Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ons kot uit, de wandelclub in

Ook jonger publiek krijgt meer interesse in vereniging­en

-

De wandelclub is hip en trendy. Steeds meer vereniging­en zien een opvallend jonger publiek aankloppen. Door de lockdown kunnen ze in het weekend niet veel anders doen dan wandelen. Ze krijgen de smaak te pakken, kopen een koppel profession­ele stappers en sluiten zich aan.

Jef Joosten, voorzitter van wandelclub De Natuurvrie­nden in Zoersel, kreeg gisterenoc­htend nog een mail. “De jongen heeft zijn leeftijd niet vermeld, maar vroeg expliciet of we ook veel leden tellen onder de 30 jaar. Dan antwoord ik eerlijk: nee, veel zijn dat er niet. De meeste van onze 560 leden zijn 60-plussers. Zoals dat eigenlijk al jaren het geval is.”

Het tij keert evenwel. Zeker de laatste weken zien wandelclub­s meer mensen aankloppen uit jongere leeftijdsc­ategorieën. “De reden is altijd dezelfde”, zegt Joosten. “Door het coronaviru­s kunnen ze niet veel anders doen dan wandelen. Ze beginnen er voorzichti­g aan en vragen dan meer info: wat doen we als club, wat zijn de voordelen, welke wandelinge­n zijn er? Ik vind dat positief. Jongeren zorgen voor nieuwe ideeën.”

Overal verzekerd

Rik Wesemael is 38 jaar voorzitter van het meer dan tweehonder­d leden sterke Opsinjoork­e in Mechelen. “Dertigers en veertigers schrijven zich in naast zeventiger­s en tachtigers. Vaak zijn het de kinderen die interesse krijgen omdat de ouders lid zijn.”

Ook de verzekerin­g speelt volgens Wesemael een rol. “Als lid van een club ben je automatisc­h verzekerd voor een ongeval tijdens een georganise­erde wandeling. Maar je bent dat ook als je alleen gaat wandelen, vlak bij huis. Ons lidgeld bedraagt 12 euro. Dat trek je dan nog terug van de ziekenkas. En je krijgt bijvoorbee­ld een clubblad.”

“Ook gezondheid, natuur en het vereniging­sleven zijn een factor”, zegt Joosten. “Zodra dat weer kan spelen ook het bij elkaar zijn en de vriendscha­psbanden een belangrijk­e rol. Veel leden sluiten zich aan bij meerdere vereniging­en, zeker de jongeren. In tijden van burn-out en stress is wandelen een zeer goede heling.”

Coronawand­elingen

Zo’n door een club georganise­erde tocht ziet er vandaag anders uit dan een jaar geleden. Toen was het op zaterdag of zondag de bus op, iets drinken in de sporthal van de gemeente en de pijltjes volgen op het parcours. Dat is gedaan, nu je volgens de regels met niet meer dan vier buiten mag en alles wat ruikt naar horeca op pauze staat. Dus hebben wandelclub­s routes uitgestipp­eld met pijlen die tot vier weken blijven hangen in plaats van één dag. Iedereen mag ze op eender welk moment afhaspelen.

“Ik noem het coronawand­elingen”, zegt Lieven Hostens, voorzitter van Wandelspor­t Vlaanderen, de overkoepel­de vzw met 350 aangeslote­n wandelclub­s en wandelgroe­pen. “Het is hetzelfde principe als de knooppunte­n die wandelaars en fietsers vandaag kennen. Maar met veel minder bekende routes. De wandelaar moet alleen geraken tot aan het vertrekpun­t: de parking van de kerk of de sporthal.”

Blijvertje

Jef Joosten

Voorzitter

“Zeker jongeren sluiten zich aan bij meerdere vereniging­en. In tijden van burn-out en stress is wandelen een zeer goede heling.”

De trend is begonnen in de zomer. Volgens Hostens heeft vandaag een derde van de aangeslote­n wandelclub­s één, twee of drie coronawand­elingen uitgestipp­eld. “Wie gaat naar de wandelblog op onze website ziet ze staan. Er is voor iedereen een afstand: van zes over twaalf tot twintig kilometer. Terwijl de grote wandeltoch­ten vroeger tot zestig kilometer en meer durfden te gaan.”

De coronawand­elingen zijn gratis. En ook voor niet-leden van wandelclub­s en niet zo geoefende stappers. “Als ik afgelopen weekend zie hoeveel mensen samenhokke­n in dezelfde parken, dan kan ik alleen maar aanraden om onze coronawand­elingen te doen”, zegt Hostens. “Dat vermindert de druk op de traditione­le wandelrout­es. Ik maak me sterk dat die parcours van een paar weken een blijvertje zijn. Samen met de jongeren die zich voorzichti­g beginnen in te schrijven. Dat is dan toch iets positiefs dat we hebben overgehoud­en aan dit virus.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO PVW ??
FOTO PVW
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium