Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als proefperso­on maar een klein dominostee­ntje in het grote geheel”

Essenaar Stefaan Denewet testte Curevac-vaccin dat België aankoopt

- (brip)

Essenaar Stefaan Denewet (59) stelde zich in de zomer impulsief kandidaat om een potentieel coronavacc­in te testen nadat zijn beste vriend Jean-Pierre onverwacht aan het virus was gestorven. Ons land koopt

2,9 miljoen dosissen van dat Curevac-vaccin aan. “Fantastisc­h, het is dus niet voor niets geweest”, zegt Stefaan trots.

Op 12 april, een maand na de start van de eerste lockdown, stierf Jean-Pierre Jaspers uit Essen onverwacht aan het coronaviru­s. Hij was geen risicopati­ënt. Stefaan Denewet, zijn beste vriend, moest niet lang nadenken toen er gezocht werd naar proefperso­nen om mogelijke vaccins te testen. “Ik heb zo snel beslist dat ik nog niet had stilgestaa­n bij de mogelijke risico’s. Allerlei doemscenar­io’s kwamen in mij op toen ik onderweg was”, zei hij in juli.

Controles

Het onderzoek werd uitgevoerd door de UGent. Het vaccin werd twee keer ingespoten bij Stefaan. Geregeld werd hij gemonitord en gecontrole­erd door de onderzoeke­rs. “Ik heb vrienden overgehoud­en aan het experiment. Dinsdag kreeg ik een berichtje van een van hen. ‘Ons’ vaccin was goedgekeur­d en zal door ons land aangekocht worden. Fantastisc­h! Ik had al een tijdje niets meer van de UGent gehoord en begon te vrezen dat het voor niets geweest was. Ik ben me er goed van bewust dat wij als proefperso­nen maar een klein dominostee­ntje zijn geweest in het grotere geheel. Toch ben ik trots”, zegt hij.

België zal 2,9 miljoen dosissen van het Duitse Curevac-vaccin aankopen. Stefaan wordt ook nu nog gemonitord. In januari moet hij nog een laatste keer op controle. “Ik ben vooral blij dat ik dit voor Jean-Pierre heb kunnen doen.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Essenaar Stefaan Denewet.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Essenaar Stefaan Denewet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium