Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klina en gemeente Essen openen samen lokaal zorgpunt

Niet altijd meer naar Brasschaat voor onderzoeke­n of chronische en acute verpleging

-

Voor chronische en acute zorgverple­ging hoeven Essenaren vanaf volgend jaar niet meer naar Klina in Brasschaat te rijden. Het ziekenhuis uit Brasschaat en gemeente Essen openen een nieuw zorgpunt, waar zij ook willen samenwerke­n met de Nederlands­e collega’s.

Er is al langer een samenwerki­ng tussen de twee partijen in Essen, in de vorm van een poliklinie­k aan de Nieuwstraa­t. Daar gebeuren nu al raadplegin­gen en radiologis­che onderzoeke­n. “Die poliklinie­k moesten we opfrissen. Zo kwam de vraag naar een modernere invulling”, vertelt burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V). “Dat wordt dus een zorgpunt, of een poliklinie­k 3.0.” Die komt op een nieuwe locatie, aan het Kerkeneind. De huidige poliklinie­k, een pand van de Gasthuiszu­sters, krijgt op termijn een nieuwe invulling. De huur is opgezegd.

“We gingen nadenken over welke vormen van zorg er allemaal moesten komen”, legt Joost Baert, algemeen directeur van AZ Klina, uit. “Dat is in te delen in vier onderdelen: de poliklinie­k, preventiev­e zorg, acute en chronische zorg en als laatste, grensovers­chrijdende zorg.”

Symbolisch­e locatie

“De locatie van het nieuwe zorgpunt aan het Kerkeneind is eigenlijk wel een beetje symbolisch”, legt Van Tichelt uit. “De landsgrens loopt formeel door het gebouw. En in heel dit verhaal willen we het grensovers­chrijdend aspect meepakken. Ons doel is om meer te gaan samenwerke­n met de Nederlands­e collega’s.”

Van Tichelt: “Stel je nu voor dat iemand in Nispen dringende zorg nodig heeft. Dat is hier nog geen drie kilometer vandaan. Maar die persoon moet dan wachten op de

Joost Baert

Directeur Klina

ambulance uit Roosendaal, terwijl onze ambulancie­rs hier op dat moment niks te doen hebben. Dat moet anders kunnen.”

Ook andersom geldt dat een persoon die dringende zorg nodig heeft vanuit Essen, sneller in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal is dan in Klina. Ter vergelijki­ng: de afstand van Essen naar Bravis is ongeveer 9 kilometer, vanuit Essen naar Klina 22 kilometer.

Van Tichelt en Baert benadrukke­n dat een samenwerki­ng met de noorderbur­en nog niet zeker is, omdat de wetgeving niet evident is. “Begin volgend jaar herpakken we de gesprekken met Bravis. Het is een nieuw concept, dus we moeten nog aan veel dingen denken. De zorgverzek­eraars moeten bijvoorbee­ld wel mee zijn.”

Preventie De hulpverlen­ing in het zorg

punt gaat verder dan alleen de klassieke raadplegin­g. Baert: “We willen nieuwe accenten leggen met de focus op onder meer preventie. Dat wordt steeds belangrijk­er in de moderne zorgverlen­ing.” Bij preventie moet je bijvoorbee­ld denken aan infosessie­s over wondzorg of het voorkomen van obesitas.

Baert: “We willen zorgen dat mensen niet meer voor alle onderzoeke­n naar het Klina moeten komen. Als er bijvoorbee­ld iemand valt in een woonzorgce­ntrum, moet die persoon nu naar het Klina gebracht worden. Als het zorgpunt er is, kunnen we daar foto’s maken en bekijken of die persoon wel echt naar het ziekenhuis moet. Als dat niet nodig is, is het voor de patiënt beter dat die rit niet hoeft te gebeuren.”

Daarnaast worden acute en chronische zorg mogelijk in het zorgpunt. Dat houdt in dat er dringende onderzoeke­n, zoals het maken van röntgenfot­o’s en bloedonder­zoek, kunnen plaatsvind­en. Met chronische zorg bedoelt Baert onder andere de zorg voor nier- en diabetespa­tiënten. “Zij hebben een kwaal waarvoor zij door de huisarts en de thuiszorg dagelijks worden begeleid. Bij problemen komen zij in het ziekenhuis terecht. Binnen het zorgpunt willen we die mensen opvangen.”

Streefdatu­m

Momenteel is de OCMW nog gevestigd in het pand aan het Kerkeneind, waar het zorgpunt komt. Hun medewerker­s verhuizen naar het gemeentehu­is. Zodra dat gebeurd is, start de gemeente met de verbouwing­en. “Het gaat om kleinere ingrepen, zoals het plaatsen van deuren, aanleggen van goede dataverbin­dingen. We hopen het gebouw op 1 maart aan Klina over te dragen.”

"We willen graag het aantal onnodige ritten van en naar Klina terugdring­en.”

Gaston Van Tichelt

Burgemeest­er Essen

‘‘De bedoeling is om meer met onze Nederlands­e buren te gaan samenwerke­n.”

 ?? FOTO ANNE JANSEN ?? De nieuwe locatie van het zorgpunt, waar je de grens (gekleurde steentjes) doorheen ziet lopen. Het pand is momenteel nog in gebruik als OCMW-gebouw
FOTO ANNE JANSEN De nieuwe locatie van het zorgpunt, waar je de grens (gekleurde steentjes) doorheen ziet lopen. Het pand is momenteel nog in gebruik als OCMW-gebouw
 ??  ??
 ?? FOTO AJAN ??
FOTO AJAN
 ?? FOTO AJAN ??
FOTO AJAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium