Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sloop van drie windturbin­es gestart

Afscheid van Steve, Rob en Willy

-

Op de vroegere Electrabel-site is de sloop van de drie windturbin­es in gang gezet. Of er nieuwe exemplaren in de plaats komen, hangt af van de herbestemm­ing van de site. Een ander dossier voor twee windturbin­es in de Tuinlei is nog altijd hangende.

Het zal even wennen worden, want sinds april 2001 vormden de drie windmolens, die destijds de eerste exemplaren op het Vlaamse vasteland waren, een heuse baken in de buurt. Maar deze windturbin­es van de eerste gevan neratie zijn intussen verouderd en halen nog onvoldoend­e rendement. Schelle neemt zodoende afscheid van Steve, Rob en Willy zoals de windmolens werden gedoopt, naar wijlen Vlaams minister Steve Stevaert, burgemeest­er Rob Mennes en toenmalig Electrabel-topman Willy Bosmans.

Intussen werkt de provincie aan een ruimtelijk structuurp­lan voor een herbestemm­ing van de site. Afhankelij­k van welk scenario er uit de bus komt, zal duidelijk worden of er nog plaats is voor nieuwe turbines. Aan de andere kant de gemeente, in de Tuinlei, plant Ecopower de bouw van twee windturbin­es. Of die er daadwerkel­ijk komen, is ook nog niet duidelijk. De plannen zijn al een tijdje de inzet van een juridische procedures­lag. Nadat de minister de omgevingsv­ergunning had afgeleverd, gingen omwonenden opnieuw in beroep. Het dossier ligt nu bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Een ontknoping wordt verwacht in het voorjaar.

 ?? FOTO BAR ?? Met een kraan worden de 85 meter hoge turbines ontmanteld.
FOTO BAR Met een kraan worden de 85 meter hoge turbines ontmanteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium