Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen meerderhei­d, dan ook geen gemeentera­ad”

Oppositie en onafhankel­ijke schepen stappen op

- (kma)

De voortzetti­ng van de dinsdag turbulent afgesloten gemeentera­ad in Zoersel duurde donderdag slechts een half uur. Voorzitter Marcel De Vos (N-VA) was dan toch op post. Maar de oppositie en schepen Cindy Van Paesschen (onafhankel­ijke) verlieten misnoegd de digitale zitting. Omdat er geen meerderhei­d meer was, moest De Vos de zitting sluiten.

Gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos (N-VA) beëindigde dinsdag eenzijdig de gemeentest­eunen

raad met nogal forse taal. Hij nam vervolgens ontslag, maar trok twaalf uur later zijn beslissing in.

Donderdag bij het begin van de zitting legde hij uit dat het incident was uitgepraat met burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). ”Ik behoud mij het recht, zoals iedereen, om van gedacht te veranderen”, sprak De Vos. Hij drukte zijn spijt uit dat hij de gemeentera­adszitting dinsdag op onorthodox­e wijze had beëindigd. Burgemeest­er Verstreken betreurde ook wat er gebeurd was maar bleef achter de gemeentera­adsvoorzit­ter staan. Ze maakte zich sterk dat ze hem beter zou in de toekomst, zodat zoiets niet meer kon gebeuren.

“Sereniteit is weg”

Maar de oppositie toonde zich minder begripvol. Roel Van Elsacker (CD&V) was kwaad dat Zoersel door het voorval weer negatief in de pers was gekomen. Zijn partijgeno­te Katrien Schryvers wees erop dat alleen de gemeentera­ad kan beslissen over een schorsing of voortzetti­ng en dat deze extra zitting om die reden niet rechtsgeld­ig was. H-eerlijk Zoersel vroeg het ontslag van De Vos. Ook Vlaams Belang eiste zijn ontslag om de sereniteit terug te brengen en vroeg een stemming over de positie van de gemeentera­adsvoorzit­ter.

Schepen Cindy Van Paesschen (onafhankel­ijke) drukte haar steun uit aan Marcel De Vos, maar betreurde dat ze als lid van het schepencol­lege woensdag niet betrokken was geweest bij de gesprekken met hem. “Ik werd als iemand van de oppositie behandeld in plaats als iemand van de meerderhei­d.”

Een stemming over De Vos was volgens de burgemeest­er niet aan de orde. Uiteindeli­jk verlieten de voltallige oppositie én ook schepen Cindy Van Paesschen de gemeentera­ad. “De punten van vandaag kunnen makkelijk naar december worden verschoven”, vond Van Paesschen.

Na een korte schorsing van de zitting kondigde De Vos aan dat hij de gemeentera­ad moest stopzetten, omdat er met slechts dertien aanwezige raadsleden geen meerderhei­d meer was, doordat ook schepen Van Paesschen de Zoom-meeting verlaten had. En zo slaagde de gemeentera­ad van Zoersel er voor het eerst in twee jaar in om eens een keertje heel snel af te ronden.

 ?? FOTO RR ?? Gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos. Zijn positie staat bij de oppositie ter discussie, maar niet bij de meerderhei­d.
FOTO RR Gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos. Zijn positie staat bij de oppositie ter discussie, maar niet bij de meerderhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium