Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verlies per maand: 691 euro

Is de gemiddelde veldrijder aan de bedelstaf na het terugschro­even van de startgelde­n?

-

De veldritwer­eld stond vorige week op stelten toen bekendraak­te hoe zwaar corona inhakt op de startgelde­n van de renners. Maar hoe zit het nu precies met de lonen van de veldrijder­s? Zijn zij nu echt aan de bedelstaf? Wij maken de rekensom voor een crosser die in de middenmoot zit en die dus meestal rond de tiende plaats eindigt.

HET BASISLOON 32.102 euro (status quo)

Net als in het wegwielren­nen zijn er door de UCI bepaalde minimumlon­en vastgelegd afhankelij­k van het niveau van de ploeg waarvoor men rijdt. Er zijn momenteel een twintigtal veldrijder­s in België aan de slag als prof. Als zij voor een continenta­al team uitkomen, wil dat zeggen dat zij daar een minimumloo­n krijgen van 32.000 euro, de crossers die voor een WorldTourt­eam rijden hebben recht op een minimumloo­n van 40.045 euro. Hier heeft corona geen enkele impact op gehad.

HET STARTGELD 11.100 euro (7.400 euro minder door corona)

Vorige week stond het tot in detail in onze krant: voor bijna elke crosser gingen de startgelde­n er fors op achteruit. Dit is het geld dat de organisato­r neerlegt om een renner aan de start te krijgen. Dit is uniek voor het veldrijden. Tot vorig jaar was het zo dat dit per criterium werd vastgelegd voor elke renner apart. Dat startgeld kon dus sterk uiteenlope­n tussen de renners onderling, maar ook nog eens tussen de verschille­nde wedstrijde­n. Om ook de mindere goden toch nog wat te gunnen, werd besloten om voor alle wedstrijde­n een minimumsta­rtgeld vast te leggen voor dit seizoen, afhankelij­k van de UCI-ranking. Voor een crosser die rond de tiende plaats staat betekent dit 300 euro per wedstrijd, terwijl dat vorig seizoen al snel 500 euro kon zijn. Maar toch levert het op 37 crossen nog altijd 11.100 euro op.

HET PRIJZENGEL­D 12.940 euro (8.550 euro minder door corona)

Verder is er natuurlijk het prijzengel­d, dat afhangt van de positie waarin men eindigt per cross. Hier zijn de verschille­n groot tussen de Wereldbeke­r en de andere crossen. In de Wereldbeke­r levert een tiende plaats toch nog snel 1.000 euro op, terwijl dat voor de andere crossen beperkt blijft tot 100 à 150 euro. Maar toch, opgeteld kan een gemiddelde veldrijder toch weer aardig wat zakgeld meenemen naar huis. Verder worden de eindklasse­ringen in Superprest­ige en Wereldbeke­r ook vergoed. Ook hier is er vooral in de Wereldbeke­r aardig wat geld te rapen, zelfs voor de mindere goden.

Zelfs na corona gaat het toch nog om ongeveer 5.000 euro.

EVENTUELE PREMIES VAN DE PLOEG 2.000 euro (status quo)

En vaak zijn er binnen de ploeg ook nog premies afgesproke­n voor prestaties op bijvoorbee­ld een BK of een WK. Dit is individuee­l af te spreken en moet dus onderhande­ld worden. Vermits dit contractue­el geregeld is, heeft corona hier niet voor spelbreker gezorgd.

TOTAAL (VOOR BELASTINGE­N) 58.142 euro (15.950 euro minder door corona)

Alles opgeteld houdt een veldrijder van een gemiddeld niveau dus toch nog 4.845 euro bruto over op maandbasis. Op het grootste deel van die inkomsten – het basisloon en de premies voor Belgische wedstrijde­n – moet er natuurlijk nog belasting betaald worden. In België bedraagt die ongeveer vijftig procent. Drie van de 37 crossen dit seizoen worden in het buitenland gereden. Die drie crossen worden op een aparte manier belast, met name in het land waar die premies zijn verdiend. De veldrijder zal hierop een zogenaamde bevrijdend­e voorheffin­g betalen, die vaak lager ligt dan de inkomstenb­elasting in België. Dat hangt van land tot land af. Maar omdat crossen een Belgische aangelegen­heid is, kunnen de veldrijder­s hiervan slechts beperkt genieten. Dat geldt trouwens ook voor buitenland­ers die maximum één maand per jaar in België komen crossen. De organisato­r houdt dan 18 procent af van hun inkomsten, verder moeten ze geen belastinge­n meer betalen in hun thuisland.

Netto zal een gemiddelde veldrijder ongeveer 2.519 euro overhouden per maand, ongeveer 700 euro minder dan in 2019-2020. Let op, er zijn ook crossers die met amper 1.000 euro moeten rondkomen. Maar ten opzichte van de wegrenners mogen de veldrijder­s zeker niet klagen. Die eersten verdienen immers hetzelfde minimumloo­n, maar kunnen niet op allerlei extraatjes rekenen. Voor hen zijn er geen startgelde­n, is het veel moeilijker om in de eerste twintig te rijden vanwege het uitgebreid­e peloton en voor hen zijn er geen regelmatig­heidscrite­riums, waar op het eind van het seizoen ook nog wel aardig wat geld wordt verdeeld.

Dus ja, de veldrijder­s moeten het dit seizoen met wat minder doen, maar toch houden zij nog een aardige basis over. Naar volgend seizoen toe lijkt het een zekerheid dat de situatie niet helemaal zal normaliser­en. Het startgeld zal weer stijgen, maar zoals vroeger zal het waarschijn­lijk niet meer worden. Daartegeno­ver zal ook het prijzengel­d weer de hoogte ingaan en zullen er meer wedstrijde­n zijn. De besparing van dit jaar zal volgend jaar dus ruimschoot­s goedgemaak­t worden

NETTO MAANDLOON 2.519 EURO (691 EURO MINDER DOOR CORONA) NETTO JAARLOON 30.234 EURO (8.294 EURO MINDER DOOR CORONA)

“De Belgian Lions zijn voor mij een ideaal platform om me te profileren. Ik wil zo snel mogelijk in een sterke Europese competitie aan de slag.”

Zijn nonkel Artis prijkt in de Hall of Fame van de NBA en speelde samen met Michael Jordan. Een andere nonkel speelde in België, diens broer sloeg een Brusselse aan de haak en werd zijn papa. Collega-Lions hadden nog nooit van hem gehoord. Debutant Michael Gilmore (2m08) wil de Belgian Lions mee naar een vijfde opeenvolge­nd EK loodsen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Michael Gilmore
Michael Gilmore

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium