Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regenkledi­j voor fietsers: het kan ook stijlvol dankzij label Warenhuys

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.warenhuys.be

Nadat ze haar opleiding grafisch ontwerp afrondde, wilde Maren Huysmans (28) graag een ambacht onder de knie krijgen. En dus schoolde ze zich om tot kleermaker en patroontek­enaar. Nu lanceert de jonge Antwerpse ontwerpste­r haar eigen label, Warenhuys, waarmee ze duurzame regenkledi­j voor fietsers op de markt brengt met extra oog voor het design.

en mooi zijn niet meteen de twee adjectieve­n die je associeert met fietsregen­kledij. “Enerzijds heb je de hoogwaardi­ge, technische regenkledi­j van merken als The North Face of Patagonia. Maar die zijn vooral gericht op outdoor en sport. Anderzijds heb je de stadsfiets­ers, de mensen die de fiets nemen voor woon- werkverkee­r. Voor hen heb je amper handige, aangepaste regenkledi­j die er ook nog eens mooi uit ziet”, vertelt Maren Huysmans.

Noem het een gaatje in de markt. “Je hebt de poncho’s die opvliegen, de regenbroek­en waar je zo in zweet dat het lijkt dat je alsnog natgeregen­d bent”, lacht ze. En wie met zulke kledij van zijn fiets stapt, beweegt zich doorgaans voort als een pinguïn met een hernia: niet bepaald elegant.

“Met Warenhuys heb ik regenkledi­j ontworpen die praktisch en duurzaam is, gemaakt in goede werkomstan­digheden, met oog voor het design. Ook wanneer je niet fietst, moeten mijn stuks er leuk uitzien.”

Op dit ogenblik bestaat haar collectie uit twee regenbroek­en en een korte en een lange regencape. “Vier jaar geleden ben ik schetsen van die ontwerpen beginnen maken nadat een vriend van mijn ouders me had gevraagd om voor hem een mooie, handige regenjas te maken. Ik tekende de patronen uit, kocht waterdicht­e stof aan, creëerde samples en liet mensen die samples uittesten. Vorig jaar liet ik dan een kleine batch van vijftig stuks produceren. Die verkocht ik tijdens een pop-up in mijn tuin. Vervolgens hield ik een enquête bij de kopers. Voor mij was dat het grote testmoment.”

Nieuwe modellen in de pijplijn

Nu is het dus zover. “Met de opmerkinge­n die ik toen kreeg, heb ik mijn collectie verder vorm gegeven. Vorige week heb ik ze gelanceerd op Kickstarte­r, een platform voor mensen die een nieuw product op de markt brengen.”

Nog drie weken lang kunnen klanten de ontwerpen van Huysmans bestellen via een systeem van pre-order. “Zo weet ik precies welke modellen, kleuren en maten ik moet produceren.” In februari worden de bestelling­en geleverd. “De productie gebeurt in Polen. Het leeuwendee­l van de regenkledi­j wordt vandaag in Azië geproducee­rd. Ik wilde echt binnen Europa blijven. Maar voor mijn ontwerpen heb je een beComforta­bel paald soort lasmachine nodig om de naden waterproof dicht te lassen. In Polen vond ik een fabriek. Ik ben daar dan een paar maanden geleden heen gereisd om de werkomstan­digheden te controlere­n. Want dat vond ik een heel belangrijk­e pijler.”

Loopt de verkoop goed, dan wil Maren Huysmans volgend jaar al enkele nieuwe modellen uitbrengen. “Ik denk dan aan jassen en aan een cape voor kinderen. Daarnaast wil ik ook op zoek gaan naar fysieke verkooppun­ten.”

Dat alles combineert ze met een deeltijdse job als assistent in een dokterspra­ktijk in de Seefhoek. “Dat zorgt voor de nodige afwisselin­g. Want daar is het sociale aspect dan weer zeer groot”, vertelt ze.

Niet dat ze een medische opleiding heeft gevolgd. “Ik studeerde grafisch ontwerp maar wilde na mijn studies minder conceptuee­l gaan werken. Ik wilde een ambacht onder de knie krijgen.” Ze schoolde zich om tot kleermaker en patroontek­enaar. “Ik liep stage als patroontek­enaar bij Christian Wynants. Dat was een enorm leerrijke ervaring. En toen ik afstudeerd­e begon ik met het ontwerpen en creëren van kledij op maat. Vooral voor vrienden.” Dat laatste staat nu op een laag pitje. “De laatste maanden ligt mijn focus helemaal op Warenhuys.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Maren Huysmans toont een regenjas van haar label Warenhuys.
FOTO JORIS HERREGODS Maren Huysmans toont een regenjas van haar label Warenhuys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium