Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brecht koploper in vergroenin­gsactie

800 bomen krijgen vaste stek op grond van particulie­ren

-

De ‘1.000 bomen-actie’ van Regionaal Landschap De Voorkempen, Rivierenla­nd en Igean blijkt een onverhoopt succes. Liefst 3.058 bomen vinden vanaf zaterdag 28 november een plek in een tuin in hogergenoe­mde regio’s. De meeste exemplaren, maar liefst 800 stuks, zullen in een Brechtse particulie­re tuin terechtkom­en.

“Het aanvankeli­jke opzet was om 1.000 bomen aan de man te brengen, maar het zijn er drie keer zoveel geworden. Dat is dus een verdrievou­diging tegenover de eerste editie van vorig jaar, die op 1.100 exemplaren afklokte”, zegt een duidelijk tevreden landschaps­animator Jan Ostermeyer van Regionaal Landschap De Voorkempen (RLDV). “Dit keer hebben ook enkele gemeenten aan de actie deelgenome­n. Dat is deels te verklaren omdat we nu ook samenwerke­n met intercommu­nale Igean, waarmee heel wat gemeenten vertrouwd zijn. Die hebben zich via het burgemeest­erconvenan­t 2030 geëngageer­d om de CO2-uitstoot te vermindere­n en hun gemeente weerbaar te maken tegen de klimaatver­andering. Natuurlijk speelde ook de interessan­te prijs van de bomen een rol. Je kon er al één bestellen vanaf 25 euro.”

Volgens Ostermeyer maakt het succes ook duidelijk dat steeds meer mensen hun steentje willen bijdragen aan de klimaatver­betering. “Bomen spelen daarbij een belangrijk­e rol. Ze hebben niet alleen een positief effectief op de CO2-uitstoot, maar ook op de bodem en de biodiversi­teit. Denk maar aan eekhoorns die eikels eten en bijen die bloesems nodig hebben. Als je weet dat Vlaanderen uit bijna evenveel tuinen (8%) als bossen (11%) bestaat, dan kunnen particulie­ren hier echt wel een belangrijk­e bijdrage leveren. Wij helpen daarbij.”

Particulie­ren Maar liefst 680 particulie­ren gingen naast de gemeenten Schelle, Wuustwezel, Brecht, Schoten en Niel op de uitnodigin­g

in. Brecht bestelde als gemeente 57 bomen. “De actie was erg interessan­t. Elk jaar planten we 250 nieuwe bomen. We hebben vier soorten gekozen die we zullen planten in een zone nabij het nieuwe park in de wijk Leeuwerik in Sint-Job”, legt schepen van Openbare Werken Daan De Veuster (CD&V) uit.

Deelnemers aan de 1.000 bomen-actie konden kiezen uit vijf loofbomen (zomereik, beuk, winterlind­e, els en tamme kastanje) en vijf fruitbomen (appel, peer, kers, pruim en perzik). “Dat zijn allemaal inheemse bomen die in ons klimaat goed gedijen. Zo zetten we echt in op de tamme kastanje. Die rukt sowieso al op vanuit Frankrijk, want deze boomsoort is goed bestand tegen droge zomers zoals we die de laatste drie jaren hebben gekend.” Zaterdag kan iedereen zijn bestelde boom coronaproo­f ophalen. “Elke deelnemer heeft richtlijne­n en een tijdslot gekregen. Bij de boom hoort ook een handleidin­g om te planten, een steunpaal van 1,5 meter en een boomband.”

Of er ook een derde editie komt? “Er is alleszins veel vraag naar”, aldus Jan Ostermeyer.

 ?? FOTO ?? Brecht bestelde 57 bomen voor de wijk Leeuwerik in Sint-Job. In totaal werden er in Brecht door particulie­ren 800 bomen besteld via de 1.000 bomen-actie. Brecht is hiermee koploper.
FOTO Brecht bestelde 57 bomen voor de wijk Leeuwerik in Sint-Job. In totaal werden er in Brecht door particulie­ren 800 bomen besteld via de 1.000 bomen-actie. Brecht is hiermee koploper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium