Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel minder auto’s verkocht door corona, kans is groot dat je zaakjes kunt doen

- THIERRY GOEMAN

Omzet

In de eerste tien maanden van dit jaar werden door corona in ons land fors minder nieuwe auto’s ingeschrev­en dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een daling met een vijfde. De kans is daardoor zeer groot dat je straks zaakjes kunt doen wanneer je beslist om een nieuwe auto te kopen.

De autoverkoo­p kreunt, net als de meeste andere sectoren, onder de coronacris­is. Er zijn minder nieuwe wagens verkocht en garages blijven met grote stocks zitten. En alsof dat nog niet erg genoeg is, werd het Autosalon van begin 2021 in Brussel afgelast. De meeste merken halen daar een groot deel van hun jaaromzet binnen.

Klappen voor Tesla en Volvo

“Na een lichte opleving in september noteerde de markt voor nieuwe auto’s eind oktober een verdere daling van 9,4% in vergelijki­ng met dezelfde maand vorig jaar. Het resultaat voor oktober 2020 ligt zelfs lager dan het gemiddelde voor die maand over de afgelopen tien jaar”, zegt Febiac. Voor de eerste tien maanden van 2020 ligt de markt volgens Thomas De Spiegelaer­e van de FOD Mobiliteit zelfs al 22,7% achter op de resultaten van 2019.

Op Audi, Mercedes, Skoda, Dacia en Kia na gingen alle bekende merken achteruit. Grote verliezers zijn onder meer Tesla, dat in oktober maar 31 nieuwe wagens verkocht tegenover 117 in dezelfde maand vorig jaar. Volvo zag de verkoop zelfs met een kwart teruglopen.

Sectorfede­ratie Traxio hoopt op een snelle heropening van de showrooms, want de toestand wordt stilaan dramatisch. De kans is dan ook groot dat de dealers straks met grote kortingen zwaaien. “Er zullen waarschijn­lijk extra inspanning­en worden geleverd om te kunnen verkopen. We gaan naar de salonperio­de, en een aantal merken begint al in de loop van december met de saloncondi­ties”, zegt Joost Kaeseman van Febiac. Dat betekent sowieso al fikse kortingen. Maar ook bijkomende voordelen zoals extra opties, gratis krediet of gratis onderhoud.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De afgelastin­g van het Autosalon 2021 is een tegenslag voor de sector.
FOTO BART DEWAELE De afgelastin­g van het Autosalon 2021 is een tegenslag voor de sector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium