Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En plots leefden beide clubs op voet van oorlog...”

Hoe is het zó kunnen mislopen tussen ‘de Malinwa’ en ‘de Mannekes’?

- THOMAS STANDAERT DIEDERIK GEYPEN KOEN FRANS

Vergeet Liverpool tegen Man U, Barcelona - Real, Inter - AC Milan en misschien zelfs de stadsderby tussen Antwerp en Beerschot. De enige echte ‘hate game’ wordt zondagmidd­ag in het AFAS Stadion gespeeld tussen KV Mechelen en Beerschot. Tot in 2018 konden beide clubs en hun supporters het nochtans prima met elkaar vinden, maar een bloedstoll­ende promotiest­rijd in 1B gekoppeld aan een extrasport­ief moddergeve­cht bracht daar veranderin­g in. Ook vandaag gunnen de twee clubs elkaar nog altijd het licht in de ogen niet. Een reconstruc­tie over hoe het zo ver is kunnen komen.

Begin september 2018 is er nog niets aan de hand tussen de twee clubs. Met Olivier Somers als sterke man en Stefaan Vanroy als sportief directeur start KV Mechelen - net gedegradee­rd uit 1A - als torenhoog favoriet in 1B, met Beerschot en OH Leuven als belangrijk­ste challenger­s.

KV mist zijn start en ruilt Denis van Wijk al na drie matchen in voor Wouter Vrancken. Ook Beerschot kent een matige start. Beide clubs gaan met een teleurstel­lende 6 op 15 de eerste rechtstree­kse confrontat­ie aan. De druk aan beide kanten is dan al groot. De teneur vooraf is dat de verliezer van het duel uitgeschak­eld is voor de eerste periodewin­st en zijn promotieka­nsen al gehalveerd ziet.

Arjan Swinkels, die in de zomer van 2018 de overstap van Beerschot naar Malinwa had gemaakt, beleeft die vrijdagavo­nd een terugkeer in mineur op het Kiel. De Nederlands­e verdediger werd er twee seizoenen op rij verkozen tot ‘Manneke van het Jaar’, maar kreeg bij iedere baltoets een striemend fluitconce­rt over zich heen. “Ik was daar toen wel op voorbereid”, blikt Swinkels tegenwoord­ig actief bij VVV-Venlo - erop terug. “Toen ik het seizoen voordien mijn trofee in ontvangst mocht nemen, stond mijn overgang naar KV al vast. De ene helft van het stadion applaudiss­eerde, de andere helft floot me uit. ‘Jammer dat ik na twee succesvoll­e jaren op deze manier

moet vertrekken’, dacht ik toen.” De wedstrijd zelf heeft niet veel om het lijf. Jan Van den Bergh maakt in het slotkwarti­er het enige doelpunt - na een corner en lijkt KV zo uit te tellen voor de periodetit­el. Het Kiel viert feest, de teleurstel­ling in het Mechelse kamp is immens. Na de match komt het tot een eerste ‘incidentje’ tussen de sportieve rivalen. Terwijl er een begrafenis­stemming heerst in de bezoekersk­leedkamer zou, althans volgens Mechelse bronnen, Beerschots­peler Joren Dom met een hamburger in de hand en een grijns op zijn gezicht op een kine van KV zijn afgestapt met de vraag “of het nu crisis was bij KV?” Bij sommige spelers van Mechelen, die getuige zijn van het tafereel, begint het bloed dan al voor de eerste keer te koken.

Zelf beweert Dom dat het om iets onschuldig­s ging. “Dat hamburgerv­erhaal is volledig uit de context gerukt. Ik wist zelfs niet dat ze dat bij KV hadden gebruikt om elkaar op te naaien tegen ons. Ik heb dat inderdaad gevraagd, maar wel gemeend. Ik leefde met hen mee. Want zowel voor hen als voor ons stond er toen al serieus wat druk op die match. Wie mij een beetje kent, weet dat ik zoiets nooit met een vileine ondertoon zou vragen.” Doelpunt: 76’ Van den Bergh 10

‘Manneke van het Jaar’ uitgeflote­n en het... hamburger-incident

 ??  ??
 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Olivier Somers, de voormalige sterke man van KV. Operatie ‘Propere Handen’ speelde een grote rol in de ontspoorde relatie tussen beide clubs.
FOTO GMAX AGENCY Olivier Somers, de voormalige sterke man van KV. Operatie ‘Propere Handen’ speelde een grote rol in de ontspoorde relatie tussen beide clubs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium