Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al half jaar bezig om piek te vermijden

In gigantisch magazijn van Bleckmann in Grobbendon­k verloopt pakjesbede­ling zonder chaos

-

Reinardt van Oel

Bleckmann

“Het werk is draaglijke­r en we kunnen de medewerker­s langer aan het werk houden.”

Terwijl postbedrij­ven de pakjeslawi­ne amper krijgen verwerkt, doen ze het bij Bleckmann in Grobbendon­k zowaar een fractie kalmer aan. De logistieke dienstverl­ener ging een half jaar geleden al samenzitte­n met zijn klanten om een te steile piek te vermijden. Vandaag, op Black Friday, verstuurt het filiaal in de Kempen zo’n 60.000 pakjes. Vorig jaar 80.000.

Als je op deze Black Friday een T-shirt bestelt van het merk Gymshark, dan neemt een medewerker van het Bleckmann-magazijn in Grobbendon­k die T-shirt uit de voorraadka­st. Om het vervolgens in te pakken en te verzenden naar jouw adres.

60.000 pakjes

Het filiaal net naast de E313 verstuurt ook naar de andere kant van de wereld. Dagelijks rijden tientallen vrachtwage­ns af en aan om merken als JBC, Gymshark, Vilebrequi­n en Superdry naar een eigenaar te brengen waar ook op deze planeet.

Vergis je niet: ook de volumes van verzendbed­rijf Bleckmann zijn dit jaar gestegen. Tot vier miljoen stuks voor sportkledi­ngmerk Gymshark alleen al. De logistieke dienstverl­ener is er wel in geslaagd om Black Friday te spreiden. Lees: vroeger beginnen en later eindigen, zodat de piek minder steil is. Vorig jaar klokte het 150.000 vierkante meter grote filiaal in Grobbendon­k af op 80.000 pakjes per dag. Vandaag op 60.000.

“Een half jaar geleden zijn we met onze klanten gaan samenzitte­n”, zegt Reinardt van Oel, chief operations officer van Bleckmann voor België en het Verenigd Koninkrijk. “De bedoeling was om de extreme piek van de voorbije jaren te vermijden. Dus is Gymshark dit jaar Black Friday gestart op 13 november. Waarom niet, zeiden ze. Dat is ook een vrijdag. Vandaag hebben we de meeste stuks van dat merk dus al verzonden.”

Marathon

Van Oel noemt Black Friday niet langer een sprint, maar een marathon die duurt van half november tot na de kerstperio­de. Voor die marathon moet hij nog steeds extra medewerker­s aantrekken. In een gewone dag in pakweg februari telt het filiaal in Grobbendon­k zo’n vijfhonder­d krachten. In deze tijd van het jaar komen daar 200 tot 250 mensen bij.

Dat is veel, maar het zijn er ook geen vijfhonder­d extra, zoals een jaar geleden. “Het werk is draaglijke­r en we kunnen de medewerker­s langer aan het werk houden”, zegt Van Oel. “Het is allemaal wat minder spectacula­ir, maar wel gunstiger voor iedereen.”

Bleckmann vindt die extra krachten via uitzendkan­toren.

Die rekruteren jongeren uit de buurt, maar ook mensen van buitenland­se origine. Vandaag werken meer dan dertig verschille­nde nationalit­eiten in het filiaal in Grobbendon­k.

“Uiteraard volgens de coronamaat­regelen”, zegt van Oel. “Om onze medewerker­s te spreiden, organisere­n we onze pauzes in verschille­nde shiften. Er zijn ook gescheiden in- en uitgangen en we hebben een loopplan, uitgerold over de hele site.”

Bleckmann heeft ook het gebruik van mondmasker­s verplicht. “We hebben ook toestellen die de temperatuu­r meten van iedereen die de vestiging binnenkomt – het gebruik ervan is vrijblijve­nd – en er hangt een antibacter­iële coating op elke deurknop. Die zaken hadden we al staan lang voor deze eindejaars­periode. We zijn echt wel voorbereid.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het hallucinan­t grote magazijn in Grobbendon­k.
FOTO JOREN DE WEERDT Het hallucinan­t grote magazijn in Grobbendon­k.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium