Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA verschijnt met tegenzin op fysieke gemeentera­ad

-

Het was omdat er een wissel binnen de fractie op de agenda stond, dat N-VA (met een beperkte afvaardigi­ng van drie) donderdaga­vond naar de gemeentera­ad kwam afgezakt. Maar mét grote tegenzin. “We snappen niet dat het bestuur blijft vasthouden aan een fysieke gemeentera­ad met publiek”, zegt voorzitter Elke Bogaerts.

“Oké, de (afstands)regels worden minutieus gevolgd, maar het bestuur zou het goede voorbeeld moeten geven door verder te gaan dan strikt vereist. Als hart onder de riem van de gemeentege­noten en om ze zo ook aan te moedigen te doen wat van hen wordt gevraagd.“

“Vorige maand woonde onze fractielei­der weliswaar de gemeentera­ad bij, maar de maanden voordien bleef onze fractie uit solidarite­it weg. We werkten wel elke maand plichtsbew­ust de agenda af en gaven onze stemming schrifteli­jk door. Dat werd door de zittende meerderhei­d helaas afgewezen.”

Politiecon­trole

“Sinds de coronacris­is vergaderen we in de hal van het gemeentehu­is in plaats van de raadzaal, waar meer dan voldoende ruimte is”, repliceert burgemeest­er Rob Mennes (CD&V).

“Er heeft zelfs een politiecon­trole plaatsgevo­nden. We zijn van mening dat een fysieke gemeentera­ad nog altijd meer waarde heeft. Er kan beter op vragen en antwoorden worden ingespeeld. Ook voor een geheime stemming blijkt een digitale versie niet altijd evident. In buurgemeen­te Niel bijvoorbee­ld zijn er al voorbeelde­n opgedoken van het feit dat alles blijkbaar dan toch niet zo geheim is”, verdedigt de burgemeest­er de keuze.

Elke Bogaerts legde donderdag alleszins in de gemeentera­ad de eed af. Zij vervangt Wietse Robbroeckx die de liefde volgt en naar Turnhout verhuist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium