Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vliegerple­in gaat in beroep tegen vrijspraak luchthaven

Alleen gemeente Borsbeek legt zich neer bij uitspraak

- (cm)

De actiegroep­en tegen de luchthaven van Deurne gaan in beroep tegen de vrijspraak over vermeende misdrijven daar. De gemeente Borsbeek laat de zaak los, om financiële redenen.

Ruim een jaar geleden dagvaardde de actiegroep Vliegerple­in/Verlenging Nooit de Vlaamse overheid. De actiegroep­en zagen verschille­nde bouwmisdri­jven en een milieuover­treding. Er werd geargument­eerd dat de startbaan en de RESA-veiligheid­szone zonder vergunning uitgebouwd en uitgebaat waren. Ze eisten een herstel van de oude situatie, wat zou maken dat niet meer alle vliegtuige­n nog zouden kunnen landen. De actiegroep voelde zich gesterkt door het Openbaar Ministerie dat ook om een veroordeli­ng vroeg.

“Parket moet beroep aantekenen”

Maar de rechtbank sprak begin november iedereen vrij, tot ongeloof van Vliegerple­in. Na overleg werd nu beslist beroep aan te tekenen. Piet De Roeck: “Volgens onze advocaten is de motivatie gebaseerd op foute vaststelli­ngen. Als we ons hier niet tegen verzetten, betekent het dat de illegale uitbreidin­g overeind blijft.”

De gemeente Borsbeek had zich als benadeelde partij aangeslote­n bij de procedure tegen de overheid. Maar ze gaat niet mee in beroep. “We leggen ons neer bij de eerste uitspraak van de rechter”, reageert burgemeest­er Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek). “We hopen wel dat het parket beroep aantekent. Er werden bouwovertr­edingen vastgestel­d door een gewestelij­k bouwambten­aar. Het parket staat sterker dan een kleine gemeente zoals Borsbeek. Daarnaast kosten dergelijke procedures veel geld. Zeker voor een kleine gemeente waar we liever investeren in mensen en in straatsten­en.”

Die financiële kant speelt ook voor Vliegerple­in een rol, erkent De Roeck. “Goedkoop is zo’n zaak niet. Maar wij voelen ons gesterkt en we gaan er alles aan doen om dit voort te kunnen laten gaan. Er is alleszins nog wat tijd omdat de zaak wellicht begin 2022 gaat voorkomen.”

De stad Mortsel beslist maandag tijdens het schepencol­lege over een mogelijk beroep. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd. Daar hebben ze nog tot eind volgende week de tijd voor.

 ?? FOTO BELGA ?? De actiegroep Vliegerple­in gaat in beroep tegen de vrijspraak van de luchthaven.
FOTO BELGA De actiegroep Vliegerple­in gaat in beroep tegen de vrijspraak van de luchthaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium