Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Romain Grosjean levend uit vuurzee kwam

- GERT VERMERSCH

Halo verhindert onthoofdin­g

Want de 34-jarige Fransman werd ook gered door een aantal maatregele­n die de F1 de afgelopen jaren heel wat veiliger hebben gemaakt. Zonder de recent ingevoerde - en aanvankeli­jk fel bekritisee­rde - halo boven de cockpit had Grosjean zijn 179ste grand prix allicht niet overleefd. Cru gesteld: de halo verhinderd­e dat Grosjean door de vangrail werd onthoofd.

Omdat de wagen vlak voor de klap amper vertraagde, onderging het lichaam en het hoofd van Grosjean ook een enorme decelerati­e. Sommige bronnen hebben het over 53G, waardoor het lichaam een fractie van een seconde 53 keer meer weegt dan in rust. Krachten die voldoende kunnen zijn om iemands nek te breken, maar het HANS (Head And Neck Support System) helpt het hoofd van de rijder te ondersteun­en, net om zo die mogelijk fatale blessure te vermijden.

Verder zit een F1-rijder ook in een koolstofve­zel overleving­scel, die gemaakt is om nog zwaardere klappen dan die van gisteren te weerstaan.

Drielagig brandweren­d racepak

En dan was er nog het vuur. Dat Grosjean zo goed als op eigen kracht uit de vuurzee geraakte, heeft hij in grote mate te danken aan zijn drielagig brandweren­d racepak, dat nog eens wordt aangevuld door vuurwerend ondergoed, handschoen­en, sokken en helm. Zo vat de rijder niet onmiddelli­jk vuur als hij in een vlammenzee als die in Bahrein terecht komt, en heeft hij dus wat tijd om zich in veiligheid te brengen.

Eerste vuurzee sinds… 1989

“Ik ben blij dat Romain oké is, maar hier kunnen ook lessen uit getrokken worden”, stelde F1baas Ross Brawn. Want dat er in Bahrein ook dingen waren misgelopen, was snel duidelijk. De brandstofc­el van een moderne F1-wagen is een kevlar omhulsel rond een stevige rubberen zak, en zou in principe niet mogen openscheur­en. De laatste keer dat een F1-wagen op een circuit vuur vatte dateert al van 1989.

Misschien werd die scheur deze keer veroorzaak­t door een minder stevige vangrail. Die deed door de klap dienst als een grote blikopener en reet zo de bolide van Grosjean ter hoogte van de brandstofc­el in stukken.

“En dat de neus van de wagen door de vangrails kon schuiven hoort ook niet,” stelde Brawn onomwonden.

Er is dus nog ruimte voor verbeterin­g, maar het gros van de veiligheid­svoorzieni­ngen heeft er wel voor gezorgd dat Romain Grosjean - die aan zijn elfde en laatste seizoen in de F1 bezig is het vandaag nog kan navertelle­n.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium