Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar met oosterse roots en passie voor oude blues

Deelnemer Yip Fola (70) groeide op vlak bij Schippersk­wartier, maar trad al overal ter wereld op

- TOM VETS

Hij had nog nooit van The Voice Senior gehoord, maar dat was voor Yip Fola (70) uit Antwerpen geen probleem. Hij waagt vanavond zijn kans in de blind auditions. “Ik heb al overal ter wereld gespeeld.”

Een van de opmerkelij­kste kandidaten in de tweede en laatste blind auditions van The Voice Senior is Yip Fola. De 70-jarige Yip, uit te spreken als Chip, heeft al een bewogen leven achter de rug. “Ik ben zeventig jaar geleden te vondeling gelegd in Shanghai, naast een vuilnisbak”, vertelt Yip. “Mijn adoptievad­er was tijdens de Tweede Wereldoorl­og in België gestrand en had hier zijn vrouw leren kennen kennen. Toen ze terug in China kwamen, werden ze echter verstoten door zijn familie omdat ze geen kinderen konden krijgen. En toen vonden ze mij.”

Na twee jaar in Shanghai verhuisde het gezin terug naar België. “Mijn vader baatte destijds een Chinees restaurant uit op de Sint-Paulusplaa­ts, vlak bij het Schippersk­wartier. Dat was toen nog iets opvallends. In heel Antwerpen waren er zo maar drie.”

Zo komt Yip dus ondanks zijn oosters uiterlijk aan zijn zwaar Antwerps accent. Van jongs af hield hij zich vooral bezig met muziek en kunst. “Ik kreeg de muziekmicr­obe te pakken toen ik als kereltje van twaalf vinylplate­n kocht. Ik ben altijd in de ban geweest van bluesmuzie­k, vooral dan de sound van de oude blues uit de jaren dertig en veertig. Ik heb ook zelf geleerd hoe ik instrument­en moest bespelen. Gitaar, banjo… Ik leerde het all by myself.” Een knipoog naar zijn nummerkeuz­e voor The Voice Senior:

All By Myself van Big Bill Broonzy. In zijn jonge jaren maakte Yip al fotogravur­es bij drukkerij De Schutter. Later volgde hij avondonder­wijs in de Academie voor Schone Kunsten. “Toch besloot ik op een gegeven moment om Antwerpen achter me te laten en op wereldreis te trekken. Ik heb veertien jaar in Thailand gewoond en gewerkt. Ik kwam in vele hotels en restaurant­s over de vloer als muzikant. Met de verkoop van mijn schilderij­en kon ik er al die tijd leven.”

Heimwee naar Antwerpen

Zijn avonturen voerden Yip en zijn gitaar in dezelfde periode ook naar onder meer Laos, Australië en Nieuw-Zeeland. “Ik heb al overal ter wereld gespeeld. Maar na veertien jaar begon de heimwee op te spelen en ben ik samen met mijn vrouw teruggekee­rd naar Antwerpen.”

Zijn muzikale bezigheden leverden ook al een album op. “Maar ik ben niet zo’n fan van eindeloos repeteren en opnemen. Dan speel ik liever alles in één keer”, lacht hij. “En het liefst van al treed ik op voor de mensen. Als ik zie dat ik hen meekrijg, is het optreden al geslaagd. Dat was ook mijn missie in The Voice Senior.”

Omdat het door corona erg lastig is geworden om nog op te treden, schildert Yip tegenwoord­ig vooral. “Aquarellen of op doek: ik kan me eindeloos amuseren met schilderen. Mijn werk is abstract en onvermijde­lijk oosters geïnspiree­rd.”

Meedoen aan The Voice Senior is voor Yip de kers op de taart. “De herinnerin­gen zijn al wat vaag geworden, want die opnames dateren van begin januari. Al moet ik bekennen dat die wedstrijd me compleet vreemd was. Zenuwen had ik absoluut niet. Zelfs bekende mensen hebben soms nog last van den track. Ik heb dat nooit.”

Een koud pintje vlak voor het optreden was genoeg om Yip helemaal in zijn element te brengen. “Ik kijk amper televisie, ik heb er zelfs geen in huis. Ik wist dus niet wat die wedstrijd precies inhield. Mijn dochter en kleindocht­er schreven me achter mijn rug in. Wist je dat ik zelfs die coaches niet kende? Voor mij was het om het even wie er afdrukte. Ik was verrast, maar wilde de uitdaging wel aangaan.”

Yip Fola

Antwerpse muzikant

“Mijn dochter en kleindocht­er schreven me achter mijn rug in. Ik heb geen tv, dus ik wist niet The Voice Senior juist inhield.”

The Voice Senior, VTM, 20.35u

 ?? FOTO VTM ?? Yip Fola in actie. Hij brengt All By Myself van Big Bill Broonzy.
FOTO VTM Yip Fola in actie. Hij brengt All By Myself van Big Bill Broonzy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium