Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Versoepeli­ng verwacht voor winkels, niet voor familiefee­st

Versoepeli­ngen verwacht voor niet-essentiële winkels

- HANNES HEYNDERICK­X

Het Overlegcom­ité zal vandaag goed nieuws brengen voor de winkeliers. Ze mogen hoogstwaar­schijnlijk hun zaak op 1 of 2 december opnieuw openen. Al zal dat onder strikte voorwaarde­n zijn: het contact binnen en buiten de winkel moet tot een absoluut minimum beperkt worden, maar het zou niet nodig zijn om een afspraak te maken voor het shoppen.

Een gigantisch lobbyappar­aat trok zich de voorbije dagen op gang. De winkeliers wilden hun handelszak­en opnieuw openen, en ze werden daarbij gesteund door enkele prominente politici. Ook in Vlaanderen klonk de roep om een heropening van de nietessent­iële winkels almaar luider. De vrees dat Belgen naar het buitenland zouden trekken om daar hun winkelgeld uit te geven, zette extra druk op de ketel.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde daarom in de Kamer aan dat zo’n versoepeli­ng vandaag inderdaad op de tafel van het Overlegcom­ité ligt. “Ik merk dat er bijzonder veel bereidheid is bij winkeliers om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen. Dat is een goede zaak.” Volgens de premier wordt er al enkele dagen nauw overlegd met de provincieg­ouverneurs om te bekijken hoe een heropening veilig kan gebeuren.

Nieuwe inzichten

Dat de politiek nu al met een versoepeli­ng op de proppen komt, is hoogst opmerkelij­k te noemen. Maar ze worden gesteund door de virologen. “Uit de eerste golf is gebleken dat de niet-essentiële winkels niet het grootste probleem in deze crisis zijn”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s. “Het risico op besmetting in een winkel is veeleer beperkt.”

Toch zitten de coronacijf­ers nog steeds op een enorm hoog niveau. Er lagen gisteren nog altijd 1.071 Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg. Ter vergelijki­ng: de niet-essentiële winkels gingen na de eerste lockdown open op 11 mei, toen lagen er ‘slechts’ 478 Belgen met corona op intensieve. Het doet de vraag rijzen of we nu niet te snel de regels lossen. Volgens Molenbergh­s is de situatie vandaag compleet anders. “We weten nu heel wat meer over waar besmetting­en plaatsvind­en dan in de eerste golf. Toen moesten we dus wel voorzichti­ger zijn, en alles lang gesloten houden. Daar komt ook bij dat we veel meer inzichten hebben rond mondmasker­s en superversp­reiding. Je mag niet vergeten dat niemand in de eerste golf een mondmasker droeg.”

Binnenin winkels zou het risico zijn op coronabesm­etting dus veeleer laag zijn. “Maar we vrezen wel de circulatie die een heropening op gang zou brengen”, zegt Molenbergh­s. “We moeten maken dat dit niet leidt tot stampvolle treinen en winkelstra­ten. Daarom is er grondig overleg met gemeentebe­sturen en gouverneur­s. En ook de mensen van de evenemente­nsector kunnen hun ervaringen delen om het winkelen veilig te laten verlopen.”

Wat met contactber­oepen?

Winkelen op afspraak zou natuurlijk ook een oplossing kunnen bieden. Met zo’n regeling zou niemand lang in de winkelstra­ten blijven rondhangen. “Shoppen op afspraak zou voor onze winkeliers al een stap vooruit zijn”, zegt Danny Van Assche, topman van ondernemer­sorganisat­ie Unizo. “Maar een groot aantal winkels zou daarmee niet geholpen zijn. Wie maakt er nu een afspraak om een kerstcadea­u te gaan kopen?”

Verschille­nde leden van het Overlegcom­ité lijken die argumentat­ie te volgen. En ook het voorstel om de winkels al vóór 13 december – wanneer de huidige coronarege­ls in principe aflopen – te openen, zijn ze genegen. Een stormloop op de winkels vlak voor de feestdagen wil iedereen te allen prijze vermijden.

Voor een beperkte groep kleine handelaars komt er vandaag hoogstwaar­schijnlijk geen goed nieuws uit de bus. “De kapsalons en andere contactber­oepen heropenen, dat ligt momenteel nog te moeilijk”, zegt een bron. “Anders dan bij het winkelen, kun je daar geen menselijk contact vermijden.” Unizo vraagt alvast dat er ook voor die handelaars perspectie­f wordt geboden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium