Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hard tegen onzacht: elf gele en twee rode kaarten

30 november 2018 KV Mechelen - Beerschot 1-1 (heenwedstr­ijd tweede periode)

-

Eind november ontmoeten de clubs elkaar voor de derde keer. KV heeft de eerste periodetit­el op zak en Beerschot is met een 6 op 6 goed vertrokken in de tweede periode. Sportief is de druk aan beide kanten wat van de ketel, maar naast het veld - vooral in de bestuurska­mers en de supporters­kantines - groeit de vijandighe­id tussen de twee clubs. Dat merken ook de spelers. Beerschott­er Tom Van Hyfte - nu OH Leuven - en

Kakker Arjan Swinkels, normaal gezien twee handen op één buik, beginnen elkaar zelfs te mijden. “In de dagen voor elke ontmoeting zocht ik bewust geen contact met Arjan”, vertelt Van Hyfte. “Zelfs in de catacomben negeerden we mekaar. Het mentale spelletje begon al voor de aftrap.”

Ook op het terrein was het vaak hard tegen onzacht. In het derde duel vallen elf gele en twee rode kaarten, allemaal na de rust. Met Laurent Lemoine krijgt bij KV zelfs een bankzitter een rode kaart. Ook Van Hyfte en Swinkels komen neus aan neus te staan. Van Hyfte: “Arjan kon hard gaan, hé. Hij trok de kar bij Mechelen. We moesten alles uit de kast halen om onder zijn vel te kruipen, en hem uit zijn tent te lokken.”

Iets wat Swinkels niet wist te appreciëre­n. “Ik schrok toen ik uit het niets die eerste schop kreeg van Tom. ‘Helemaal fijn’, dacht ik.

‘Dan hoef ik ook nergens rekening meer mee te houden’. Alle vriendelij­kheden zijn toen in één klap van tafel geveegd. Als ik Tom niet persoonlij­k had gekend, dan had ik hem door al zijn provocatie­s een ongeloofli­jke klootzak gevonden. Maar naast het veld kan hij best een leuke gozer zijn.

(lacht) Van de rivaliteit bleef na de match gelukkig nooit iets hangen.”

Ook Seth De Witte zit meer en meer verveeld met de gespannen relaties tussen de twee clubs. “Weinig mensen weten dit, maar Beerschot is een club waar ik veel sympathie voor heb. Ik ben opgegroeid op 5 kilometer van het stadion. Mijn vader nam me vroeger vaak mee naar thuiswedst­rijden en ik heb er zelf ook bij de jeugd gespeeld. Ook tussen mijn vrienden zitten veel Beerschot-supporters. Ik zat dus een beetje gewrongen tussen de twee clubs van mijn hart. Vanuit Beerschot werd er constant met modder gegooid naar Mechelen en binnen KV groeide er een afkeer voor alles wat met Beerschot te maken had. Voor mij was dat hatelijk, omdat het ‘mijn’ twee clubs waren die opeens op voet van oorlog leefden... Ik heb mijn sympathie voor Beerschot dat seizoen wel wijselijk voor mezelf gehouden. Ik wilde geen extra polemiek creëren. Alles moest wijken voor mijn enig doel: KV Mechelen terug naar eerste klasse brengen.”

Doelpunten: 26’ Noubissi 01, 49’ Storm 11 Rode kaarten: 56’ Lemoine, 90’+5 Tissoudali

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium