Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan (85) is oudste deelnemer ‘First Dates’

85-jarige Antwerpena­ar Jan Claessens is oudste

-

Op daten staat geen leeftijd. Dat bewijst de 85-jarige Jan Claessens die op de Antwerpse Linkeroeve­r woont. Hij schuift vanavond de beentjes onder tafel in het “Een latrelatie kan, maar op mijn leeftijd primeert vriendscha­p.”

Dates

First Dates-restaurant.

Van de tientallen mensen die dit najaar worden gekoppeld in

schiet Jan Claessens meteen in het oog. Met zijn 85 lentes is hij met voorsprong de oudste deelnemer aan het programma. “Waarom ik nog iemand zoek? Omdat ik altijd alleen ben. Zeker in coronatijd­en is dat lastig”, vertelt de Antwerpena­ar. “Ik woon in een appartemen­tsblok, maar verder dan een goeiendag gaat het contact met de buren niet. Gewoon met iemand kunnen praten of samen een kop koffie drinken, dat zit er helaas niet in. Vóór de zomer keek ik vaak naar en het concept kon me bekoren. Aangezien een mail niks kost, waagde ik mijn kans. Ik achtte het onwaarschi­jnlijk dat ze me zouden contactere­n, want wie wil nog iemand van mijn leeftijd? Maar binnen de week had ik al reactie.”

Jan groeide op in Oelegem. Na zijn huwelijk in 1959 verhuisde hij naar Antwerpen. Eerst woonde hij in de Van Putlei nabij De Singel, daarna een kwarteeuw in

First

Dates

First de Hoogstraat. “Ik was postontvan­ger. Door bevorderin­g op het werk kreeg ik het kantoor van Edegem toegewezen. Daar was een ambtswonin­g bij, waar ik tot 2013 woonde.” Na vijftig jaar huwelijk overleed zijn vrouw. “Ik kreeg kennis met een andere vrouw die op Linkeroeve­r woonde, en zo belandde ik hier. Die relatie is ondertusse­n wel al jaren voorbij.”

Goeie babbel

Wat verwacht Jan van een relatie? “Vooral samen leuke dingen doen. Van lange gesprekken tot etentjes of reizen. Samenwonen hoeft niet meer. Een latrelatie kan, maar de vriendscha­p primeert voor mij. Zolang ik maar niet altijd alleen meer ben. Ik heb 25 jaar reizen georganise­erd en begeleid voor gepensione­erden. Ik heb er enkele vrienden aan overgehoud­en waarmee ik soms nog afsprak. Maar corona legde alles stil. Toen kwam ik echt helemaal alleen te zitten. Op donderdag wandel ik eens naar de markt op Linkeroeve­r maar dat zijn slechts vijf kramen. Eén keer per maand rij ik naar de plaatselij­ke supermarkt­en om inkopen te doen. Ik ben dan wel buiten, maar een gesprek met iemand heb je dan ook niet.”

Voor de opnames van

First Dates

 ??  ??
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Jan Claessens woont op Linkeroeve­r en zoekt gezelschap in deze lastige tijden: “Ik wil gewoon niet meer alleen zijn.”
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Jan Claessens woont op Linkeroeve­r en zoekt gezelschap in deze lastige tijden: “Ik wil gewoon niet meer alleen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium