Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baudet ontmaskerd als antisemiet en complotden­ker

- DOMINIQUE MINTEN

In een brief wordt het antisemiti­sme en complotden­ken van Thierry Baudet aan de kaak gesteld. De gevallen leider van Forum voor Democratie (FvD) wil doorgaan met wie hem trouw blijft.

Het is een ontluister­ende brief waarmee Thierry Baudet te kijk werd gezet. Nicki Pouw-Verweij, senatrice voor Forum voor Democratie en nummer 3 op de Kamerlijst, beschrijft wat Baudet vorige week allemaal vertelde op een diner waarop de partijtop aanwezig was.

De bedoeling was dat gediscussi­eerd zou worden over de belangrijk­ste thema’s waarmee de partij de verkiezing­scampagne zou ingaan. Maar al snel bleek dat Baudet helemaal niet geïnteress­eerd was in een discussie. Volgens hem moest de partij zich, in een verkiezing die toch gedomineer­d zal worden door de coronacris­is, alleen richten op het thema ‘vrijheid’.

Vooral de argumenten die hij aandraagde om zich met hand en tand te verzetten tegen de coronamaat­regelen, schokten de meeste aanwezigen. “Thierry stelde uiteindeli­jk dat hij drie miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd”, aldus Pouw-Verweij in de brief. “Op een gegeven moment riep hij dat corona de wereld in gebracht was door George Soros (de Joodse Amerikaans-Hongaarse miljardair, nvdr.) en anderen, om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheer­schappij te starten.”

Communisti­sche staat

Hij wil niet luisteren als de anderen proberen hem bij te sturen. “Hij zei dat vechten over thema’s zoals EU, immigratie of islam zinloos was, want als ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communisti­sche staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit.”

Ook de beschuldig­ingen van antisemiti­sme binnen de jongerenaf­deling komen ter sprake. Als Pouw-Verweij zegt dat de partij antisemiti­sme of nazisme nooit mag tolereren, krijgt ze de volle laag. “Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemiti­sme vandaan? Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.”

Dat de brief nu uitlekt, is geen toeval. De meeste Forum-prominente­n hebben het helemaal gehad met Baudet. Het liefst van al willen ze dat hij zo snel mogelijk vertrekt. Hoe meer vuiligheid en bewijzen van zijn echte gedachtego­ed naar buiten komen, hoe groter de kans daarop, denken ze. Maar die tactiek houdt grote risico’s in. Of Forum een toekomst heeft zonder Baudet is immers twijfelach­tig. De partij valt grotendeel­s samen met de oprichter. De geschieden­is leert ook dat na de dood van Pim Fortuyn zijn partij, Lijst Pim Fortuyn, geen lang leven beschoren was.

“Ordelijke splitsing”

Baudet is ook niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Integendee­l, donderdag maakte hij duidelijk hoe hij de toekomst ziet. Hij zegt dat hij een “ordelijke splitsing” wil, waarbij hij de naam van de partij behoudt. Baudet vindt dat hij daar recht op heeft, omdat hij de partij heeft opgericht.

Dat de partijtopp­ers hem in de steek laten, lijkt Baudet niet zo erg te vinden. Hij rekent erop dat de bijna vijftigdui­zend leden hem wel blijven steunen. De kans dat zij zich kunnen uitspreken over de toekomst van de partij en de rol van Baudet groeit. Het partijbest­uur liet gisteren weten dat ze bereid is een algemene ledenverga­dering te organisere­n. Zij zouden zich dan mogen uitspreken over de vraag of Baudet nog lid mag blijven. Maar het bestuur eist dat Baudet eerst een volledige mediapauze inlast en zich terugtrekt uit het partijbest­uur.

En dat wil hij niet. Baudet heeft een machtig communicat­iewapen in handen. Hij heeft het IT-systeem en de socialemed­iakanalen van de partij “gekaapt”. Alleen zijn boodschapp­en worden nog via de officiële partijkana­len verspreid.

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? Gevallen FvD-leider Thierry Baudet.
FOTO ROBIN UTRECHT Gevallen FvD-leider Thierry Baudet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium