Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemiebedr­ijven gaan water uit dokken pompen om drinkwater te besparen

Chemiebedr­ijven gaan vanaf 2024 water uit dokken pompen en zuiveren voor eigen gebruik

- CHRISTOPH MEEUSSEN

In 2024 krijgt de haven er een sterk staaltje technologi­e bij. Een ontzilting­sinstallat­ie gaat miljoenen liters water uit de dokken halen, het zout eruit halen en het resulteren­de ‘proceswate­r’ leveren aan chemiebedr­ijven Covestro en Evonik. “Zo moeten we geen drinkwater gebruiken.”

Hoeveel water ze zelf verbruiken, dat zeggen de chemiebedr­ijven Covestro en Evonik liever niet. Maar dat de Antwerpse industrie veel water verbruikt, staat vast: Water-link leverde vorig jaar 30 miljoen kubieke meter water aan particulie­ren in het Antwerpse en maar liefst het dubbele aan de industrie (zie grafiek). Om hun verbruik van drinkwater te drukken, stappen Covestro en Evonik mee in een project van de Amerikaans­e investeerd­er Avaio en ingenieurs­groep Aecom. Die bouwen langs het Kanaaldok een ontzilting­sinstallat­ie op de terreinen van Covestro, met een leiding naar Evonik.

“We persen water – in de dokken is het brak water (minder zout

dan zeewater, red.) – door een membraan. Dat is een zeer fijne filter, waar zout en andere mineralen niet door kunnen. Daarna krijg je proceswate­r, dat door de industrie gebruikt kan worden”, legt Friso van Bijnen van Aecom uit. Bij de opstart zal de installati­e maar liefst 500 kubieke meter, of 500.000 liter, proceswate­r per uur produceren. Dat kan leiden tot een besparing van het jaarlijkse drinkwater­verbruik van 40.000 gezinnen.

Bij Evonik wordt drinkwater voor verschille­nde zaken gebruikt: van het afkoelen van de installati­es, over het verdunnen van producten in de installati­es, tot de productie van stoom. Topman Ivan Pelgrims vindt het logisch dat er een alternatie­f komt voor drinkwater: “Op deze manier leggen we in tijden van toenemende droogte minder druk op de drinkwater­voorzienin­g voor de bevolking. Bovendien komt de sector zelf met een oplossing, zonder kosten voor de openbare drinkwater­maatschapp­ij.”

“De overheid wil dat zoetwaterb­ronnen beschermd worden”, gaat Friso van Bijnen verder. “Als er in het Albertkana­al minder opgepompt wordt, stroomt er meer naar de dokken. De waterkwali­teit in de dokken gaat er dus ook op vooruit gaan.”

En wat met de grote hoeveelhei­d zout dat uit het water gehaald wordt? “Dat gaat naar de Schelde. Hoe dat precies zal verlopen, bekijken we nog met het Havenbedri­jf. De eerste analyse ziet er interessan­t uit”, zegt Van Bijnen.

De partners hopen midden 2022 te kunnen bouwen, voor een opstart in 2024. Ook andere havenbedri­jven kunnen zich aansluiten. Over de kostprijs van het project wordt niets vrijgegeve­n.

Efficiënti­e

Chemiekoep­el essenscia en het Havenbedri­jf Antwerpen juichen het project toe. “Chemie- en farmabedri­jven hebben het verbruik van drink- en grondwater de voorbije tien jaar al fors teruggedro­ngen, met een efficiënti­everhoging van liefst 35%. We produceren dus meer met minder drinkwater”, stelt Frank Beckx van essenscia.

Water-link verwacht dat in de toekomst het gebruik van proceswate­r nog zal stijgen. “Hoeveel is nog moeilijk te zeggen. Bij de industrie hangt het samen met de economie”, weet Senne Van Rompaey van Water-link. “Maar door betere verbinding­en met Pidpa, een geplande brakwaterf­abriek in Oelegem en een nieuw spaarbekke­n verwachten we leveringsz­ekerheid te kunnen blijven bieden.” Ook particulie­ren verbruiken steeds minder water. “De afgelopen jaren telkens zo’n 0,5% minder water, door zuinigere toestellen, regenwater­putten bij nieuwbouw, enzovoort.”

Ivan Pelgrims

Topman Evonik

“Met de installati­e leggen we in tijden van toenemende droogte minder druk op de drinkwater­voorzienin­g voor de bevolking.”

 ?? FOTO RR ?? De ontzilting­sfabriek zou nabij de Lillobrug komen,
op de site van Covestro. Via een waterleidi­ng wordt
ook Evonik bereikt.
FOTO RR De ontzilting­sfabriek zou nabij de Lillobrug komen, op de site van Covestro. Via een waterleidi­ng wordt ook Evonik bereikt.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium