Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Operatie Propere Kaaien

Elke week gunt misdaadjou­rnalist Joris van der Aa je een blik in de Antwerpse onderwerel­d

-

De Antwerpse bedrijfswe­reld heeft, in samenwerki­ng met de politiedie­nsten, een campagne gelanceerd om havenmedew­erkers te waarschuwe­n voor de lokroep van het grote geld van de drugsmaffi­a. Een lovenswaar­dig initiatief, dat de havensecto­r misschien wel een aantal jaren vroeger had mogen nemen.

Criminele organisati­es zijn in staat om enorme bedragen cash neer te tellen voor havenarbei­ders die ervoor kunnen zorgen dat grote ladingen cocaïne ongemerkt uit de haven gehaald worden. Even een container verplaatse­n, het levert al gauw het equivalent van een comfortabe­le gezinswage­n op. Maar het opzijzette­n van diezelfde container kan ook desastreuz­e gevolgen hebben voor de havenarbei­der als die wordt gepakt.

De rechtbank in Antwerpen trakteert corrupte havenarbei­ders tegenwoord­ig op gevangenis­straffen van meer dan vijf jaar. Een verblijf in de gevangenis is wellicht geen pretje, maar het zijn vooral de enorme boetes en verbeurdve­rklaringen die de betrapte havenarbei­der voor de rest van zijn leven achtervolg­en. Die boetes lopen immers op tot in de vele tienduizen­den euro, waardoor de havenarbei­der in feite veroordeel­d wordt tot een leven in armoede. Of een leven in de criminalit­eit, want zo’n schuldenbe­rg krijgt Jan met de pet natuurlijk niet weggewerkt met eerlijke arbeid. De havensecto­r gaat ook de beveiligin­g van de kaaien verbeteren, in samenwerki­ng met de overheid. Het systeem van de afhaling van containers met pincodes zal in de toekomst moeilijk te omzeilen zijn. Ook de douane wil in de toekomst het aantal controles gaan opvoeren, om criminele organisati­es dwars te zitten. Ieder weldenkend mens kan zoiets alleen maar toejuichen.

De vraag is echter of al die maatregele­n, die we voor het gemak Operatie Schone Kaaien zullen noemen, de Antwerpse haven ook echt zal verlossen van de drugsmaffi­a. Laat ons daar maar niet van uitgaan. Het misdaadmil­ieu beseft drommels goed dat het overladen van partijen cocaïne op de kaaien met behulp van havenarbei­ders een modus operandi is die op termijn zal uitdoven.

Nu al borrelen er verhalen op over groepen die experiment­eren met het switchen van ladingen cocaïne op het schip zelf, in plaats van op de kaaien. Het Kriva Rochemdoss­ier, dat onderdeel is van een gigantisch internatio­naal onderzoek, toont aan dat criminele organisati­es legale handelsact­iviteiten opstarten die een dekmantel kunnen vormen voor hun illegale activiteit­en. Bendes die van bedrijf tot bedrijf werken, hebben gewoon geen havenarbei­ders meer nodig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium