Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbater gezocht voor ‘pop-up’ in voormalige matrassenw­inkel

Ook cinema Metro vond tijdje onderdak in pand aan Antwerpses­traat

- economie@niel.be BART ROGGEMAN

Nadat de gemeente het gebouw eerder dit jaar heeft verworven, gaat het lokaal bestuur op zoek naar een tijdelijke bestemming voor de voormalige matrassenw­inkel in de Antwerpses­traat 38. Het gaat om een concessie van drie jaar. “Het lijkt ons een mooie springplan­k voor een startende lokale ondernemer”, zegt burgemeest­er Tom De Vries (Open Vld).

Het ruime handelspan­d heeft al een rijke geschieden­is achter de rug. Na cinema Metro vestigde in 1990 er zich meubelzaak De Sinjoor. Tien jaar geleden kwam daar een einde aan en werd het pand omgevormd tot matrassenw­inkel Matras & Co. Nadat die de deuren had gesloten, wist de gemeente in maart dit jaar het pand te verwerven met het oog op een ruimer project voor de ontwikkeli­ng van het binnengebi­ed Antwerpses­traat/Landbouwst­raat.

Concessie voor drie jaar

“Daarvoor dient nog een aantal eigendomme­n, vooral garages te worden verworven”, zegt burgemeest­er De Vries. “Afhankelij­k van hoe dat verloopt, zal dit dus nog een aantal jaren in beslag nemen. In afwachting daarvan leek het ons daarom een goed idee om het pand tijdelijk nog een andere bestemming te geven. We willen hiermee ook een voorbeeld geven van hoe we leegstand willen tegengaan. We zien het iets ruimer dan een pop-up van pakweg een aantal maanden. Daarom schrijven we een concessie uit voor drie jaar. Die termijn kan, afhankelij­k van de verdere ontwikkeli­ng, eventueel nog worden verlengd”, verduideli­jkt De Vries.

“We zien het daarom als een ideale springplan­k voor een startende ondernemer. Hij of zij heeft rustig de tijd om uit te testen of zijn concept in ons centrum aanslaat, en dat tegen een billijke gebruiksve­rgoeding. Daarna kan de ondernemer al dan niet de sprong wagen naar een eigen pand. Het eerste jaar betreft het een kostenloze concessie. Met ingang van het tweede jaar betaalt de ondernemer een maandelijk­se gebruiksve­rgoeding van minimaal 250 euro.”

“Geen specifieke bestemming”

Er wordt geen specifieke bestemming op het pand geplakt. “Elk creatief idee of leuk concept is welkom. De voorstelle­n worden beoordeeld door een jury die bestaat uit de medewerker lokale economie, een extern consultant en een vertegenwo­ordiger van de adviesraad Lemo’n. We zouden de concessie graag willen laten ingaan vanaf 1 januari 2021.”

Geïnteress­eerden kunnen hun kandidatuu­r indienen ten laatste woensdag 9 december.

Tom De Vries

burgemeest­er Niel

"We zien het iets ruimer dan een pop-up en willen een voorbeeld stellen in onze strijd tegen leegstand."

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? De vroegere matrassenw­inkel Matras &Co in de Antwerpses­traat krijgt een nieuwe tijdelijke bestemming. Een springplan­k voor een jonge ondernemer?
FOTO BART ROGGEMAN De vroegere matrassenw­inkel Matras &Co in de Antwerpses­traat krijgt een nieuwe tijdelijke bestemming. Een springplan­k voor een jonge ondernemer?
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium