Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp mee aan de leiding na revanche tegen LASK

Antwerp neemt revanche en staat op één zege van zestiende finales

- DAVID VAN DEN BROECK

Antwerp staat op één zege van de zestiende finales en mag zijn topschutte­r danken. Neen, niet Mbokani, die bleef op de bank. Wel Lior Refaelov (34), goed voor vijf goals in de competitie en ook al drie in Europa. Alles wat hij de laatste weken aanraakt, verandert in goud. Ook zijn schoen?

Met twee nederlagen en twee draws dreigde november een dramatisch­e maand te worden voor Antwerp, maar niets daarvan. De Great Old nam gisteren in het Oostenrijk­se Linz verdiend revanche voor de 0-1-nederlaag in de heenmatch. Het won met 0-2 en dat extra doelpuntje maakt wel degelijk een wereld van verschil. Bij gelijke punten trekt het nu altijd aan het langste eind. Als het volgende donderdag Ludogorets klopt - toch het zwakke broertje in de poule - mogen ze zich op de Bosuil opmaken voor de zestiende finales.

Ivan Leko toonde nogmaals dat hij ‘ballen’ heeft. Lamkel Zé terughalen voor de bekerfinal­e? Oké. En nu Mbokani op de bank zetten in een cruciaal Europees duel? Geen probleem. De Kroaat vond dat zijn speerpunt er de laatste tijd toch een beetje ongeïnspir­eerd tussen liep en greep in. Hij nam een risico door Benavente net als op Ludogorets in de punt te zetten een andere aanvaller had hij immers niet - maar kreeg gelijk. Benavente bracht niet heel veel bij en werd ook weinig betrokken, maar Antwerp won, en daar draait het uiteindeli­jk om.

Goeie klik met Gerkens

Man van de match, die ze bij Antwerp alweer mogen danken? Lior Refaelov. De Israëliër was werkelijk overal. Al het doelgevaar kwam via hem. Voor de rust schotelde hij zijn ploegmaats al drie kansen voor, maar Gerkens - met wie het geweldig klikt - en De Laet lieten ze nog liggen. Maar vlak na rust zorgde hij er met een listig één-tweetje voor dat de oprukkende De Laet een rode kaart afdwong én… een vrije trap op een gevaarlijk­e plaats. Een kolfje naar zijn hand. Refaelov mikte zijn vijfde vrijschopg­oal in 2,5 jaar bij Antwerp via de muur binnen. Voor de 0-2 van Gerkens gaf hij nog de preassist. Refaelov zit de laatste weken echt in bloedvorm, het was al de derde match op rij dat hij scoorde. Hij zit nu aan vijf goals in de competitie en drie in Europa - en laten we die in de bekerfinal­e tegen Club Brugge niet vergeten. Niet Mbokani maar hij is topschutte­r. Maar hij sprong voor zijn ploegmaat in de bres. “Mbo blijft een fantastisc­he speler”, zei Refaelov. “Dat hij op de bank bleef, zal hem weer hongerig maken om zich te tonen. Ik ben er zeker van dat hij er straks weer staat.”

Vijftiende Europese goal

Over zichzelf bleef hij bescheiden. Velen vinden dat Refaelov zijn beste voetbal ooit brengt en straks een van de favorieten is voor de Gouden Schoen, maar dat gaat hij natuurlijk zelf niet zeggen. “Ik spreek sowieso niet graag over mezelf. Maar ik voel me gewoon goed. Eigenlijk sinds die bekerfinal­e al. Ik merk dat ik de laatste tijd meer tackles moet incasseren, ze dekken me nog korter dan voorheen. Dat zegt wel iets. Maar ik probeer het op te lossen door slim tussen de lijnen te lopen en ruimte te maken voor anderen. Dat lukt, want ik vind dat we gewoon goed voetballen. De resultaten volgen nog niet altijd, maar we maken echt veel progressie.”

Dat tweede doelpunt maakt wel degelijk een wereld van verschil. Bij gelijke punten trekt Antwerp nu altijd aan het langste eind.

Het is nog met ups en downs, maar dankzij zijn vijftiende Europese doelpunt uit zijn carrière is de kans dus wel groot dat Antwerp Europees overwinter­t. Niet voor niks dat Leko hem na zijn late wissel - helaas voor hem geen applauswis­sel - een stevige knuffel gaf. Eind september in Kortrijk zette Leko hem nog op de bank in Kortrijk, maar dat zal hij niet te veel meer doen - dat gaf hij toen zelf al aan. Refaelov is zijn eerste hulplijn. Of híj dit de beste Refaelov ooit vindt? “Moeilijk te zeggen”, aldus Leko. “Toen ik hem bij Club Brugge had, begon hij ook uitstekend en was hij in de eerste matchen de beste op het veld. Alleen speelde hij erna minder, omdat ik meer verantwoor­delijkheid gaf aan Vormer en Vanaken. Maar Rafa wás top en Rafa ís top. Het enige jammere is dat ik hem niet had toen hij 25 was.”

Later dit seizoen wordt hij al 35, maar gelukkig kan je ook met een 35-jarige Refaelov wel iets doen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Refaelov scoort. Zijn vrije trap wijkt af op de Oostenrijk­se muur en laat doelman Schlager kansloos.
FOTO PHOTO NEWS Refaelov scoort. Zijn vrije trap wijkt af op de Oostenrijk­se muur en laat doelman Schlager kansloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium