Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vind jij het goed dat ook niet-essentiële winkels weer de deuren mogen openen?

-

Nog even op de tanden bijten

Zouden we niet beter nog even gezamenlij­k op de tanden bijten en versoepeli­ngen nog een tweetal weken uitstellen, tot de coronacijf­ers verder gedaald zijn? Niemand vindt het fijn, maar we hebben geen keuze, vrees ik.

ANNE-MARIE VAN PUYVELDE, ANTWERPEN

President Macron

Ik vind het oké dat de winkels terug mogen openen onder voorwaarde­n. Maar wat wel opvalt is dat België altijd volgt als president Macron maatregele­n of versoepeli­ngen aankondigt voor Frankrijk. Misschien moeten we het Overlegcom­ité afschaffen en de toespraak van Macron in België uitzenden en ondertitel­en voor de Vlamingen! Zouden wij Vlamingen ook eens niet meer naar Nederland kijken? Daar zijn de winkels nooit gesloten geweest en zijn de kappers ook nu gewoon open!

GERRY BRUYNDONCX, MOL

Op afspraak

Geen probleem, als het op afspraak is. Anders lopen we het gevaar dat er weer veel te veel shoppers tegelijker­tijd op stap zijn, met overvolle bussen en trams als gevolg. FRANCINE ADRIAENSSE­N, HOBOKEN

Denk aan zorgperson­eel

Wil niet iedereen dat de winkels terug opengaan en alles wordt zoals voorheen? Zouden we dan eens niet één keer de feestdagen proberen te vieren op een andere manier? Denk alstublief­t ook eens aan al die zieken en aan het verplegend personeel. Zij zullen nu niet denken aan kalkoen en kerstlicht­jes.

ROSALINDA DE MAEYER, HEMIKSEM

Anders naar buurlanden

Ik vind het goed dat de winkels opengaan. Anders gaan de mensen toch maar winkelen in Nederland of Frankrijk. Dan kunnen onze eigen winkels er beter aan verdienen dan die in de buurlanden.

COBAN MELEK, ANTWERPEN

Vrijheid niet beknotten

Het virus heeft ondertusse­n ongeveer 1% van de Belgen getroffen. Van die besmette personen zijn er een aantal die geen of weinig symptomen vertonen. Slechts 1% van de besmette personen overlijdt, 80% van de overlijden­s is ouder dan 75. Ik vind dat je de vrijheid van die 99% gezonde Belgen niet mag beknotten, mits enkele basisregel­s. De psychologi­sche gevolgen van de lockdown wegen bij heel veel mensen zwaarder dan het virus zelf. Laat de gezonde mensen vrij, het is niet in de winkel of op de Meir dat men Covid-19 oploopt! PHILIP WUYTS, KAPELLEN

Ik heb niets nodig

Blijkbaar is het hoognodig ... Plots heeft niemand nog schoenen, kleren, speelgoed, borden, bestek, glazen, parfum of andere ‘levensnood­zakelijke’ zaken in huis! Te hard opgeruimd in de lockdown? Te veel kapot gesmeten? Te dik geworden of te veel vermagerd? Voor de handelaars is het goed, maar voor mij is het niet noodzakeli­jk. Ik heb van alles nog meer dan genoeg, zodat ik niet naakt ga moeten rondlopen. Stinken doe ik ook nog niet, dus hoeft het voor mij nog niet écht.

JO RHEINHARD, MECHELEN

Nog te vroeg

Nog eventjes doorbijten, het is nog te vroeg. Laten we er allemaal samen voor gaan, dan hebben we misschien een gelukkig 2021!

LILIANNE HEYMANS, MUIZEN

Wat met shoppingce­ntra?

De winkels zelf zijn geen probleem, wel dat mensen massaal zullen samenkomen. Op de Meir sta je buiten aan te schuiven, maar wat met de shoppingce­ntra? Daar gebeurt alles binnen, dus die hoeven voor mij niet zo snel te openen.

SONJA VAN EYNDE, MORTSEL

Zolang ze de regels volgen

Als je op zondag mag aanschuive­n bij de bakker, waar acht meisjes staan te bedienen, of als je met zijn allen in een boekhandel mag rondlopen, dan vind ik dat alle andere handelaars ook weer open mogen, zolang ze de regels in acht houden.

VANESSA GEERAERTS, ANTWERPEN

Ketens is een probleem

Het is te vroeg. Ik kan aannemen dat kleine zelfstandi­gen met een klein winkeltje op afspraak kunnen werken en klant per klant kunnen binnenlate­n. Maar bij grote ketens hou ik mijn hart nu al vast, want dat zal weer een derde golf teweegbren­gen. Wat blijven sommige mensen toch lomp. CLAUDINE STEENACKER­S, BRECHT

Horeca dicht

Als het alleen op afspraak gaat, zie ik geen problemen. Maar restaurant­s en cafés moeten zeker dichtblijv­en. En waarom kunnen we het dragen van maskers niet overal verplichte­n? Gewoon niet meer buitenkome­n zonder een masker op te zetten, dat is het minste wat je kunt doen!

KOEN SEGERS, ANTWERPEN

Lak aan regels

Als iedereen zich aan regels zou houden was er geen probleem, maar we weten dat velen er lak aan hebben. Als de winkels open mogen, vind ik dat dierentuin­en, hondentrim­mers en carwashes dat ook mogen. Want ook dierenwelz­ijn is belangrijk, het is niet alleen de mens die telt. MARIE-ROSE VERWERFT, RANST

 ??  ??
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium