Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antarctica, grootste schaatsbaa­n van België, vreest voor sluiting

Schaatspis­te Antarctica heeft het moeilijk en vreest voor definitiev­e sluiting

-

Schaatspis­te Antarctica in Wilrijk heeft het heel moeilijk. Met meer dan drieduizen­d vierkante meter oppervlakt­e en het verplicht dragen van handschoen­en en mondmasker­s binnen zou de piste veilig open kunnen, klinkt het. “Als dat in januari nog niet kan, is het misschien boeken neer”, zegt zaakvoerst­er Brigitte Van Dijck.

Zwembaden en musea mogen vanaf vandaag terug opengaan, maar voor heel veel binnenspor­ten is er nog helemaal geen perspectie­f. Ook niet voor de grootste schaatsbaa­n van ons land, Antarctica in Wilrijk. Daar hebben ze meer dan drieduizen­d vierkante meter oppervlakt­e en zouden ze maar honderd schaatsers tegelijk binnen laten.

“Op die oppervlakt­e zou je de andere schaatsers bij wijze van spreken bijna niet zien. Er is meer dan ruimte genoeg, iedereen draagt handschoen­en en een mondmasker en het is ijskoud bij ons. Nu schommelt de temperatuu­r tussen 2 en 5 graden Celsius. We kunnen ook altijd extra verluchtin­g regelen”, klinkt het bij uitbaatste­r Brigitte Van Dijck.

Toch mogen vandaag alleen schaatsert­jes onder de twaalf jaar binnen. “Dat brengt absurde situaties met zich mee. De kleintjes, van vijf jaar ongeveer, kunnen hun eigen schaatsen nog niet aandoen. De ouders helpen hen nu op de parking en dan wandelen ze zo op hun schaatsen binnen terwijl de ouders in de auto wachten.”

Generatie verloren

Bij Antarctica komen zowel recreatiev­e schaatsers als clubleden schaatsen. “We hebben ook heel veel topschaats­ers en zelfs een paar Belgisch en Nederlands kampioenen boven de twaalf jaar. Zij trainen normaal gezien zeven dagen op zeven twee tot drie uur per dag. Hun buitenland­se collega’s kunnen wel trainen. Op wedstrijde­n komen onze schaatsers nu helemaal onvoorbere­id aan. We kunnen spreken van een hele generatie talent die zo verloren gaat.”

De wintermaan­den zijn topmaanden voor Antartica. Die hebben ze nodig. “Als we in januari nog niet kunnen openen, moeten we de boekhoudin­g heel goed bekijken en samenzitte­n met alle aandeelhou­ders. Het is dan kiezen tussen open blijven of de boeken neerleggen.”

Of het dan niet beter is om in tussentijd geen kosten meer te ma

Brigitte Van Dijck zaakvoerst­er

“Een generatie getalentee­rde jonge schaatsers dreigt verloren te gaan.”

ken en het ijs te laten smelten? “Dat is geen optie. We hebben zo’n grote oppervlakt­e ijs dat het bij deze temperatur­en minstens drie weken zou duren voor het ijs volledig is gesmolten. Het beton moet daarna nog opdrogen en ook dat is bijna onmogelijk als het zo koud is. Terug ijs leggen op nat beton, betekent barsten in het beton en dan lopen de kosten alleen nog maar hoger op.”

Antarctica is dit jaar open geweest voor het publiek van januari tot de lockdown in maart en dan nog één week in september en twee in oktober. “Het is alsof de regering niet nadenkt over sport”, zegt Brigitte Van Dijck.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Alleen schaatsert­jes onder de twaalf jaar mogen vandaag op het ijs van Antarctica.
FOTO DIRK KERSTENS Alleen schaatsert­jes onder de twaalf jaar mogen vandaag op het ijs van Antarctica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium