerts, Danny Herman, Dirk Snijders en Jurgen Van Meerbeeck ook een zestal Antwerpena­ars bij de nationale selectie. In de jaren 2000 waren er onder meer Yves Dupont, Stefan Sappenberg­hs, Steve Ibens, Paul Bayer en later ook Randy Oveneke die Antwerpen bij de nationale ploeg vertegenwo­ordigden.

Anno 2020 zijn de Sinjoren dus weer massaal van de partij in de selectie van bondscoach Dario Gjergja. De 30-jarige Jean-Marc Mwema is al jaren een vaste waarde en is op weg naar de ‘Club 100’ en Retin Obasohan is met zijn 27 jaar ook stilaan maar zeker een ancien. Zij krijgen deze week in Litouwen het gezelschap van Vincent Kesteloot (25), ook al enkele jaren bij de Lions, rookie Andy Van Vliet (25), Thomas Akyazili (23) en Vrenz Bleijenber­gh (20).

“A-town is back”, gekscheert

Retin Obasohan in Vilnius. “Sinds vorige maand speel ik in Tsjechië bij Nymburk. Het maakt dat deze wedstrijd toch een beetje speciaal is voor mij. Vooral ook omdat er enkele ploegmaats

(onder meer Lubos Kovar, nvdr.) bij Tsjechië van de partij zijn.”

Tegen Tsjechisch­e ploegmaats

Retin Obasohan, die bij de jeugd van Mercurius en Kangoeroes speelde en ook in de Topsportsc­hool actief was, verdedigde in Europa al de kleuren van onder meer Avellino en Bamberg. Hij speelde ook in Amerika in de NBA G-League (opleidings­liga) en bij Northern Arizano Suns. Hij combineerd­e het basketbal in de States (NCAA) ook met studeren aan de Alabama University. Obasohan heeft zijn hart verloren aan de States en blijft hopen dat hij op termijn in de NBA aan de slag kan. Nu is de Antwerpena­ar vooral blij dat hij in deze coronatijd­en kan basketten.

“Bij Nymburk kwam ik in een goed georganise­erde ploeg terecht. Nymburk is het topteam in Tsjechië en werd al zestien keer op rij landskampi­oen. Dat de club ook in de Champions League actief is, was voor mij belangrijk in mijn keuze voor Tsjechië. En dan zijn er natuurlijk de Belgian Lions. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het shirt met ‘Belgium’ erop aantrek.”

“Na de stunt in februari tegen Litouwen en winst in Denemarken kunnen we dit weekend de deur naar het EK helemaal openen. Er is een nieuwe veelbelove­nde generatie op komst. Samen met de ervaren kerels willen we stap voor stap de lat hoger leggen. We zullen dit tonen op het parket en niet met holle slogans.”

De Belgian Cats achterna

Naar het voorbeeld van de Balgian Cats willen de Lions in 2023 graag voor het eerst naar een WK.

“Dat zou mooi zijn. De Cats hebben de lat hoog gelegd, maar ook wij hebben grote dromen. Nu staat eerst dit weekend centraal. Oké, we tellen wat afwezigen, maar de geldt ook voor onze tegenstrev­ers. Met deze jonge leeuwen dit weekend een twee op twee realiseren, is de eerste uitdaging.”

 ?? FOTO BELGA ?? Retin Obasohan: “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het shirt met ‘Belgium’ erop aantrek.”
FOTO BELGA Retin Obasohan: “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het shirt met ‘Belgium’ erop aantrek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium