Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto delen is vaak goedkoper dan auto hebben

Wie tot 15.000 kilometer per jaar rijdt, is bijna altijd goedkoper af met autodelen, berekenden Autodelen.net en Test Aankoop. “Een eigen auto kost gemiddeld minstens 400 euro per maand.”

- (poj)

De Toyota Yaris van Stephanie Tordoir (27) is zeventien jaar oud en “zou het elke dag kunnen begeven”. Tordoir woont in Putte, bij Mechelen, maar gebruikt haar auto alleen “om naar de winkel te gaan, naar mijn knuffelcon­tact, en twee keer per week om te pendelen”. Ze gebruikt vaak het openbaar vervoer en de fiets en komt aan ongeveer 8.500 autokilome­ters per jaar. “Als mijn auto stuk gaat, zal autodelen veel interessan­ter zijn dan een nieuwe kopen”, zegt ze, op basis van berekening­en die sinds vandaag iedereen op savewithca­rsharing.be kan uitvoeren.

De website is een initiatief van TestAankoo­p, vzw Autodelen.net en Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die overtuigd zijn dat het potentiële publiek voor autodelen groot is.

“Wie tot 15.000 kilometer per jaar rijdt, is bijna altijd goedkoper af dan met een eigen wagen”, zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net. “Die kost gemiddeld minstens 400 euro per maand, maar veel mensen beseffen dat niet.” Hij verwijst daarvoor naar recent onderzoek in Nature. “Wij willen mensen bewustmake­n van die hoge kostprijs van een eigen auto.”

Niet voor pendelaars

Een snelle berekening: je hebt een standaard gezinswage­n die je gebruikt om twee keer per week een halfuur boodschapp­en te doen, de kinderen naar school te brengen, om vier keer per jaar een weekendje weg te gaan en voor één lange reis van drie weken. Alle kosten inbegrepen – verzekerin­g, belasting, onderhoud – kost je dat naar schatting 4.700 euro per jaar. Als je voor diezelfde verplaatsi­ngen een deelauto zou gebruiken, zeggen de berekening­en op de website, zou je al snel 1.000 tot 2.000 euro kunnen besparen.

Voor wie dagelijks met de auto pendelt, valt autodelen wel snel veel duurder uit dan een eigen wagen.

Autodelen.net hoopt dat de inzichten die de website biedt “een versnellin­g zet op het aantal autodelers”. Vandaag zijn zij in Vlaanderen met naar schatting 90.000: een aantal dat zich nauwelijks laat voelen in de statistiek over het aantal privéwagen­s, dat in 2020 nog steeg tot 3,57 miljoen in Vlaanderen.

“Meer autodelers leiden tot minder verloren ruimte aan geparkeerd­e auto’s, maar ook tot minder onnodig autogebrui­k. Als de auto op de oprit staat, nemen mensen die reflexmati­g. Als je vooraf moet reserveren, denk je twee keer na over elke verplaatsi­ng en over mogelijke alternatie­ven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium