Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor vier op de tien Belgen is telewerk nog geen optie

- CHRISTOF WILLOCX

Hannelore Van Meldert

Expert telewerk Acerta

“Er is een grote stap voorwaarts gezet. Twee jaar geleden kon of mocht 60% van de Belgen nog niet thuiswerke­n.”

Vier op de tien werkende Belgen heeft niet de mogelijkhe­id om thuis te werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta, een specialist in personeels­zaken. Ook veel mensen met administra­tieve en uitvoerend­e functies zeggen dat ze niet thuis mogen werken. Dit zijn vier conclusies.

Acerta heeft het onderzoek uitgevoerd bij een representa­tief staal van 2.072 Belgen in september, toen de federale regering nog geen thuiswerk verplichtt­e als dat mogelijk was. Het onderzoek is mogelijk een goede voorafspie­geling van wat er na corona gebeurt, als thuiswerk meer een optie dan een verplichti­ng is. Dit zijn vier conclusies uit het onderzoek van Acerta.

1. Thuiswerk zit in de lift, maar er is nog veel groeipoten­tieel

“Uit ons onderzoek blijkt dat 39% van de Belgen nog niet de kans heeft om aan telewerk te doen”, zegt Hannelore Van Meldert, expert telewerk bij Acerta. “Er is wel een grote stap voorwaarts gezet. Twee jaar geleden kon of mocht 60% van de Belgen nog niet van thuis uit werken.”

Maar volgens Acerta is er nog veel groeipoten­tieel. “Er zullen altijd jobs zijn die op het bedrijf zelf moeten gebeuren, zoals arbeiders die met een machine moeten werken. Maar in september stonden veel werkgevers ook weinig flexibilit­eit toe bij bedienden, zoals administra­tief en ondersteun­end personeel.”

“30% van het administra­tief personeel zegt bijvoorbee­ld dat hun job telewerk niet toelaat. Dan moet die job misschien anders worden georganise­erd. Als een secretares­se nu veel papieren moet verwerken, moet ze inderdaad naar kantoor komen. Als je dat digitalise­ert, is er wellicht meer thuiswerk mogelijk.”

2. Er is een grote honger naar meer thuiswerk

“64% van wie nu geen enkele dag thuis mag werken, zou graag één of twee dagen aan telewerk willen doen”, zegt Van Meldert.

Alleen van de groep die twee of drie dagen per week thuis werkt, is de meerderhei­d tevreden. “Maar 35% van de mensen die nu twee dagen per week thuis werkt, zou dat nog meer dagen willen doen”, zegt Van Meldert.

Bij de groep die drie dagen per week thuis werkt, is 53% tevreden. Hier is het aantal mensen dat minder of meer dagen thuis wil werken, ongeveer even groot.

3. 50-plussers willen minder thuiswerke­n

“Er is een duidelijk generatiev­erschil”, zegt Van Meldert. “42% van de 50-plussers wil geen enkele dag thuiswerke­n. Bij de jongeren onder de 34 jaar is dat 29%.”

4. Kleine bedrijven laten minder vaak thuiswerk toe

Organisati­es met meer dan 500 werknemers laten gemiddeld drie dagen thuiswerk per week toe. In kleine organisati­es tot 50 werknemers ligt het gemiddelde op 2,5 dagen per week.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium