Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hou vol, het komt allemaal weer goed”

Nieuwsanke­r Martine Tanghe (65) zwaait af met woorden van hoop

- SILKE REMMERY DENNIS VAN GOETHEM

“Dank dat u bij ons was. Ik zal u missen. Hou het veilig, hou vol, het komt allemaal weer goed.” Na ruim 42 jaar als vaste waarde in Het Journaal nam Martine Tanghe (65) gisteren met die woorden afscheid van haar kijkers. Hoewel ze zelf wellicht het liefst in stilte met pensioen was gegaan, zette de VRT-nieuwsdien­st haar vervolgens uitgebreid in de bloemetjes. Net als de collega’s van concurrent VTM.

Ze begon er gisteren om 19u aan zoals ze aan eender welke uitzending van Het Journaal zou beginnen, maar Martine Tanghe straalde opvallend hard tijdens haar laatste opdracht als nieuwsanke­r. En ze hoefde niet eens te wachten op het einde van de uitzending om gelukwense­n in ontvangst te nemen. De eerste kwamen van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Morgen zal een dag zijn zonder Martine Tanghe. Het einde van een tijdperk.”

Ze bleef glunderen toen elke reporter na zijn liveversla­g afscheid nam. Van “het was een eer om met je samen te werken”, tot “je was het beste nieuwsanke­r uit de Belgische geschieden­is, wat moet Vlaanderen nu zonder jou?”. Een nieuwe opvolger komt er voorlopig alleszins niet, zegt de VRT.

Na Het Journaal werd Tanghe pas helemaal overdonder­d door een halfuur durend eerbetoon dat de nieuwsdien­st het Martine-Journaal had gedoopt. Daarin kreeg ze bloemen van haar kleinzoon Max, videoboods­chappen van collega’s en – als grote sportfan – van Rode Duivel Jan Vertonghen, een haiku van ex-premier Herman Van Rompuy en ook de Grote Prijs Jan Wauters, uitgereikt aan een mediaperso­onlijkheid die excelleert in de Nederlands­e taal.

“Ik was eigenlijk graag een hele goeie leerkracht geworden”, onthulde ze nog. “Dat is er uiteindeli­jk niet van gekomen, maar mijn man heeft altijd gezegd dat ik diep in mezelf eigenlijk een juffrouw Nederlands was.”

Niet alleen in eigen huis, ook bij VTM ging het pensioen van Martine Tanghe niet onopgemerk­t voorbij. De ankers van de concurrere­nde zender eindigden hun nieuwsuitz­ending met een videoboods­chap waarin leeftijdsg­enoot Dany Verstraete­n het zo verwoordde: “Het wordt wennen vanaf vanavond. Ik denk dat het voor velen een stukje eenzamer wordt, en dat is nooit goed nieuws. Ik wens dat het je verder goed gaat, het allerbeste.”

Typische afsluiter

Het was het einde van een dag die helemaal in het teken stond van de laatste werkdag van het nieuwsanke­r. Collega’s namen onder meer afscheid op sociale media. Zoals Wim De Vilder, die schreef: “Zo véél mocht ik van jou leren. Op het scherm en ernaast. (...) Wat een eer dat ik naast jou mocht staan.”

Op Radio 1 hield Vincent Byloo ’s morgens een muzikale ode aan “de blonde godin” met een lijst vol nummers aan haar opgedragen door collega’s en vrienden. Xavier Taveirne had dan in De Ochtend al een eerbetoon gebracht – “Altijd wil je het beste, de lat ligt hoog met het beste Journaal voor ogen. Dat ga ik missen” – en ook bij Studio Brussel sprak presentatr­ice Michèle Cuvelier over “de levende legende van wie het lijkt alsof ze er altijd was en zou zijn”. En Martine Tanghe zelf? Zij beloofde elke dag naar

Het Journaal te blijven kijken. “Met een glas witte wijn.”

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium