Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Manege De Bruine Merrie staat opnieuw te koop

- (kma)

nieuw een bubbelbepe­rking.”

Burgemeest­er Jurgen Callaerts (N-VA) zocht en vond een oplossing. “Het sociaal leven in een gemeente is erg belangrijk. Door de huidige pandemie is zowat het ganse vereniging­sleven stilgevall­en. Met het gemeentebe­stuur namen

Manege De Bruine Merrie op de Keerbaan in Ranst, op de grens met Wommelgem, zoekt een nieuwe eigenaar. De manege kreeg bekendheid toen in juni 2013 de 80-jarige eigenaar er bij een relatiedra­ma zijn vrouw neerschoot en nadien zelfmoord pleegde. Sindsdien is het eigenlijk nooit geen manege meer geweest.

Het relatiedra­ma in juni 2013 maakte destijds veel indruk op de klanten van De Bruine Merrie. De manege werd twintig jaar uitgebaat door Fons Schoofs. De tachtigjar­ige man had een verstandsh­uwelijk met een getalentee­rde, 38 jaar jongere, dressuuram­azone die er al van jongsaf kind-aanhuis was. Het huwelijk werd naar verluidt vooral afgesloten om de toekomst van de manege veilig te stellen.

“Grondige renovatie nodig”

Een klein jaar voor het drama had de vrouw een nieuwe vriend leren kennen. Ze ging bij hem inwonen. De oude manegehoud­er kon dat niet verkroppen en schoot de vrouw in juni vorig jaar een kogel in de borst, toen ze op bezoek kwam. Nadien pleegde hij zelfmoord in de stallen.

De manege stond sindsdien leeg. Het slachtoffe­r, dat lang moest revalidere­n, en de broer en zus van Fons erfden het eigendom. De vrouw had het vruchtgebr­uik, maar ze had geen moed om er iets we hieromtren­t al tal van ondersteun­ende maatregele­n. Naast het financiële hoort daar ook praktische hulp bij, voor zover deze verantwoor­d is.” Callaerts stelde dan ook voor dat de kerststal dit keer uitzonderl­ijk mee door gemeentear­beiders zou worden te beginnen. Een jaar later, in 2014, werd het complex openbaar verkocht voor iets meer dan 210.000 euro aan een man die al aanpalende landbouwgr­onden had. Sinds februari zoekt makelaar Immo Fluisteraa­r een nieuwe eigenaar. De prijs voor de woning met zeventien stallen en buitenpist­e op bijna een halve hectare grond in agrarisch gebied is intussen gezakt van 495.000 euro naar 450.000 euro. Er is nog mogelijkhe­id om anderhalve hectare weiland bij aan te kopen.

“De manege heeft een grondige renovatie nodig. De eigenaar heeft de afweging gemaakt of hij zelf die renovatie zou doen, maar hij besliste nu toch om alles te verkopen”, legt de makelaar uit. “Er is momenteel geen binnenpist­e, maar in overleg met de gemeente kan bekeken worden wat de mogelijkhe­den zijn. De gebouwen zijn oud, maar wel allemaal vergund.”

Momenteel staan er geen paarden meer. Er is wel nog een bewoonster. Zij vertrekt volgende maand, legt ze uit.

“We hadden eerst de bedoeling om samen met de eigenaar een vennootsch­ap op te richten en hier iets met paarden te beginnen. Maar zo’n grondige renovatie kost heel veel. Eerst wilden we zelf alles kopen, maar we hebben uiteindeli­jk toch afgehaakt en hebben iets anders gekocht waar we volgende maand naartoe kunnen.”

gebouwd. “De bubbelbepe­rking geldt immers niet in een profession­ele context mits de veiligheid­smaatregel­en in acht worden genomen. Voor andere vereniging­en doen we dergelijke inspanning­en ook, indien gewenst.”

Zaterdagoc­htend werd alle materiaal aangesleep­t en gingen de gemeentewe­rkers samen met de Brooikenss­toet-viertal van start. Tegen de middag was de ruwbouw klaar en konden de vier leden van de vereniging alles verder afwerken. “In de loop van deze week wordt de binnenkant aangepakt”, zegt Jef Wijckmans. “Verlichtin­g, klank, hooi, stro en beelden worden geplaatst. Volgende zaterdag wordt dan de laatste hand gelegd aan de buitenvers­iering. Eens de Sint naar Spanje is teruggekee­rd, zal onze vertrouwde kerststal worden geopend.”

 ?? FOTO KMA ?? Manege De Bruine Merrie staat opnieuw te koop. Paarden zijn er al een tijdje niet meer te bespeuren.
FOTO KMA Manege De Bruine Merrie staat opnieuw te koop. Paarden zijn er al een tijdje niet meer te bespeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium