Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ongezonde voeding is niet essentieel”

Experts roepen regeringen op om ‘gezondheid­stoets’ uit te voeren bij elke beslissing

- PIETER LESAFFER

Een gezonde levensstij­l is niet enkel een individuel­e verantwoor­delijkheid. Dat schrijft het Vlaams Instituut Gezond Leven in een open brief. Ze roept de regeringen op om veel daadkracht­iger te zijn. “Is het wel logisch dat producente­n van ongezonde voeding evenveel economisch­e steun krijgen als andere?”

Meer dan tachtig professore­n en experten hebben de open brief van het Vlaams Instituut Gezond Leven mee onderteken­d onder de titel ‘Overheid, de burger heeft ú dringend nodig om gezonder te kunnen leven’. Volgens de briefschri­jvers lijkt het nu alsof mensen zelf volledig verantwoor­delijk zijn om hun gezondheid te verbeteren. Terwijl net de regeringen en de bedrijven te weinig doen om dat mogelijk te maken.

“Er zijn al veel oproepen geweest”, luidt het in de tekst. “Stop met roken, zorg dat je die overtollig­e kilo’s kwijtraakt en ga ’s avonds eens joggen om ook je hoofd leeg te maken. In een ideale wereld lukt dat, maar de realiteit is helaas helemaal anders. Mensen worden voortduren­d verleid om ongezonde keuzes te maken. Zo is die snelle, ongezonde hap altijd dichtbij, in de automaten met ongezonde snacks en via reclame op tv en internet.”

‘Feel good’ met Coca-cola

Volgens Loes Neven, expert bij het instituut, grijpt de “ongezonde” voedingsin­dustrie de coronacris­is nu zelfs aan om extra reclame te maken. “Coca-cola bijvoorbee­ld lanceert een ‘feel good’campagne”, zegt ze. “En koekjesfab­rikant Lotus slaat munt uit de crisis door aan scholen en vereniging­en pakketten aan te bieden om te verkopen. Wij hebben daar vragen bij.”

Dat de voedingsin­dustrie als essentiële sector van de regeringen economisch­e steun krijgt, vindt Neven dan ook opvallend. “Ongezonde voeding is toch niet essentieel? De overheid zou deze crisis kunnen aangrijpen om daarin een onderschei­d te maken.”

En zo zijn er nog veel domeinen waarin de overheid het verschil kan – en volgens de onderteken­aars móét – maken. Zeker nu corona nog eens duidelijk maakt hoe belangrijk gezondheid is, met patiënten die zwaarder worden getroffen als ze overgewich­t of hart- en vaatziekte­n hebben.

“We kijken daarvoor niet enkel naar de ministers van Volksgezon­dheid en Welzijn”, zegt Loes Neven. “Gezondheid loopt net doorheen alle beleidsdom­einen. Zo kan je mensen wel aanmoedige­n om meer te fietsen, maar dan heb je wel veilige fietspaden nodig. Ook reclame kan de regering meer aan banden leggen. Over het algemeen pleiten we voor een ‘gezondheid­stoets’. Als je bijvoorbee­ld nieuwe natuur aanlegt, zou er getoetst kunnen worden of mensen daar kunnen wandelen en sporten. Ook de belastinge­n kunnen meer op gezondheid afgestemd worden. Net zoals voor het principe ‘de vervuiler betaalt’ pleiten we voor ‘de ziekmaker betaalt’, bijvoorbee­ld via een suikertaks.”

Investeren in preventie

De oproep van de gezondheid­sexperts doet denken aan de klimaatdis­cussie: mensen worden aangesprok­en om hun individuee­l gedrag te veranderen, terwijl de regeringen zelf nalaten om zelf ingrijpend­e maatregele­n te nemen. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven gaat nu maar 2,2% van het Belgische budget voor gezondheid­szorg naar preventie. “Minder dan het EU-gemiddelde van 3,1%”, schrijft het in de open brief. “Dit terwijl onderzoek aantoont dat investeren in preventie kostenbesp­arend werkt en zich meer dan terugverdi­ent. Waar wachten we dan nog op?”

Loes Neven Vlaams Instituut Gezond Leven

“Net zoals voor het principe ‘de vervuiler betaalt’, pleiten we voor ‘de ziekmaker betaalt’, bijvoorbee­ld via een suikertaks.”

 ?? FOTO LIEN VAN OYEN FOTO GETTY IMAGES ?? Vlaams Instituut Gezond Leven wil dat gezondheid meer doorweegt bij beslissing­en.
FOTO LIEN VAN OYEN FOTO GETTY IMAGES Vlaams Instituut Gezond Leven wil dat gezondheid meer doorweegt bij beslissing­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium