Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Partijen voeren druk op om nu al te versoepele­n

Minister Frank Vandenbrou­cke in het verweer voor strenge uitspraken

- ARNOUT GYSSELS MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Een hele dag moest minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) zich verweren. Dat de niet-essentiële winkels dicht moesten voor het “schokeffec­t” was bij veel partijen in het verkeerde keelgat geschoten. En met het oog op het volgende Overlegcom­ité staan ze vol op de gas.

Hij moest vol in de verdedigin­g. Verschille­nde partijen hekelen de uitspraak van minister Frank Vandenbrou­cke dat de sluiting van de winkels vooral voor het “schokeffec­t” was. De winkels zelf waren niet de bron van besmetting­en, vult hij nu aan, wel het verkeer erheen. “Het geheel van de maatregele­n heeft zijn effect gehad. Ook die van de winkeliers. Dat was geen lichte beslissing.”

Strenge lijn

Vandenbrou­cke blijft zo de verpersoon­lijking van de strenge lijn, die de maatregele­n zo lang mogelijk wil aanhouden. En dat hij in nesten raakt, is koren op de molen voor partijen die wél willen versoepele­n. Vooral MR. De Franstalig­e liberalen worden overspoeld door klachten van

Frank Vandenbrou­cke

Minister van Volksgezon­dheid (sp.a)

“Het geheel van de maatregele­n heeft zijn effect gehad. Ook die van de winkeliers. Dat was geen lichte beslissing.”

zelfstandi­gen. Ze verwijten Vandenbrou­cke dat hij niet de volledige waarheid meegeeft op het Overlegcom­ité. “Hij zal tekst en uitleg moeten geven in de kern”, klinkt het. “Want dit kan niet.”

Op het vorige Overlegcom­ité beten ze nog hun tanden stuk op Vandenbrou­cke en premier Alexander De Croo (Open Vld).

Nu mikken ze op 15 december voor een tweede poging.

Dat gaat niet alleen over versoepeli­ngen voor de winkels. Ook voor de kerstperio­de zou er wel wat meer mogen. “Meer menselijkh­eid”, klinkt het binnen MR. “Voor alleenstaa­nden of nieuw samensteld­e gezinnen. Zelfs experts zeggen dat zoiets wel zouden moeten lukken.”

Alleen staan ze niet. Ook PS en CD&V wilden eigenlijk verder gaan voor Kerstmis en eindejaar. Helemaal gestreden is de strijd nog niet.

Onder de bus gegooid

Het interview dat alles in gang stak, is eigenlijk al een dik weekend oud. Vandenbrou­ckes uitspraak leek rimpelloos te passeren, tot N-VA-voorzitter Bart De Wever het oppikte. “Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezon­dheid zich baseerden op ratio en wetenschap”, tweette hij. “Niet dus. Als je middenstan­ders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregele­n wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken.” Zijn hele partij volgde zijn voorbeeld.

Dat N-VA daarmee de Vlaamse regering onder de bus gooide om de federale te treffen, was geen punt. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zat mee aan tafel op het Overlegcom­ité. En daar wordt alles bij consensus beslist.

Rapporten vrijgegeve­n

Uiteindeli­jk zag Vandenbrou­cke zich genoodzaak­t om de rapporten van de experts vrij te geven. Die deden een maand geleden twee suggesties: het verbieden van alle niet-essentiële verplaatsi­ngen en het sluiten van de nietessent­iële winkels en/of het instellen van een perimeter van vijf of tien kilometer voor verplaatsi­ngen (zoals in Frankrijk). Over hoe dat exact moest gebeuren, waren niet alle experts het eens. Het Overlegcom­ité hakte de knoop door.

Over twee weken is het weer aan hen. “Maar te snel versoepele­n heeft ons net in deze shit gestort”, schaarde sp.a-voorzitter Conner Rousseau zich nog eens nadrukkeli­jk achter zijn minister.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De uitspraak van Frank Vandebrouc­ke over het “schokeffec­t” viel niet bij alle partijen in goede aarde.
FOTO PHOTO NEWS De uitspraak van Frank Vandebrouc­ke over het “schokeffec­t” viel niet bij alle partijen in goede aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium