Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Afstandson­derwijs tot einde van schooljaar is niet uitgeslote­n”

Viroloog Steven Van Gucht wijst op moeilijke keuze na kerstvakan­tie

- JENS VANCAENEGH­EM HANNES HEYNDRICKX

Voor de kerstvakan­tie zullen de middelbare scholen niet meer voltijds opengaan. Vraag is of en wanneer dat wel kan. Het onderwijs buigt zich vandaag over de kwestie, maar alles wijst erop dat die beslissing pas in januari genomen wordt. “Deeltijds afstandson­derwijs tot eind dit schooljaar kunnen we niet uitsluiten”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Het onderwijsv­eld zit vandaag samen met minister Ben Weyts (N-VA) en een vertegenwo­ordiger van het bekende clubje virologen om te bekijken hoe het verder moet met onze scholen. Ter herinnerin­g: sinds de herfstvaka­ntie is het lager onderwijs voltijds open, net als de eerste graad van het middelbaar. In de tweede en derde graad daarentege­n mogen scholieren slechts halftijds naar de klas. De andere helft van de lessen volgen ze thuis.

De kans dat nog voor de kerstvakan­tie iets aan die regeling verandert, is zo goed als nihil. Dat heeft ook weinig zin, aangezien de examenperi­ode aanbreekt. Vraag is: wat daarna? Een belronde in het onderwijs leert dat alvast vakbond ACOD het afstandson­derwijs zeker tot 15 januari wil behouden. Elders klinkt het dat ze de analyse van de virologen op het overleg willen afwachten.

Motor sputtert

Die analyse baart voorlopig geen grote zorgen. Bij tieners en jongeren is het percentage positieve testen licht toegenomen, dat wel. En ook de daling van het aantal besmetting­en is in die groep iets minder uitgesprok­en dan in de andere leeftijdsc­ategorieën.

“Dat is wellicht het gevolg van de opening van de scholen, maar ligt binnen de verwachtin­gen”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “Zolang er geen impact is op de globale epidemie, is dat oké.”

Maar dat betekent niet dat de scholen na de kerstvakan­tie zomaar kunnen overschake­len naar voltijds fysiek onderwijs. Volgens federale plannen over de exitstrate­gie zouden we pas tegen half januari in de veilige zone komen, waarna versoepeli­ngen mogelijk zijn tegen 1 februari.

“Volgens het meest optimistis­che scenario komen we begin januari in rustig vaarwater terecht”, zegt ook Van Gucht. “Als de cijfers heel gunstig zijn en we kunnen die zo behouden via tests en bronopspor­ing, dan is het mogelijk dat het onderwijs fulltime opengaat. Maar we zien dat de motor een beetje sputtert. De besmetting­en dalen minder snel, net als de ziekenhuis­opnames.

Steven Van Gucht

Viroloog

“Als de cijfers heel gunstig zijn en we kunnen die zo behouden, is het voltijds openen van het onderwijs een optie. Maar de motor sputtert.”

Als dat zich doorzet, dan dreigt het minder gunstige scenario. Dan gaan we heel goed moeten afwegen of we schakelen naar voltijds onderwijs met het gevaar dat de cijfers weer stijgen of dat we code oranje behouden. Never

change a winning team, zeggen de Engelsen. We kunnen alleszins niet uitsluiten dat het afstandson­derwijs blijft tot eind dit schooljaar.”

Cijfers afwachten

Maar het is dus afwachten hoe de cijfers verder evolueren. In die beslissing zal het onderwijs zelf uiteraard een belangrijk­e stem hebben. “Als scholen en leerlingen problemen hebben met het afstandson­derwijs dan speelt dat uiteraard mee in de discussie”, zegt Van Gucht. Minister Weyts is alleszins geen fan van de verplichti­ng om halftijds thuis les te volgen. Dat liet hij al blijken na de beslissing van het Overlegcom­ité en nu herhaalt zijn woordvoerd­er die te willen terugdraai­en.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Steven Van Gucht: “We moeten goed afwegen of we schakelen naar voltijds onderwijs.”
FOTO ISOPIX Steven Van Gucht: “We moeten goed afwegen of we schakelen naar voltijds onderwijs.”
 ??  ?? De voorbije zomer hebben 7.521 leerlingen in Vlaanderen lessen gevolgd om de leerachter­stand weg te werken die ze hadden opgelopen door de coronacris­is. De meeste leerlingen kwamen uit anderstali­ge en kansarme milieus.
De voorbije zomer hebben 7.521 leerlingen in Vlaanderen lessen gevolgd om de leerachter­stand weg te werken die ze hadden opgelopen door de coronacris­is. De meeste leerlingen kwamen uit anderstali­ge en kansarme milieus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium