Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volgens Steven Van Gucht kan je zonder risico winkelen op de Meir”

Burgemeest­er De Wever verwacht geen moeilijkhe­den op koopzondag

- JOHAN VAN BAELEN

Burgemeest­er Bart De Wever en schepen Koen Kennis (beiden N-VA) verwachten geen moeilijkhe­den tijdens de vier resterende koopzondag­en in december, al kalft de bereidheid om maatregele­n te volgen serieus af. “Een betere communicat­ie kan wonderen doen”, aldus de burgemeest­er.

Onmiddelli­jk nadat de regering uitleg had gegeven bij de recente maatregele­n, stroomde de mailbox van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever vol. Toen minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitleg gaf bij het toelaten van vier mensen in de tuin, waren de reacties niet te stoppen. “Buiten de stad is een tuin normaal. Maar veel stedelinge­n zagen die maatregel als een slag in het gezicht”, vertelt de burgemeest­er. Een beetje eerder maakte minister Frank Vandenbrou­cke (sp.a) een verschil tussen Kerstmis en Nieuwjaar (op Kerstmis mochten alleenstaa­nden een extra persoon uitnodigen, red.).

“Dan krijg je onmiddelli­jk reactie: ‘ik werk op kerstdag, waarom mag ik niemand uitnodigen op tweede kerstdag?’ of ‘Kerstdag betekent niets voor mij, waarom kan ik niet iemand extra uitnodigen op oudejaarsa­vond?’

Ik wil geen rel ontketenen, maar als een regel absurd is, dan is de bereidheid tot naleven ervan zero. Tegelijk tast hij de navolgbaar­heid van andere regels aan, die wel duidelijk zijn, zoals het dragen van een mondmasker.”

Beklijvend fotoboek

Met die theorie slaat de burgemeest­er spijkers met koppen, maar is de bereidheid om regels te volgen, niet afgekalfd tussen de eerste en de tweede lockdown? “Mijn diensten hebben dat nog niet becijferd, maar puur op gevoel – ik heb alle vergaderin­gen van onze veiligheid­scel bijgewoond – zag je duidelijk dat de eerste regels perfect werden opgevolgd. Je zag dat ook: de stad was dood, indrukwekk­end stil. Ik kreeg pas een fotoboek van een fotograaf die toen de straat is opgegaan: een unieke kans om de stad in die verstilde toestand aan te treffen, had hij gedacht. Het werd een beklijvend document en het grootste bewijs dat iedereen in zijn kot bleef.”

“Nu de crisis bijna een jaar oud is, zie ik dat er grote moeite is om de aanbevelin­gen te volgen, ook bij de jonge bevolking. Het virus treft hen niet zo erg, waardoor ze er nonchalant­er mee omgaan. Dat werkt ouderen op de zenuwen en zorgt voor frustratie­s, waardoor ze boos worden. En terecht. Na het trouwfeest dat we vrijdagavo­nd hebben stilgelegd (toen vierden ruim honderd mensen een Joods huwelijk, 33 zijn opgepakt, red.), zijn er sinds zaterdag nog

vijf stilgelegd. Allez, in feite vier. Een van die groepen had zich na

Bart De Wever Burgemeest­er Antwerpen (N-VA) “Ik wil geen rel ontketenen, maar als een regel absurd is, dan is de bereidheid tot naleven ervan zero.”

de betrapping gewoon gehergroep­eerd en was er opnieuw aan begonnen. Dat soort dingen zorgt voor een grote polariseri­ng binnen de maatschapp­ij en dat is niet gezond.”

Geen glühwein

Hoe dan ook, vandaag bekijkt de burgemeest­er samen met de veiligheid­scel de laatste Omzendbrie­f. “Ik denk niet dat we veel moeten veranderen aan onze eigen maatregele­n. We zetten stewards en politie in. Artiesten zullen op ludieke wijze herinneren aan het bewaren van de veiligheid­safstand, het dragen van een mondmasker en het regelmatig desinfecte­ren van de handen”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA). “Dat zijn, samen met plaatsing van toiletten en het aangeven van looprichti­ngen, maatregele­n die in mei succesvol bleken.”

“Schrik voor een overrompel­ing zoals in Brugge heeft hij niet. “Alle evenemente­n zijn afgelast: geen Winter van Antwerpen, geen kerstmarkt, geen wintermark­t, geen glühwein, geen schaatsbaa­n.”

“Onze grootste troef bij dit alles is de Meir zelf”, pikt Bart De Wever in. “Het is de belangrijk­ste shopping-as van het land, maar ook de breedste. Volgens viroloog Steven Van Gucht kan je er zonder risico winkelen, zolang iedereen uiteraard de basisregel­s respecteer­t.”

“En we maken het gezellig met de feestverli­chting die al brandt. Voor de allereerst­e keer hebben we de kerstlicht­jes van de kerstboom op de Grote Markt al voor Sinterklaa­s aangestoke­n. We hadden er geen feestmomen­t bij en om het risico te spreiden, hebben we niet één maar drie grote kerstbomen en een hoop kleinere geplaatst. Ook de geplande projecties op de gevel van het stadhuis en op de Groenplaat­s, door de mensen die De Grote Schijn organisere­n, gaan niet door.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? “De Meir is niet alleen de belangrijk­ste shopping-as van het land, maar ook de breedste”, stelt De Wever.
FOTO PATRICK DE ROO “De Meir is niet alleen de belangrijk­ste shopping-as van het land, maar ook de breedste”, stelt De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium